Toffe tips voor het eerste weekend van december (1 en 2 dec)

Uitjes

Door Willemijn – De Sinterklaastijd is al weer bijna voorbij, Kerst staat voor de deur en koning Winter wil Den Haag ook binnenkort een bezoek brengen. Tenminste daar lijkt het op als je de weekendtips van deze week bekijkt. Natuurlijk zijn er ook dit weekend weer veel toffe Sinterklaasactiviteiten. Maar ook kun je ‘winters’ naar buiten, een kerstige markt bezoeken of gewoon een mooie kindertheatervoorstelling bekijken. Kortom, wat je wensen ook zijn. Dit weekend is er van alles te doen voor een heel fijn weekend.

Hele weekend (zaterdag en zondag)

Landgoed van Sinterklaas op Duinrell

Sinterklaas woont ruim elf maanden in Spanje, maar als hij dan twee weken in Nederland is moet hij natuurlijk wel een chique landgoed hebben. Daarom heeft hij ook dit jaar gekozen voor Duinrell. En het leuke is, je kunt een kijkje nemen op het Landgoed van Sinterklaas…. Want Duinrell is geopend voor publiek dit weekend. Natuurlijk zijn er heel veel Pieten, is het gezellig druk en kun je warme choco drinken met een pepernootje er bij. Je kunt zien waar de pakjes worden ingepakt, hoe Sinterklaas woont en waar de Pieten naar school gaan. En er is zowel op zaterdag als zondag een grote sinterklaas-pieten parade: een karavaan van grappige en leuke vervoersmiddelen trekt aan je voorbij. Deze parade is ontzettend leuk en zeer de moeite waard. Lees hier mijn verslag. Natuurlijk zijn ook een flink aantal attracties geopend. Kijk snel voor alle informatie op de site van Duinrell.

Praktisch: Het Landgoed van Sinterklaas op Duinrell is zowel zaterdag als zondag open vanaf 10.00 uur. De Pieten-Parade is om 13.30 uur.

Openingsweekend Cool Event

De schaatsbaan staat natuurlijk al even. Maar vanaf vandaag, 1 december, kun je ook weer roetsjen van de ijsglijbaan en genieten van de ijsbeelden. Wij hebben vorig jaar een kijkje genomen en het is echt een aanrader om te bezoeken.

Het thema is ‘Tales of Steam & Ice’. Een op fantasie gebaseerde wereld die zich afspeelt in de 19e eeuw. De beelden laten de toekomst zien zoals men die toen zag. Misschien herken je dit thema wel uit bekende films als Hugo, Fantastic Beasts, The Golden Compass en Alice in wonderland.

Praktisch: De expositie is dit jaar geopend van 1 december tot 13 januari. Om de 500 m² Ice plezier te zien kun je kaarten kopen aan de deur van het event. Informatie over openingstijden en toegangsprijzen vind je hier.

Ice Expo

Le Marie Marché

Is Frankrijk je favoriete vakantieland? En mis je de heerlijke Franse markten nu het hier herfstig koud is?  Kom dan zaterdag en zondag naar het Plein. Hier staat namelijk Le Marie Marché. Je vindt er veel mooie foodkramen en seizoensgebonden lifestyle en brocante artikelen. Maar je kunt hier ook eten als een Fransman. Geniet bijvoorbeeld van een lekkere crêpe, eclair of macaron. Voor de kinderen biedt deze markt geen speciale attracties, maar lekker kijken en proeven vinden die van mij ook leuk.

Praktisch: de markt is zaterdag en zondag van 11-17 uur op het Plein. De toegang is gratis.

The Hague High Lights

Misschien heb je het al gelezen in mijn blog van begin november. Den Haag highLights is een aanrader om dit weekend een bezoekje te brengen. Op onder meer de Ridderzaal worden fascinerende videoprojecties getoond in het thema ‘oude meesters’. De prachtige Ridderzaal  doet dienst als witte doek. De projecties zijn fabelachtig, fantasierijk en vooral kleurrijk, mooi en grappig. Heb je bijvoorbeeld ooit gezien dat de Ridderzaal zich kan ‘verkleden’ als Reuzenrad…?!

Praktisch: (donderdag tot en met) zaterdag, 18-22 uur.

Gratis ritje in een verlichte koets rondom de Hofvijver

Stap zaterdag of zondag tijdens The Hague HighLights gratis met je lief of je gezin in een koets. Er rijden prachtig verlichte koetsjes door de stad. Ze rijden om de Hofvijver heen, tussen haringkraam aan het Buitenhof en Mauritshuis. Op deze begin- en eindpunten kun je ook instappen. De koetsen rijden tussen 18 uur en 22 uur.

Sinterklaas Superster in Theater Merlijn

Theater Merlijn is het eigen theater van Rabarber. De jeugdtheaterschool van Den Haag. Hier kun je op verschillende dagen terecht bij de voorstelling Sinterklaas Superster. De ervaring leert dat de voorstellingen van Rabarber heel leuk zijn. Meestal is het een echte aanrader! Meester Piet heeft zijn Pietenklas opgegeven voor een  grote talentenshow:  Every Piet Got Talent. Maar hebben de Pieten wel talent? En wat vinden Sinterklaas en de kinderen in de zaal ervan? En wie is er eigenlijk de echte superster: Piet of Sinterklaas? Het is de bedoeling dat alle kinderen hun mooiste Pietenmuts opzetten of er eentje maken in de foyer. Na de voorstelling kunnen alle kinderen Sinterklaas een handje geven en misschien zelfs met hem op de foto gaan.

Praktisch: Deze voorstelling wordt gespeeld door Theaterschool Rabarber en is te zien in hun eigen theater van het gezelschap. Het adres is Bilderdijkstraat 35 in Den Haag. Wil je naar deze voorstelling? Klik dan hier voor kaarten.

Klaas (5+) in de Koninklijke Schouwburg

In de Koninklijke Schouwburg kun je genieten van de voorstelling Klaas!. Klaas! is een vertelvoorstelling waarin je in een miniatuurdecor wordt meegenomen naar Scheveningen. In deze voorstelling hoor en zie je een kleine jongen. Hij kijkt uit over zee en wacht op de komst van Sinterklaas. Het regent en waait, het is bijna winter. Dan ziet hij iets roods drijven op de golven, het is de muts van Sint. Wat volgt is een spannend en ontroerend verhaal vol wintergevoel en hoopvolle verwachting waarin de kleine jongen een lange weg aflegt om Sinterklaas te helpen.

Praktisch: De voorstelling kun je gaan zien om 14 uur en om 16 uur in Het Paradijs van de Koninklijke Schouwburg. Klaas! Is geschikt voor kinderen vanaf ca 5 jaar. Kaarten bestel je via Het Nationale Theater.

Sinterklaasintocht

Zaterdag

Buurman en Buurman in het Zuiderstrandtheater

Bij ons thuis zijn Buurman en Buurman favoriet. Waar de oudste en de jongste veelal niet dezelfde tv keuze hebben kan ik alle drie de kids blij maken met ‘de buurmannen’. Telkens weer bewijzen de kameraden dat een goede buur beter is dan een verre vriend. Niet alleen op TV zijn deze twee vrienden leuk , onhandig en grappig, in het theater doen de onhandige, maar niet kapot te krijgen klussers er nog een flinke schep bovenop.

In A Je Tot gaan de buurmannen op mollenjacht. De beesten graven niet alleen de hele tuin overhoop, ze zitten zelfs onder het huis. En dat probleem moet opgelost. Of dat gaat lukken? Dat kun je zaterdag gaan zien in het Zuiderstrandtheater

Praktisch: Buurman & Buurman is zaterdag te zien in het Zuiderstrandtheater. De voorstelling van 14 uur is nagenoeg uitverkocht, maar voor de voorstelling van 16 uur zijn nog kaarten (op goede plekken) te krijgen. Informatie en kaarten vind je op de site van het theater.

Ga je mee op Natuuravontuur bij Pluk (en kruidnoten bakken!)

Wij willen de kinderen opvoeden met een groet interesse in de natuur en de wereld om hen heen. Daarom vind ik het Natuuravontuur ook zo’n tof uitje. Wil je ook dat je kinderen de natuur als een avontuur gaan zien? Meld je dan aan voor het Natuuravontuur van de IVN. Deze middag is voor alle kinderen die wel eens in de natuur op avontuur willen. Deze zaterdag staat in het teken van de aankomende winter. Hoe bereiden dieren en planten zich daar op voor? En doen alle dieren dat op dezelfde manier? Vandaag gaan IVN-natuurgidsen bij Pluk! met de kinderen op pad: zoeken, leren, speuren, bouwen, beleven!

Wil je liever niet naar buiten, maar wel genieten van Pluk? Van 11 tot 13 uur kunnen kinderen kruidnoten komen bakken. Iedereen is welkom om mee te doen. De kosten voor het bakken zijn 2 euro per persoon. Liever zelf even lunchen terwijl de kids bakken? Ook dat vinden ze bij Pluk prima.

Praktisch: Om mee te gaan op natuuravontuur hoef je je niet in te schrijven. Je kunt vanaf 13.15 uur verzamelen bij Pluk. De middag start met een natuurverhaal. Daarna gaan de kinderen tot ca half drie op pad. De excursie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het Natuuravontuur vindt plaats bij Pluk! Den Haag, Loosduinse Hoofdstraat 1184-a in Den Haag.

Pluk (6)

Sinterklaas Sing-In in Delft voor de allerkleinsten

In Delft kun je met de allerkleinsten lekker gaan zingen. Iedereen is welkom bij Wiskids aan de Voorstraat om Sinterklaasliedjes te komen zingen. Ook kunnen baby’s en peuters lekker spelen en dansen. Ze mogen zich op schoot zich Sinterklaas voelen tijdens het paardjerijden. En samen gaan de kinderen dansen als de pieten. Deze fijne muzikale bijeenkomst voor de allerjongsten wordt begeleid door live muziek op viool, fluit en accordeon.

Praktisch: Toegang is gratis. Wel wordt er een vrije gift voor de muzikanten gevraagd. Het is niet nodig om je op te geven. Je kunt gewoon langskomen bij een van de sing-ins. De eerste is om 10 uur en de tweede is om 11.15 uur.

Image result for sinterklaasliedjes

Gratis Proefles Schaatsen

Weet je niet zeker of schaatsen wel wat voor jou of voor de kinderen is? Volg dan een gratis proefles schaatsen in De Uithof. Tijdens een proefles van 45 minuten krijg je in groepsverband schaatsles op de 400-meter baan. Tijdens een proefles schaatsen worden de beginselen van het schaatsen behandeld. Door middel van verschillende oefeningen krijg je in korte tijd een idee van wat er in de reguliere cursussen wordt behandeld. Zo kun je uitproberen of je schaatsen zo leuk vindt dat je er echt les in wilt nemen.

Praktisch: Een gratis proeflessen is te reserveren voor iedereen van 6 jaar of ouder. Kinderen tot en met twaalf jaar krijg les in een kindergroep. Om mee te doen kun je je via deze link aanmelden. Kun je vandaag niet, maar wil je wel deelnemen? Op 22 december is er nog een kans op een gratis les. De les start om 11.15  uur en duurt drie kwartier. De les is gratis, maar de entree voor de ijsbaan is wel voor eigen rekening en kan gekocht worden aan de kassa.

Image result for noren schaatsen

Kindercollege: Kan het niet of ‘quantum’ wel?

Theater de Veste organiseert zo af en toe een leuk college voor kinderen. In Delft zit natuurlijk de Technische Universiteit en de thema’s van de colleges zijn dan ook veelal technisch van aard. Deze week kun je leren over de Quantum computer. Het college gaat over computers en een internet dat heel anders werkt dan alles wat we nu gebruiken. Gebaseerd op natuurkunde van kleine deeltjes. Dat is natuurkunde die zelfs Albert Einstein maar lastig vond. Dr. Julia Cramer weet er echter alles van. In een leuk college, speciaal voor kinderen, neemt zij je mee in de wereld van de qubit waar “iets” tegelijk “iets anders” kan zijn.

Praktisch: Het college begint zaterdag om half 2. De locatie is de Sultan Ahmet Moskee in Delft. Het adres is Duke Ellingtonstraat 201. Kaarten voor dit college kosten maar €3,50 en zijn te bestellen via Theater de Veste. Omdat het onderwerp best wel ingewikkeld is is de minimale leeftijd 8 jaar.

Open dag Egelopvang

Wist je dat in Den Haag en omgeving heel veel egels leven. Met name in de groene wijken, parken, bossen en in de duinen kun je ze tegenkomen. Maar aangezien egels nachtdieren zijn, worden ze niet veel gezien en weten we vaak niet dat ze in onze omgeving leven. De egels gaan eind november aan hun winterslaap beginnen. In een opvang kan dat iets later zijn, dus wil je ze nog actief zien, dan kun je een kijkje gaan nemen bij de open dag van de Egelopvang. Hier worden egels opgevangen die zich in de drukke stad even niet konden redden.

Praktisch: De opendag is tussen 14 en 16 uur. Je vindt de opvang in de Westduinen aan het eind van de Savornin Lohmanlaan, hoek Laan van Poot.

De Parapluvogel bij Kooman’s Poppentheater

Kooman’s Poppentheater is altijd een leuk uitje. Dus ook dit weekend. Je kunt vandaag gaan genieten van de voorstelling De Parapluvogel. In deze spannende voorstelling vlucht de grote, roze Parapluvogel Sumba uit het tropisch regenwoud omdat haar boom is omgezaagd. Nu heeft ze geen huisje meer. Ze kruipt in een kist en wordt naar de haven van een klein, zonnig eiland verscheept. Daar ontmoet ze een lapjespoes en Wasco de Wasbeer. Samen gaan ze op zoek naar een huisje voor Sumba. Als Sumba plotseling verdwenen is wordt het spannend….

Praktisch: De Parapluvogel is vandaag om 14.30 uur te zien in het Poppentheater aan de Frankenstraat 66. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Kaarten kun je online reserveren. Betalen doe je aan de kassa.

Martin Luther King in Theater aan het Spui

In Theater aan het Spui ga je vanavond terug naar 1937. Het is de tijd dat de jonge Martin Luther King onbezorgd met z’n vriendjes uit de buurt speelde en kleur voor hem nog geen issue was. Totdat hij naar school gaat. Martin mag niet naar de school waar zijn vriendjes heen gaan, want hij is niet wit. Hij moet naar een school voor alleen zwarte kinderen. Zijn vader probeert hem uit te leggen dat zwarte mensen niet alles mogen. Dat vindt de kleine Martin bijna niet te geloven. Een gevoel van onrechtvaardigheid komt bovendrijven en een vuurtje wordt aangewakkerd dat niet meer te stillen is. Dat de verschillen verdwijnen. Dat op één dag iedereen in harmonie met elkaar kan samenleven. Hoe ver is Martin bereid te gaan?

Praktisch: Deze voorstelling begint vandaag om 19.30 uur. Martin Luther King is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Kaarten bestel je via de site van Het Nationale Theater. De locatie is Theater aan het Spui.

TrashUre hunt in de duinen

Heb je afgelopen zomer ook zo genoten van zon, zee en strand. Lekker naar het Zwarte Pad? Genieten van een tochtje door de duinen of een fijne zonsondergang? Na een prachtige zomer, sluit TrashUre Hunt het strandseizoen in stijl af. Zaterdag kun je gaan jagen naar de achtergebleven TrashUres (afval) van afgelopen zomer in het Duingebied van het Zwarte Pad.

Praktisch: Voor de Trashure Hunt wordt verzameld bij de slagboom oprijlaan Zwarte pad. De hunt begint om 13 uur. Rond 16 uur wordt het langzaam donker en is het afgelopen.

Zondag

Boekenfeest Wie durft? Zegt Sinterklaas Bij Alice in Wonderland

Zondag kun je bij kinderboekenwinkel Alice in Wonderland om een supervrolijk sinterklaasfeestje te bouwen. Ze zullen hun boek voorlezen en samen met de kinderen tekenen, collages maken, dichten, zingen, muziek maken en snoepen!

In Wie Durft? Zegt Sinterklaas hebben sint en zijn kattenpieten een probleem. De kattenpieten durven niet bij elk huis naar binnen, want….in sommige huizen woont een hond. Maar ze willen natuurlijk wel bij elk kindje een cadeautje komen brengen. Hoe gaan de sint en zijn kattenpieten dit oplossen? Er volgt een briljant antwoord op deze vraag waar grote mensen nog even aan moeten wennen.

Praktisch: Het Boekenfeest bij Alice in Wonderland begint om 14 uur. Heb je zin om mee te feesten? Stuur een mailtje naar aliceinw@xs4all.nl en geef je op.

Wintervuurwerk Scheveningen

Om de winter te beginnen of het jaar af te sluiten is vanaf deze zondag elke week vuurwerk. Onder voorbehoud van het weer (de luchtshow is immers ook afgelast) kun je om 18 uur gaan kijken naar prachtig vuurwerk. Het beste kun je het zien op de boulevard ter hoogte van het Kurhaus.

vuurwerk

Ridder Florian (4+) in Theater Ludens

In Theater Ludens kun je zondag gaan kijken naar een voorstelling over bang zijn, maar het toch proberen. Dit is een poppentheatervoorstelling over Ridder Florian. Hij is niet bepaald een held. Behalve voor draken is hij ook bang voor stoere ridders, boze buurmannen en slapen in het donker. Vandaag heeft Florian er genoeg van. Hij wil niet meer bang zijn! Maar hoe doe je dat? Er is maar één oplossing: op bezoek gaan bij het oude vrouwtje. Oei, bij die gedachte alleen al staat Florian te trillen op zijn benen. Zal hij het durven?

Praktisch: De voorstelling in Theater Ludens start om 14 uur. Kaarten zijn online te verkrijgen. En als je toch naar het theater gaat, denk er aan om een paar goede kinderschoenen mee te nemen. In ruil voor de schoenen krijg je een gratis kaartje voor een andere voorstelling. Kijk hier voor de voorwaarden.

Heer Otto - Ridder Florian (4+)

Sinterklaasritten bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Bij Stoomtrein Katwijk Leiden rijdt Sinterklaas mee op de trein. Voor kinderen is het museum altijd al leuk, maar zondag dus net iets extra’s. Sint neemt de trein om 11 uur en elk uur daarna tot 15 uur. Tussen de ritten door rust hij uit in de Bisschopszetel in het museum. Daar kun je hem begroeten, iets vragen of even op de foto met de Sint.

sinterklaas in stoomtrein

Kidz DJ Hulp SInterklaas in Theater de Veste

Wil je uit je dak gaan bij een echt Sinterklaasfeest? Dan ben je in Theater de Veste aan het goede adres. Hier staat zondagmiddag 2 december een wervelende Sintshow voor je klaar. De middag start met een spetterende warming-up verzorgt door de Kidz-DJ en zijn sidekick. De Kidz-dj en zijn beste vriendin zorgen samen voor een gezellig feest voordat Sinterklaas arriveert. Als ze erachter komen dat er een verkeerde datum in de uitnodiging is gezet, ontstaat er paniek! Komt de Sint nu wel? Uiteindelijk wordt er aan de deur geklopt. Maar is dit wel de echte? En waar is de beste vriendin van de Kidz-dj? Hilariteit, spanning en muziek tijdens dit Kidz-dj Sinterklaasfeestje.

Praktisch: Deze show start om 13 uur en om 15 uur. Kaarten voor deze wervelende show koop je hier.

Original Gifts Market bij Museum Volkenkunde in Leiden

Ben je nog niet compleet met de Sinterklaascadeaus? Wil je nog net even dat super originele cadeautje voor iemand scoren? Of heb je gewoon zin om inspiratie op te doen op een leuke markt? De Original Gifts Market is een aanrader. Wij zijn vorig jaar een kijkje gaan nemen, in combinatie met een bezoek aan museum Volkenkunde, en vonden het zeker een aanrader.

Praktisch: De markt staat vanaf 11 uur op het terrein van Museum Volkenkunde in Leiden. Toegang tot de markt is gratis. Wil je het museum bezoeken, dan moet je wel een toegangskaartje kopen.

Maak je eigen bibberspiraal

Bij Science Centre Delft wordt dit weekend geknutseld. Kinderen kunnen aan de slag om hun eigen bibberspiraal te maken. En ze mogen zelf bedenken hoe moeilijk of makkelijk de spiraal is.

Praktisch: Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kan je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De gehele dag wordt deze workshop gegeven en de eerste sessie start rond 12:00. Bijkomende kosten zijn €4 en het is voor kinderen van alle leeftijden. Het museum vind je aan de Mijnbouwstraat in Delft.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. Voor genoemde theatervoorstellingen waren – bij live gang van deze blog – nog voldoende kaarten beschikbaar.

 

Delen:


Bekijk op kaart

Toffe tips voor het eerste weekend van december (1 en 2 dec)

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart