NIEUW: De Fabeltjeskrant als animatiefilm – vanaf woensdag 19 december in de bioscoop

Door Willemijn – Afgelopen weekend bezocht ik de voorpremière van ‘De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbos Spelen’ een spiksplinternieuwe animatiefilm van deze beroemde jeugdserie uit de jaren ’70 en ’80. De beroemde vilten poppen van weleer zijn getransformeerd tot moderne animaties. Wij namen een kijkje bij Pathé Buitenhof. Hatsikidee!

Meneer de Uil

Jeugdsentiment

Eerder dit jaar schreef ik over de tentoonstelling ‘Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant’, In deze tentoonstelling (verlengd tot en met 13 januari) zie je de geschiedenis van deze beroemde kinderserie die velen van ons kennen uit hun jeugd. Onder meer de originele poppen kun je er bekijken of drink koffie in het Praathuis. Een leuke tip voor de kerstvakantie

Van vilten poppen naar digitale animatie

Hoewel de titel ‘De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbos Spelen’ suggereert dat het op één lange film gaat, blijkt dit niet zo te zijn. De film bestaat eigenlijk uit drie losse tekenfilms van elk ruim 20 minuten. Persoonlijk vind ik dat een gemiste kans. De karakters en typetjes uit de Fabeltjeskrant hadden ruim voldoende potentie gehad voor één integrale kinderfilm. Wat wel zeer geslaagd is zijn de animaties zelf: het is ontzettend knap hoe de digitale animatie-poppen er uit zien als getekende vilten poppen. Ze hebben de charme van hun klassieke voorgangers behouden; terwijl ze toch een moderne frisse uitstraling hebben. Dat maakt de film een genot om naar te kijken. Echt heel knap. De verhaallijnen van de drie filmpjes zelf zijn daarentegen mager, het verhaal kabbelt voort, zonder opbouw van spanning of echt grappige momenten. Voor kleine kinderen (3-6) zijn de filmpjes onderhoudend. Oudere kinderen, zoals mijn zoon van zeven, vinden ze al snel saai.

Herkenbaarheid

Als ouder zul je veel typetjes van de Fabeltjeskrant – met elk hun eigen makken – herkennen. Zo eet Loewieke de Vos graag veel en vaak en praat Stoffel de Schildpad zo traag als een …. Zoef Zoef de Haas wint de hardloopwedstrijd (of toch niet…) en Ed en Willem Bever zijn de handige linker- en rechterhand van de bewoners van het Dierenbos. Meneer de Uil praat vanzelfsprekend alles aan elkaar. De karaktertrekken en onhebbelijkheden van de Dierenbosbewoners  ontgaan de kids, maar zijn voor jou aardig om te zien. Ook de stemmen en accenten zijn heel goed gekozen. De stem van meneer de Uil is als vanouds, terwijl de originele stemacteur niet meer leeft. Ook de bevers met hun Rotterdamse accent zijn direct herkenbaar.

Broeders Bever

Praktisch

De film van ‘De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbos Spelen’ is vanaf woensdag 19 december de gehele kerstvakantie te zien bij onder meer de bioscopen van Pathé in Den Haag, Delft en in Leiden bij Lido.

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. We hebben de kaarten voor de film dus gewoon zelf betaald. 

Delen:


Bekijk op kaart

NIEUW: De Fabeltjeskrant als animatiefilm – vanaf woensdag 19 december in de bioscoop

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart