‘Kraak de code’ tijdens de meivakantie in COMM – Museum voor Communicatie

Uitjes

Door Willemijn – een fijne tip voor de meivakantie is COMM, het Museum voor Communicatie in Den Haag.  Gisteren ging ik met mijn drie kids naar COMM, een heerlijk interactief museum, waar communicatie – in de breedste zin van het woord – centraal staat. Tijdens de meivakantie (28 april – 13 mei) zijn er diverse demonstraties en activiteiten rondom het thema ‘Kraak de code‘. Wij gingen een ochtendje ‘kraken’ en doken in de wereld van codetaal, versleuteling en de ‘Chappe Challenge’….

Psssst…. Geheim!

Het thema ‘kraak de code’ is in COMM op verschillende manieren terug te vinden. De meest eenvoudige corm van coderen, de we ook allemaal kennen – zijn (natuurlijk) emoji’s, zoals je die kent van bijvoorbeeld What’s App of Facebook. Maar weten je kids en jij wat ze betekenen? Bij de demonstratie ‘postcodes krakers’ leer je hoe postcodes werken en hoe je ze ‘kraakt’ opdat je weet waar een pakket of brief naar toe moet of vandaan komt. Wil je echte codetaal leren maken en begrijpen? Doe dan mee aan de demonstratie ‘Top Secret!’. Hier duik je in de wereld van geheimtaal, versleuteling en codering. Ontcijfer jij de geheime berichten?

Chappe Challenge en andere deomonstraties

Codering en geheime berichten doorgeven is van alle tijden. Waar we het nu doen met slimme computers, ging het vroeger héél anders, maar zeker niet minder vernuftig. Napoleon vond dat het belangrijk was dat hij berichten snel kon verspreiden door Frankrijk en andere delen van zijn rijk. Daar had hij iets heel slims op gevonden. Middels ‘chappes’ wist hij het voor elkaar te krijgen dat een bericht wat vroeger twee dagen onderweg was geweest met een ruiter te paard – naar de andere kant van Frankrijk – nu binnen enkele uren al op zijn bestemming was. Wil jij weten hoe hij dat voor elkaar kreeg? Doe dan mee aan de Chappe Challenge ‘Kijk die code gaan’ in COMM.

 

Permanente collectie én schatkamer

COMM is ingedeeld in vier zones: elk met een eigen thema en bijbehorende kleur. Op de eerste etage vind je met alles over communicatie tussen mensen onderling. Hier maak je bijvoorbeeld je eigen cover van het blad Weekend of Story en leer je over de snelheid van data vroeger, nu en misschien in de toekomst.

De tweede etage gaat over o.a. trends in communicatie en bijvoorbeeld de betekenis van emoji’s. Wist je bijvoorbeeld dat Apple op al haar telefoons recentelijk het emoji van een zwart revolver heeft vervangen door dat van een groen waterpistool? Is dat niet grappig? Hier kun je ook in een quizvorm je eigen kennis over digitale communicatie testen.

Op de derde etage zie je veel over de geschiedenis van de post en (mobiele) telefoon. Waarom ‘draai’ je een nummer en wat betekent het als je ‘doorgeschakeld’ wordt. Ooit de brievenbus van de koning gezien? Bij COMM hebben ze hem. In de voorjaarsvakantie (ma-za) zie je hier ook op gezette tijden Nederlands eerste postsorteermachine in actie. Ook zie je op de derde etage het nodige over (digitale) privacy.

Op de bovenste etage van COMM (4e verdieping) gaat het over o.a. robotisering. Maar hier tref je ook het werkend buizenpostsysteem aan. Bezoekers doen een ansichtkaart is een plastickoker die vervolgens via een ouderwets buizenpostsysteem – met doorzichtige glazen buizen – door het hele museum ‘geschoten’ wordt terug naar de begane grond. Mijn kinderen vonden dit werkelijk ‘magisch’ en hebben meerdere malen hun post beneden opgehaald, naar boven gebracht en weer ge-buizen-post.

Tijdens de meivakantie kun je bovendien (kids vanaf 8 jaar) de schatkamer van COMM bezoeken. Hier zie je heel veel materiaal wat momenteel niet tentoongesteld wordt, maar zeker wél de moeite waard is. De schatkamer is te bezoeken door maximaal 7 mensen tegelijkertijd en kost € 3,50 p.p. extra.

COMM Café

Ben je klaar met codes kraken? Via de entree en museumshop van COMM  loop je naar de – vrij toegankelijke (ook als je geen museumticket hebt)  – museumhoreca. Dit COMM cafe is een leuk restaurant met veel lekkers. Er zijn talrijke kleurrijke bankjes en stoelen om fijn even neer te ploffen. Een fijne plek om een geslaagde ochtend af te sluiten.

Winactie!

Wil jij ook wel eens naar COMM? Dat kan. Wij mogen één gezin blij maken met een Gezinsticket t.w.v. 35 euro. Een gezinsticket geeft toegang voor maximaal vier personen, waarvan tenminste één volwassene. Wil je winnen?

• Like dan Ranja en Rosé op Facebook
• En laat onder de posting van 29 april weten dat je de gezinsticket wilt winnen.

De actie loopt tot en met woensdag 2 mei. Wil je nu al naar COMM? Koop dan hier je kaartjes.

Delen:


Bekijk op kaart

‘Kraak de code’ tijdens de meivakantie in COMM – Museum voor Communicatie

COMM - Museum voor Communicatie, Zeestraat, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart