Vernieuwd: Interactief bewonderen in de Wonderkamers – Gemeentemuseum

Musea

Door Willemijn – Een van de meest ‘serieuze’ musea in Den Haag is toch wel het Gemeentemuseum. Het ligt direct naast het Museon, waar ik met de kinderen heel geregeld kom. Het chique Gemeentemuseum durfde ik met mijn drie – soms luidruchtige belhamels –  lange tijd niet bezoeken. Niet omdat ik bang ben dat mijn kinderen een Delfts Blauw vaasje breken, want ze weten wel dat ze nergens aan mogen komen. Meer omdat ik de andere gasten niet wil storen in de stille zalen. Daarom is de Wonderkamers in de kelder van het museum dé oplossing. Hier zijn kinderen de baas, kunnen ze een beetje dollen, worden ze uitgedaagd en leren ze heel veel. Sinds deze week zijn de vernieuwde Wonderkamers weer open en natuurlijk zijn wij direct een kijkje gaan nemen.

Een tablet wijst je de weg

Wonderkamers is een permanente expositie van het museum. De kelder is helemaal ingericht om kinderen op een prettige, interactieve wijze kennis te laten maken met kunst en met de collectie van het museum. Bij de entree van de kelder krijgen kinderen een tablet. Deze tablet vertelt je welke kamer je gaat bezoeken. Het kan dus gebeuren dat je van kamer 2 naar kamer 15 loopt om via kamer 13 naar kamer 4 te moeten. In elke kamer doen de kinderen een opdracht, waar ze punten mee kunnen verdienen. Door de tablets de weg te laten wijzen kom je altijd in een rustige kamer en kun je direct aan de slag.

Wonderkamers Wonderkamers

Dans de boogiewoogie

Een bezoek aan de Wonderkamers wordt ingeleid door een filmpje waarin 5 kinderen de spelregels uitleggen. Mijn kinderen vonden dit filmpje aan de lange kant en konden niet wachten totdat ze mochten beginnen. Omdat we met elkaar de ronde wilden lopen, kozen we voor 1 tablet met twee spelers. De spellen in de kamers zijn leuk, leerzaam, interactief. Zo bekijk je een filmpje over twee glaskunstenaars en beantwoord je vragen over de materialen die de kunstenaar gebruikt heeft. Dat doe je natuurlijk niet in een museumzaal, maar in een kamer die is ingericht als werkplaats. Ook dans je samen met Piet Mondriaan de boogiewoogie, maak een digitale Mondriaan en dek je een digitale tafel voor een kinderfeestje.

Door het doolhof

In ongeveer 15 kamers wordt de collectie van het museum op een kindvriendelijke manier getoond. Zo is er een kamer over interieurs, over mode en uiteraard over Piet Mondriaan. Mocht je al eens in de Wonderkamers zijn geweest dan zul je heel veel kamers herkennen. De spelletjes op de tablet zijn in sommige kamers wel aangepast, maar de kamers hebben geen make over gekregen. Het nieuwe aan de Wonderkamers is de ruimte in het midden. Dit is nu namelijk een groot geel doolhof geworden. In het doolhof hangt kunst waar je je eigen wonderkamer mee kunt inrichten. Want de verdiende punten kun je aan het eind van je bezoek inwisselen voor kunst. Des te meer punten, des te meer je kunt kopen om jouw wonderkamer mee in te richten.

En ben je in het midden van het doolhof beland? Dan zul je je echt verwonderen…..

Deze review is objectief. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

 

Delen:


Bekijk op kaart

Vernieuwd: Interactief bewonderen in de Wonderkamers – Gemeentemuseum

Gemeentemuseum van Den Haag, Stadhouderslaan, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart