Museum Voorlinden: van ‘reuzenpompoen’ en ‘kabouterlift’ tot ‘vallend tuinhuisje’

Voorlinden pompoen
Musea

Door Willemijn – Gisteren bezocht ik met mijn gezin Museum Voorlinden in Wassenaar. Wat is dit toch een fantastisch museum! Het is niet alleen prachtig gelegen, maar heeft ook een hele mooie collectie. Al eerder beschreef ik op Ranja en Rosé een bezoek, met vooral aandacht voor de vaste collectie. Denk aan o.a. het beroemde ‘zwembad’, de ‘kabouterliftjes’ en het ‘reuzenkoppel op het strand’. Fantastische kunstwerken die ook voor kinderen ontzettend leuk zijn. Alleen al het ‘zwembad’ vinden mijn kids fantastisch. Gisteren ging ik om te genieten van twee nieuwe tijdelijke tentoonstellingen. En ook deze blijken heel erg leuk, voor het héle gezin!

Voorlinden

Reuzenpompoen

Misschien ken je wel het boek ‘De Reuzenperzik’ van Roald Dahl, dat vertelt over een perzik van ongekende omvang. Daar moest ik meteen aan denken bij de gigantische reuzenpompoen van kunstenares Yayoi Kusama. Hij is ‘monsterlijk groot’ maar tegelijkertijd aandoenlijk en bijna ‘knuffelachtig’ (aankomen mag zeker niet!). Mijn kids vonden het fascinerend, zo’n grote knalgele zwartgevlekte pompoen. Maar er is nog veel meer prachtige kunst van deze Japanse kunstenaresse te bewonderen. Eén van de meest opvallende is de ‘Infinity Mirror Room’. Je stapt hier – met zijn tweeën, meer ruimte is er niet – in een pikdonkere zwarte kamer. Dan gaat de deur dicht. Wat je vervolgens ziet is een betoverend, oneindig lichtspel. Zowel ikzelf als mijn kids vonden het prachtig.

Infinity Room

The Infinity Room – Yayoi Kusama

Tuinhuisje bovenop een flatgebouw

Ook nu te zien is de tijdelijke tentoonstelling van de Zuid Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh. Hierbij word je prettig verrast door prachtige kunst en fascinerende installaties. Met dat laatste bedoel ik de ‘suitcase homes’ ofwel stoffen ‘huizen’. Ze zijn opvouwbaar en mee te nemen in een koffer. Veel belangrijker: ze zijn kleurrijk en betoverend mooi.

stoffen trap

Staircase – Do Ho Suh

Naast deze stoffen kunstwerken zijn er ook diverse maquettes plus video’s te zien van échte kunstwerken zoals die momenteel op verschillende plekken in de wereld – buiten – te zien zijn. Eén van de meest intrigerende is ‘Fallen Star’. Stel je voor: een enorm flatgebouw van circa 20 etages hoog, met daarboven op, wiebelend op de rand van het flatgebouw: een schattig blauw houten tuinhuisje.  Als een ‘ster’ uit de lucht gevallen bovenop een flat, midden in San Diego (USA), In Voorlinden zie je niet alleen een maquette van hoe dit er in het echt uit ziet, maar zie je ook de video van hoe dit ongelofelijke kunstwerk enkele jaren geleden is gerealiseerd. Midden in een miljoenenstad een schattig huisje op de rand van een flat. Bizar en bijzonder!

Afbeeldingsresultaat voor fallen star do ho suh

Fallen Star (USA) – Do Ho Suh [in Voorlinden zie je een maquette]

Naast bovengenoemde tentoonstellingen zie je nu ook ‘Less is More’ in Voorlinden. Deze tentoonstelling is gebaseerd op een nieuwe vorm van minimalisme: minder = meer. Hoewel deze in mijn ogen iets minder spectaculair is de hierboven genoemde twee tentoonstellingen, is deze ook zeker ook een bezoek waard.

Praktisch

Museum Voorlinden is dagelijks geopend van 11-17 uur. Je Museumkaart is niet geldig. Kinderen tot en met 12 jaar betalen geen entree.

Delen:


Bekijk op kaart

Museum Voorlinden: van ‘reuzenpompoen’ en ‘kabouterlift’ tot ‘vallend tuinhuisje’

Museum Voorlinden, Buurtweg, Wassenaar, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart