Pak deze zomer nog je kans: een rondleiding op het Binnenhof met ProDemos

Uitjes

Door Willemijn – een Haagse hotspot die al héél lang op mijn lijstje staat is een bezoek aan het Binnenhof. En dan bedoel ik natuurlijk niet een rondje buiten, maar juist een rondleiding binnen. Langs bijvoorbeeld de Eerste en Tweede Kamer. Afgelopen week kwam het ervan: via ProDemos ging ik langs bij o.a. de Ridderzaal en Tweede Kamer. Natuurlijk is dit leerzaam, maar vooral ook erg leuk.

Binnenhof binnenkort dicht

Zoals je weet uit de media, gaat het Binnenhof binnenkort dicht. Wegens een grootscheepse renovatie en verbouwing zal het huidige Binnenhof circa vijf jaar niet te bezoeken zijn. Een extra reden voor mij om er nu het nog kan – eens binnen te kijken. Vooral ook omdat je het Binnenhof dan ziet in zijn huidige vorm. Daarom ging ik afgelopen weekend met mijn oudste zoon naar ProDemos voor een rondleiding. ProDemos heeft meerdere rondleidingen. Niet alleen wat betreft route (wel/ niet Eerste Kamer, Tweede kamer en of Ridderzaal) maar ook doelgroep. Op speciale tijden zijn er specifieke kinderrondeleidingen. Deze zijn toegespitst op een jong publiek en daarmee gemakkelijker te begrijpen.

Ridderzaal

Door de scanner voor de Tweede Kamer

Onze rondleiding begint bij onder de Ridderzaal. In een korte film (ca. 10 minuten) zie je in vogelvlucht de geschiedenis van de Ridderzaal. Zo werd hier vroeger bijvoorbeeld recht gesproken. Maar ook werden er op/ rond het Binnenhof straffen uitgevoerd. Dat ging er niet altijd heel vriendelijk aan toe (bezoek ook in dat kader eens Museum de Gevangenenpoort). Na de film beklim je de tribune van de Ridderzaal. De Prodemos gids verteld leuk en levendig over dit óudste gebouw van Den Haag’. Wist je bijvoorbeeld dat de Koning hier nog steeds zijn eigen (kleine) vertrek heeft; waar hij kort pauzeert tijdens Prinsjesdag? Sluitstuk van de rondleiding is een bezoek aan de Tweede kamer. Nadat je door de beveiliging gecheckt bent; mag je dit markante gebouw in. Je herkent de grote ontvangsthal van het journaal. Via een lange roltrap eindig je op de publieke tribune van de Tweede kamer. Vanaf hier heb je direct zicht op de markante paars-blauwe stoeltjes. Leuk om deze van zo dichtbij eens te zien. De onderliggende verhalen en achtergrond worden door de gids in geuren en kleuren vertelt.

Praktisch: boek tijdig

Een rondleiding op en door het Binnenhof is leuk en erg leerzaam. Wij vonden het ontzettend leuk en een echte aanrader als je Den Haag écht wilt leren kennen.  Rondleidingen boek je via de site van ProDemos. Doe dit tijdig want er is veel belangstelling.

Torentje

 

Delen:


Bekijk op kaart

Pak deze zomer nog je kans: een rondleiding op het Binnenhof met ProDemos

Binnenhof, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart