Ga op Expeditie met Naturalis

Expeditie met naturalis (5)
Uitjes

Door Willemijn – In een best wel ver verleden ben ik afgestudeerd als bioloog en dan ook nog in de richting aquatische ecologie. Een waanzinnig leuke studie over vissen, planten, algen, watervlooien en al het andere wat je in het water kunt vinden. Tegenwoordig doe ik daar niet zo veel meer mee, maar ergens in mijn binnenste schuilt er nog steeds een kleine bioloog in mij. En aangezien je je genen meegeeft aan je kinderen hebben mijn kids ook een bovenmatige interesse in kriebelbeestjes en friemelvisjes. De nieuwste expositie in Naturalis was voor ons gezin dus op het lijf geschreven. En daarom gingen wij op de eerste dag dat deze expositie geopend was op ‘Expeditie in Naturalis’.

Expeditie met naturalis (2)

Proefjes doen en op expeditie

Ondanks dat Naturalis verbouwd wordt, is een klein gedeelte van het museum geopend. In vergelijking met de drukte die ik kende van Trix was het nu heerlijk rustig. Bij binnenkomst krijgen de kinderen een doeboekje met opdrachten. Aan het boekje is duidelijk zorg besteed. Het ziet er kleurrijk uit, daagt kinderen uit om te kijken en te lezen en er staan lekker veel plaatjes en foto’s in. In de eerste zaal blijkt dat de opdrachten in het boekje horen bij de onderzoekstafels. Op elke tafel staat een proefje. Er is goed nagedacht dat er proefjes zijn voor alle leeftijden. Zo kunnen kleintjes geurproeven doen of verschillende items voelen met hun handen en is er voor de oudere kinderen een opdracht om een route uit te stippelen over de Amazone rivier. Na deze proefjes ga je echt op expeditie en daar hoort natuurlijk een onderzoekers outfit bij…. Dus gingen wij verder het museum in met een rangerhoed en een loepje.

Expeditie met naturalis (3)

Expeditie met naturalis (1)

Wildlife Photographer of the Year

In de volgende zaal kun je genieten van de mooiste foto’s. Het is donker en de prachtige Wildlife Photographer of the Year foto zijn heel mooi uitgelicht. Tussendoor zie je kinderen en volwassenen lopen met de expeditiehoedjes op, wat een grappig beeld geeft. Waar mijn verwachting was dat de kinderen een fototentoonstelling saai zouden vinden werd mijn ongelijk bewezen. Ze vonden het prachtig. De foto’s zijn heel aansprekend. Soms rustige en serene landschappen en soms spannende en gevaarlijke dieren.

Expeditie met naturalis (4)

 

De hele wereld over

Vervolgens kom je weer in een aantal expeditiezalen. Zo kun je vlinders vangen op Borneo, een diepzeeduik maken in het Caraïbisch gebied en op verkenning in het Amazonegebied (vond ik zelf de minst leuke zaal). En beestjes vangen in Nederland. Want natuurlijk is er ook in Nederland heel veel moois te zien. Daarom wordt door Naturalis op gezette tijden een slootjessafari georganiseerd. En daar ging mijn biologenhart natuurlijk wel heel hard van kloppen. Want met een schepnet en emmer naar buiten. Vissen in de sloot en daarna met een loep kijken wat je allemaal gevangen hebt en hoe mooi die kleine beestjes eigenlijk zijn.

Expeditie met naturalis (11)

Expeditie met naturalis (7)

Expeditie met naturalis (8)

Expeditie met naturalis (9)

De expositie is duidelijk minder groots en uitgebreid opgezet dan Trix, maar zeker heel leuk. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is er voldoende te zien en te doen en ook voor ouders is het leerzaam. Kortom op een regenachtige dag is een bezoekje aan Naturalis het overwegen waard.

Expeditie met naturalis (10)

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:


Bekijk op kaart

Ga op Expeditie met Naturalis

Naturalis Biodiversity Center, Leiden, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart