Ezelsei – bij Kooman’s Poppentheater legt een ezel een ei…of niet?

Uitjes

Door Willemijn – Een van onze favoriete theaters in Den Haag is Kooman’s Poppentheater. Dit is echt een unieke Haagse plek, want in een herenhuis in het Statenkwartier heeft de familie Kooman al meer dan 55 jaar een eigen theater. Een voorstelling in dit theater is ouderwets gezellig en fijn kleinschalig. Alle drie de kinderen vinden een bezoek aan Kooman’s Poppentheater een heerlijk uitje. In dit oudste permanente poppentheater van Nederland heerst een fijne sfeer. Vanaf dit najaar heeft Kooman’s poppentheater een nieuwe voorstelling: Ezelsei. Natuurlijk namen wij een kijkje en ontdekten dat deze voorstelling ‘anders’ is dan je gewend bent.

Ezelsei

Woonhuis als theater

Al bijna 60 jaar bestaat Kooman’s Poppentheater, waar iedere zaterdag-  en woensdagmiddag een voorstelling wordt vertoond. Het theater is sinds de start gevestigd in een woonhuis op de Frankenstraat. Het ziet er ondanks kleine moderne aanpassingen nog steeds uit als vroeger. In de vestibule van het huis is een mini-kassa gemaakt. De garderobe is geplaatst onder de trap en in de pauze is er een uitgifteluik naar de keuken waar je koffie, thee, limonade en zelfgebakken cakejes kunt kopen. Bij binnenkomst voel je je, ondanks de bijzondere setting wel direct in een echt theater. Overal hangen poppen, schilderijen, krantenknipsel en gewonnen prijzen. Extra leuk is dat je, voordat de voorstelling begint, persoonlijk naar je plaats wordt gebracht door Arjan Kooman, de poppenspeler. Dan weet je ook wie al die stemmen kan maken die je straks gaat horen. Arjan wijst je je gereserveerde plekje op een van de houten banken in de zaal.

Ezelsei

Ezelsei

Ezelsei gaat over een ezel, een grote schildersvogel en een ei. En natuurlijk zijn de vaste personages Wasco de Wasbeer en Max de Mol ook in deze voorstelling van de partij. Tijdens een stevige storm vliegt alles in het rond. De ezel gaat de ene kant op, het ei de anders. De schildersdoeken vliegen door de lucht en ook de penselen belanden her en der in het gras. Voor de vogel, die een mooi schilderij wil maken een regelrechte ramp, want ook haar inspiratie is weggevlogen.

Na de storm komen Max de Mol en Wasco de Wasbeer bijeen om hun boomhut te repareren. Onderweg vinden ze een ezel en een ei. Is dat ei dan van die ezel? Max is er van overtuigd dat er binnenkort een klein ezeltje geboren wordt. De grote vogel weet immers niks over een ei. Na heel veel onderzoek, ondervraging en speurwerk komen ze er achter dat het ei en de ezel inderdaad bij elkaar horen. Als het ei barst en de baby wordt geboren weten we het antwoord. Wat uit het ei komt is heel verrassend…

Ezelsei

Spannend versus grappig

Wij hebben meerdere voorstellingen van Kooman’s Poppentheater gezien. Sommige zijn heel spannend en andere weer grappig. Ezelsei hoort duidelijk in de laatste categorie. Het verhaal is voor kinderen heel leuk. Mijn oudste zoon van zeven snapte de woordgrapjes goed en juist doordat het minder spannend was dan andere voorstellingen vonden de jongste twee het heel leuk. De poppen zijn weer als vanouds mooi, de stemmen kloppen bij de personages en het wisselend decor maakt het fijn om naar te kijken.

Praktisch

Koomans’s Poppentheater vind je aan de Frankenstraat 66 in Den Haag. Bijna elke zaterdag en woensdag is hier een voorstelling. In de vakanties is dagelijks een voorstelling. Kaarten voor de voorstelling zijn te bestellen via de site van het theater. Je bestelt ze online en betaalt ze aan de kassa. Veel kijkplezier!

 

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. De kaartjes voor de voorstelling hebben wij zelf gekocht. De fotocredits voor de openingsfoto zijn voor Kooman’s Poppentheater. 

Delen:


Bekijk op kaart

Ezelsei – bij Kooman’s Poppentheater legt een ezel een ei…of niet?

Kooman's Poppentheater, Frankenstraat, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart