Met de kids naar Voorlinden: kunst voor grote mensen én voor kids

Musea

Door Willemijn – Afgelopen weekend had ik zin in een bezoek aan een leuk museum. De kids wilden vooral lekker naar buiten.  We besloten met de kinderen lekker te gaan fietsen, met als doel landgoed Voorlinden: ‘Museum én Tuinen’ in één. Via het Haagse Bos en Benoordenhout fiets je er vanuit Den Haag centrum in circa twintig minuten naar toe. Wij beleefden een hele leuke ochtend in dit prachtige museum.

Oud en nieuw naast elkaar

Landgoed Voorlinden kent een lange geschiedenis. Het prachtige landhuis – in Engelse stijl – werd net na 1900 gebouwd door één van de oprichters van Shell. Vanaf 1950 werd KPN (toen nog de PTT) eigenaar van het landgoed. KPN verkocht het begin 2000. In 2016 opende het huidige Museum Voorlinden – een particulier museum – haar deuren in een prachtig nieuw complex direct naast het statige oude landhuis gelegen. Alleen al dit grote contrast: een oud Engels landhuis met een modern strak design museum er naast, gelegen in een prachtig dungebied en omgeven door fantastisch vormgegeven tuinen, maakt Voorlinden absoluut een bezoek waard. Om nog maar niet te spreken over de collectie.

Mooie, prikkelende en tot de verbeelding sprekende kunst – ook voor kids

Museum Voorlinden toont moderne en hedendaagse kunst. Deze kunst wordt dus gepresenteerd in een prachtig modern museumgebouw. Alles is strak wit en er is veel licht inval door de grote raampartijen aan beide zijden van het gebouw. Hoewel het gebouw van buiten niet zo heel erg groot lijkt (je loopt er eenvoudig om heen), blijkt het museum van binnen toch verrassend veel kunstobjecten te bevatten. Opmerkelijk daarbij is dat er veel kunstwerken te zien zijn die juist voor kinderen leuk zijn om te bewonderen. Dat begin bijvoorbeeld al met de ‘kabouterliften’ (een kunstobject van kunstenaar Maurizio Cattelan) : twee echt werkende liften (lift-jes)  – maar dan dus op het formaat van een kabouter of smurf – zoals mijn kinderen zeiden. En wat dacht je van een spiegelkunstwerk, waar je zelfs in mag, met overal waar je kijkt spiegels en lampjes. Een oogverblindend mooie ervaring. Of chique schilderijen met een rode feestneus. Om nog maar niet te spreken over dat zwembad midden in het museum…

Duingebied én tuinen

Maar ook de rest van het landgoed is prachtig. Om het museum liggen fantastisch vormgegeven tuinen (landschapsarchitect Piet Oudolf). Met talrijke bloemenpartijen de één nog mooier dan de ander. En ook het aangrenzende bos en duingebied nodigt uit tot een wat langere wandeling. En heb je daarna trek gekregen? Sluit je bezoek aan Voorlinden dan feestelijk af met iets lekkers is het prachtige statige Landhuis Voorlinden. Daar vind je namelijk een fijn restaurant, met een mooi panorama terras. Museum Voorlinden is een topper, voor het hele gezin, maar zeker ook voor kinderen.

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor géén geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Met de kids naar Voorlinden: kunst voor grote mensen én voor kids

Museum Voorlinden, Buurtweg, Wassenaar, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart