Uitwaaien bij Molen de Vlieger (Leidschendam-Voorburg)

Musea

Door Bernard – In Voorburg staat – midden in de weilanden bij Essensteijn –  Museum Molen de Vlieger. Een zogenaamde ‘poldermolen’. Dat betekent dat de Vlieger (1621) – via een enorm schoepenrad – het overtollige water de polder uit ‘schept’. En dat gebeurt nog steeds, want de molen is nog helemaal werkzaam en wordt zo af en toe ook nog gebruikt. Wij gingen er kijken. Een leuk en vooral ook leerzaam uitje voor de kids, en mijzelf.

De Molen

Keuken

Molenaar

Tijdens je bezoek vertelt de gids je in het kort de geschiedenis van de molen en legt hij uit hoe de molen water opschept. Dat doet hij op een leuke en interactieve manier, heel toegankelijk voor kinderen. Zo maken bijvoorbeeld de schaalmodellen van de molen het voor bezoekers gemakkelijk om te begrijpen hoe de molen werkt. Je mag daarbij de molen tot bijna helemaal bovenin beklimmen, waardoor je deze goed van binnen kunt bekijken. Ook is het leuk om te zien en horen hoe de molenaar en zijn gezin vroeger leefden in de molen. Vooral ook omdat deze molen nog steeds een echte molenaar heeft.

Uitleg

Binnenwerk

Verbaasde blikken

Zo vonden de kinderen, naast de molen zelf natuurlijk, vooral ook de oude keuken en slaapvertrekken de moeite waard. ‘Pap, gingen mensen zo vroeger écht naar de WC?‘ vroegen ze zich af bij het zien van een ‘gat in de grond’. En: ‘gezellig hoor zo’n bedstee‘. Tijdens de rondleiding wordt uitleg gegeven over het leven rond 1900. Dat leidt bij de kids regelmatig tot verbaasde blikken.

Je kunt deze prachtige museum molen, op woensdag- en zaterdagmiddag bezoeken. Zowel de kinderen als ik zelf vonden dit erg geslaagd; met dank aan onze leuke gids. Recht tegenover de molen ligt kinderboerderij Essensteijn. Een fijne kinderboerderij met diverse beesten, een kleine leuke (goed omheinde) speeltuin en een oké restaurant. Als je uitgewaaid bent bij de Vlieger, kun je hier even lekker uitblazen! En heb je zin in ‘nog méér molen’? Ga dan ook eens kijken bij de Salamander (Leidschendam) of molen de Valk (Leiden).

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Uitwaaien bij Molen de Vlieger (Leidschendam-Voorburg)

Molen De Vlieger (1621), Essepad, Voorburg, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart