Cool Japan is COOL – Museum Volkenkunde, Leiden

Een van de mooiste reizen die wij samen gemaakt hebben was een reis naar Japan. In een heel andere cultuur een prachtig land bekijken is altijd fantastisch. Maar Japan is met zijn eigen cultuur weer een klasse apart. Wat hebben wij ons toen verbaasd, maar ook genoten van dit ‘gekke’ land. En een van mijn grootste dromen is om deze reis nog eens te mogen maken, maar dan met de kinderen. Helaas zijn ze daar nu nog wat te klein voor. Dus togen wij dit weekend naar Leiden, want in het Museum Volkenkunde is sinds vrijdag de tentoonstelling Cool Japan geopend. En daar wilden wij dus snel een kijkje gaan nemen.

Cool Japan entree

Ontmoet Pokémon en Lolita

Cool Japan gaat onder andere over Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai. De wereldberoemde iconen van de Japanse cultuur. Er is heel veel aandacht voor het hedendaagse Japan. En Japan is hip and happening. Juist daarom is het voor kinderen net zo leuk als voor volwassenen. Want deze aansprekende beelden en figuren zijn voor iedereen herkenbaar en spreken gelijk tot de verbeelding.

Cool Japan jurkjes

Pepper de Robot is ‘net echt’

De tentoonstelling laat in verschillende zalen onderdelen van de Japanse hedendaagse cultuur zien. Zo begint deze Japanreis met een overzicht van allemaal Japanse iconen, zoals Hello Kitty, Pikachu en Super Mario. Bij elk beeldje of poppetje hebben de kinderen kort stilgestaan om hem of haar eens goed te bekijken. Daarna zijn er zalen over Manga’s, de Japanse stripkunst; over Kantaii, de Japanse opvallende meisjesachtige en kleurrijke kleding en over Transformers en Robots. En juist die laatste zaal is voor kinderen een ware topper. Want daar sta je oog in oog met een echte robot. Hij ‘leeft’, praat met je, danst met de gasten en stelt vragen of geeft antwoorden. Maar dat is niet het enige wat je kunt doen. Kinderen en volwassenen kunnen gamen, op de foto in een roze snoepjeswereld en Manga’s bekijken.

Cool Japan

Cool Japan games

Van Mexico naar Indonesië in vijf minuten

Ondanks dat de tentoonstelling niet heel groot is biedt het voldoende om je even in Japan te wanen. En het museum biedt naast Japan natuurlijk nog veel meer. Zo kun je in een middag een kleine wereldreis maken langs allerlei landen, culturen en continenten. De permanente tentoonstelling vind ik zelf leuk, maar door een wat statische opzet met vooral heel veel om te zien en weinig om te doen, is voor jonge kinderen minder interessant.

Loungen terwijl de kinderen de bus nemen

Opvallend in het museum is naast de collectie ook de aantrekkelijke horeca. In een grote ruimte (achter de kassa en het winkeltje) is een fijn museumcafé gecreëerd met uitnodigende lounge-banken, poefjes om op te zitten, gezellige tafeltjes, echte koffie en goede cappuccino, smeuige taartjes en nu tijdelijk ook met bijzondere Japanse koekjes en snoepjes. Maar ook met een speelbus voor kinderen, waar mij drie kids met moeite uit weg te slaan waren. Dus heb je binnenkort geen reisplannen en wil je wel even cultuur snuiven? Museum Volkenkunde is een echte aanrader.

Cool Japan Speelbus

Deze review is objectief geschreven. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Cool Japan is COOL – Museum Volkenkunde, Leiden

Museum Volkenkunde, Steenstraat, Leiden, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart