Weekendtips voor 14 en 15 april – Lekker naar buiten!

Uitjes

Door Willemijn – Hebben jullie ook zo’n zin om lekker naar buiten te gaan? Dan heb je geluk. Want er is dit weekend heel veel te doen. Er zijn opvallende veel dingen die lekker buiten zijn. Zo kun je natuurlijk naar de dag van de Haagse Geschiedenis, maar staat er ook een vroege vogelexcursie op de agenda. Ik heb weer een lijstje gemaakt van de tips die ik allemaal zelf wel zou willen doen. Veel plezier!

Zaterdag en zondag

Themaweekend Ridders en Kastelen (Museon)

In het Museon is al enige tijd de tentoonstelling Ridders & Kastelen. Als je de tentoonstelling nog niet gezien hebt, dan is er zeker een reden om een bezoekje aan dit museum te brengen dit weekend. Maar als je al wel een kijkje bent gaan nemen is het themaweekend Ridders en Kastelen een goede reden om nog een keertje te gaan. Er zijn namelijk allemaal leuke activiteiten vooral voor kinderen. Zo kun je in de Middeleeuwse Snackbar roffioelen, hypocras, flan en vijgenpeper proeven. De kinderen kunnen een eigen wapen knutselen.  Je kunt ook kennismaken met Middeleeuwse spelletjes zoals kootwerpen, bikkelen, draaien met het snorrebot of ringwerpen. Liever een wat rustiger activiteit? Geef je dan op voor de speciale kinderlezing over eten in de Middeleeuwen of ga kijken bij een Middeleeuwse Goochelaar. De laatste twee activiteiten zijn alleen op zondag en je moet je even aanmelden bij de balie op de dag van je bezoek. Ook ga je natuurlijk als een echte ridder of schone jonkvrouw op de foto.

Praktisch: Voor het gehele programma en de verschillende onderdelen op zaterdag en zondag kijk je op de site van het Museon. Veel plezier!

14 en 15 april Museon

Tony’s Playground op het Kerkplein in Den Haag

Op het kerkplein vind je dit weekend Tony’s Playground. Een relaxte markt waarin het weekend gevierd wordt. Aangezien jong en oud weekend heeft is er ook voor iedereen iets te vieren. Volwassenen kunnen genieten van live muziek. Iedereen kan smullen bij de foodtrucks en voor grote kids en echte kids wordt er gekkigheid verwacht. Alles wordt dit weekend net even anders en dat op het Kerkplein.

Tony's Playground 14 en 15 april

Rikkie de Ooievaar in Filmhuis Den Haag

In het fijne Filmhuis draait zaterdag en zondag de film Rikkie de Ooievaar. Rikkie is eigenlijk een mus, maar hij is van jongs af aan opgevoed door ooievaars, daarom denkt hij dat hij er zelf ook een is.

Op een dag hoort hij de waarheid en kort daarna begint zijn familie zonder hem aan de trektocht naar Afrika. Maar Rikkie is eigenwijs: hij reist de anderen achterna, om te bewijzen dat hij toch echt een ooievaar is. Onderweg sluit hij vriendschap met Olga, een nogal groot dwerguiltje, en Kiki, een vrolijke parkiet met hoogtevrees. Samen reizen de drie verder naar het zuiden. Onderweg krijgen ze te maken met boze vleermuizen, elektronische postduiven, maffiakraaien en een dodelijke honingdas. De vraag is wanneer Rikkie eindelijk zal inzien dat hij geen piepklein ooievaartje is, maar een machtige mus…

14 en 15 april Rikkie

Fotocredits: Filmhuis Den Haag

Openingsweekend Kasteel Duivenvoorde

Het hele weekend ben je van harte welkom op Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten om de lente te vieren.  Tijdens dit openingsweekend zijn er leuke familierondleidingen en kun je zelf lekker rondlopen in de kasteeltuin. Wil je meer leren over de melkkoeien, kijken bij het jongvee, kom dat naar de boerderij. Zondag is het echt feest. Want naast een rondleiding of een Dan kunnen kinderen zich laten schminken, maak je een bloemenzaadbol om bijen blij te maken, doe je mee met een ouderwets buitenspel of laat je je inspireren door een Middeleeuwse troubadour en verhalenverteller!

Praktisch: Om aanwezig te zijn op de dag moet je kaarten kopen. Dat kan online. Ben je benieuwd hoe het er op de landgoedboerderij aan toe gaat? Koop dan los tickets. Dat kan hier.

14 en 15 april Duivenvoorde

De Kermis staat weer op het Malieveld

Vanaf vrijdag en dus ook dit weekend staat de Kermis weer op het Malieveld. Je houdt er van of je gruwelt er van. Ik ben iemand van de laatste categorie, maar mijn kinderen vinden de kermis heel leuk. Dus als ik dan toch in de stad ben gaan we wel even een rondje lopen en genieten van een rondje in de draaimolen en een suikerspin.

14 en 15 april Kermis

Zaterdag

Dag van de Haagse Geschiedenis

Afgelopen donderdag heb ik er al over geschreven. Vandaag is de Dag van de Haagse Geschiedenis. Op het Plein zijn heel veel kraampjes. Je kunt ook leuke workshops doen of rijden op een ouderwetse trekker. Een aanrader voor jong en oud.

14 en 15 april Haagse Geschiedenis

FOEI (5+) in Theater Ins Blau

Waarom zijn ongezonde dingen het lekkerst en zijn verhalen waar je slim van wordt zo saai? En waarom mag ik niet in mijn neus peuteren terwijl die gemaakt lijkt voor mijn vinger? Kortom, waarom is slecht leuk en goed saai? Dat zijn natuurlijk vragen die kinderen bezig houden.

In FOEI willen twee jongens nette, voorbeeldige mensen worden: niet denken aan roze olifantjes, niet spugen op de grond, niet snoepen uit de koektrommel, niet stiekem naar je buurmeisje gluren en niet uit bed kruipen om even met de iPad te spelen.

Praktisch:  Je kunt FOEI gaan zien in het fijne theater Ins Blau in Leiden. De kaarten zijn online te koop. De voorstelling begint om 15 uur. In de voorstelling wordt gebruikgemaakt van een stroboscoop.

14 en 15 april Foei

Rollerdisco in de Stadsgehoorzaal Leiden

Wie is er niet groot geworden met rollerskates. Ik kon echt uren met mijn buurjongen skaten bij ons door de straat. Vandaag kun je die ‘skills’ weer gebruiken. Want in de Leidse Stadsgehoorzaal is een Rollerdisco. Vanaf 14 uur zijn kinderen welkom om lekker te skaten. En natuurlijk kunnen ouders ook hun kunsten vertonen op de dansvloer. Kaarten en informatie vind je online.

14 en 15 april Rollerdisco

Zondag

Koeien dansen naar buiten (Delft)

Koeien die voor het eerst naar buiten gaan zijn echt geweldig om te zien. De dames zijn na een winterseizoen op stal zo blij dat ze weer de wei in mogen dat ze huppelen van geluk. Ze dansen en springen. Zondag kun je dit gaan zien bij Hoeve Biesland. En daar hoort een feestje bij, dus de koffie, thee en fris staan klaar, er worden taartjes en koekjes gebakken en verkocht en voor de stevige trek neem je een hamburger gemaakt van koeien van de boerderij.

Praktisch: Vanaf 10 uur is de boerderij geopend en om 11 uur gaan de staldeuren open. Hoeve Biesland is lastig met de auto te bereiken, dus kom op de fiets. Je vindt deze boerderij aan de Bieslandseweg 1 in Delfgauw.

14 en 15 april Hoeve Biesland

Pathé Kleuterbios – Buurman & Buurman

Vandaag is er wel een heel leuke Pathé Kleuterbios. Je kunt namelijk in de voorpremière gaan kijken naar de nieuwe film van Buurman & Buurman. In ‘Buurman & Buurman hebben een nieuw huis’ bedenken de populaire Buurmannen nieuwe briljante oplossingen voor de alledaagse problemen waar zij tegen aanlopen. Zo proberen de twee klunzige vrienden een nieuwe grasmaaier aan de praat te krijgen en een mol te verjagen uit de tuin. En wie anders dan de Buurmannen kunnen een nieuwe keuken aanleggen en daarbij de badkamer volledig in puin leggen? Maar uiteindelijk, met een beetje hulp van de buurman, krijg je alles voor elkaar. A je To!

Praktisch: Een kleuterbios is een speciale voorstelling voor jonge kinderen. Het geluid staat iets zachter, de lichten gaan niet helemaal uit en de kinderen krijgen een feestelijke pakketje met popcorn, iets drinken en een cadeautje. Ook voor de ouders staat de koffie en thee klaar. Voor alle informatie kijk op de site van Pathé. Hier kun je ook kaartjes bestellen.

14 en 15 april Kleuterbios

Fotocredits: Pathé

Kidsrun bij de 7e Zier Running

Zondag kun je bij Haag Atletiek aan de Laan van Poot lekker een rondje rennen met de kinderen. Om 10.30 uur begint namelijk de kidsloop. Een echte hardloopwedstrijd voor kids van 1 kilometer. Inschrijven kan via inschrijven.nl of ter plekke tot een uur voor de start.

Jurrasic Revenge in Stadstheater Zoetermeer

In Zoetermeer sta je vandaag oog in oog met levensgrote dinosaurussen in de familievoorstelling Jurassic Revenge. Miljoenen jaren geleden zouden deze imposante dieren zijn uitgestorven, maar niets is minder waar. Met zijn 2.5 meter hoge en 4 meter lange lijf is de T-Rex een van de vele dino’s die zijn opwachting maakt in deze theatervoorstelling. En als je durft…. na afloop bij de meet and greet.

In Jurrasic Revenge bezoekt Saartje samen met het publiek het museum voor oudheden en blijft gefascineerd stilstaan bij het grote skelet van de T-Rex. De paleontoloog weet haar bijzondere details te vertellen over de oertijd: over de vele verschillende dino’s, over hoe ze geboren werden en over de onvermijdelijke confrontaties met soortgenoten om te overleven. Voor je het in de gaten hebt, zit je in een onwerkelijke reis tussen de prehistorie en het heden.

Praktisch: Deze spannende voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Je bent om 14 uur welkom in het theater. Kaarten kun je online kopen.

14 en 15 april Stadstheater

Bloesem en blad excursie in Zoetermeer (8+)

Na een zeer wisselvallige winter, kijkt iedereen uit naar de lente. Door de laatste koudegolf komt alles in de natuur wat langzamer op gang. De knoppen zwellen, hier en daar bloeit er een boom of struik….maar pas op ineens kan het snel gaan! Tijdens deze wandeling van het IVN nemen gidsen je mee op een ontdekkingstocht naar bloesem en blad.

Praktisch: Deze excursie is zondag om 14 uur in Zoetermeer. Je start bij ’t Westpunt in het Westerpark. De excursie is geschikt voor iedereen van 8 jaar en ouder. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Er wordt geadviseerd om stevige schoenen aan te trekken.

14 en 15 april Bloesem

Vroege vogelgeluiden bij het Laarzenpad (6.30 uur in Leidschendam)

Op zondag 15 april organiseert IVN een excursie  in het Achterbos in de Duivenvoordse-Veenzijdse  polder, of zoals wij het kennen: Het Laarzenpad. Als je deelneemt aan deze excusie moet je vroeg je bed uit, want je gaat bij het ochtendgloren het sprookjesachtige bos in om te luisteren naar het ochtendconcert van de zangvogels. Een gids kan je dan alles vertellen over de vogels die je hoort; de zanglijster, merel, tjiftjaf en het winterkoninkje zijn zeker te verwachten. Aan de achterzijde van het bos is er een kans om reeën te zien. Ooievaars zoeken soms hun eten in de weilanden.

Praktisch: Voor deze vroege vogel excursie moet je je even aanmelden ivnleiden@hotmail.com of tel 071-5210887. Het is een serieuze excusie, met voornamelijk volwassenen. Kinderen moeten het echt leuk vinden om te genieten van de natuur en de geluiden. Trek stevige waterdichte schoenen aan en kleding die bescherming biedt tegen de mogelijk aanwezige muggen. Een verrekijker kan handig zijn. Verzamelen bij het begin van het Laarzenpad, ingang bij zuidelijkste stukje van Oude Veenpad (=fietspad ten westen van het spoor), te bereiken per auto via Tuinenlaan, Leidschendam (dan lopend via fietstunneltje onder spoor door) of per fiets via Horstlaan, Voorschoten.

14 en 15 april Laarzenpad

Alle tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor het opnemen van tips in dit overzicht van weekendtips. 

Voor alle voorstellingen en evenementen waren op het moment van publicatie nog kaarten beschikbaar. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart