Fabelachtig leuk familie-uitje: ‘Fabeltjesland – een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant’ (R’dam)

Uitjes

Door Willemijn  – “Hallo Meneer de Uil waar brengt u ons naar toe? Naar Fabeltjesland? Eh, ja, naar Fabeltjesland…. – oogjes dicht en snaveltjes toe.” De Fabeltjeskrant kennen velen van ons. Op 29 september 2018, afgelopen weekend dus, was het preciés 50 jaar geleden dat de eerste Fabeltjeskrant – toen nog in zwart-wit – op TV verscheen. Het bleek al snel een schot in de roos, want er volgden tussen 1968 en 1990 nog ruim 1.600 afleveringen.  Een mooie reden voor een hommage aan ‘Nederlands best bekeken kinderprogramma ooit’.  Dit weekend opende de tentoonstelling ‘Fabeltjesland – een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant’  haar deuren. De tentoonstelling is in Rotterdam. Wij namen een kijkje en hadden een heerlijke middag.

Fabeltjesland

Onvergetelijke typetjes

Ken je ze nog? De gebroeders Ed en Willem Bever (‘Daar is Willem met de waterpomptang…’), Zoef de Haas (‘zoef zoef’), Loewieke de Vos (‘hatsikidee’), Mevrouw de Mier (‘tuut, tuut, tuut’), allemaal bekenden uit de Fabeltjeskrant. En er zijn er nog zoveel meer.  Want wie is er in zijn jeugd nou niet opgegroeid Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar,  Meneer Raaf, Monfer de Mol en vele andere legendarische karakters uit de Fabeltjeskrant? Tijdens deze expositie zie je ze vrijwel allemaal.

 Fabeltjesland

Kennismaking voor de kids van nu

Fabeltjesland – een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant’ is een tentoonstelling voor jong en oud. Voor kinderen – die veelal de Fabeltjeskrant nog niet kennen – is het een kennismaking met de poppen van weleer. Ze zien op diverse videoprojecties hoe de Fabeltjeskrant eruit zag. Ook  zie je hoe de afleveringen gemaakt werden en kun je een groot deel van de échte originele vilten poppen bekijken. Verder wordt de ‘psyché’ van de diverse bosbewoners onder de loep genomen, wat – zeker voor iets  oudere kinderen – en volwassenen erg grappig is. Ook kunnen kinderen zélf knutselen in de werkplaats van Ed en Willem Bever (een knutselpakketje kost 2 euro) en kunnen kids en ouders voor een glaasje ‘grenadine’ (of iets anders lekkers) plaats nemen in een kopie van het Fabeltjesland Praathuis. Leuk en grappig gedaan. En er is al een korte ‘sneak preview’ te zien van de Fabeltjeskrant speelfilm die in december van dit jaar zal verschijnen. Een leuke opwarmer. Fabeltjesland

…en jeugdsentiment voor de kinderen van toén

Voor kinderen van toen is de expositie vooral jeugdsentiment. Natuurlijk is het mooi om de decors en poppen van destijds te zien. Ook herkende ik veel Fabeltjeskrant merchandise (boeken, speelgoed, puzzels; etc.). Maar wat misschien nog wel het leukste is, is dat je tijdens de tentoonstelling ervaart dat de Fabeltjeskrant een ‘diepere laag’ kent. Heel veel karakters van de dieren uit de serie zijn gebaseerd op inwoners  van de wijk Tuindorp Vreewijk (Rotterdam) waarin Fabeltjeskrant schrijver Leen Valkenier woonde. Deze wijk en zijn bewoners vormde de oorsprong van de Fabeltjeskrant. Bij de tentoonstelling lees je niet alleen wie (waarschijnlijk) model stond voor welk dier, maar kun je ook een wandelroute meenemen voor een ‘Fabeltjeskrant’ wandeling door Tuindorp Vreewijk. Een leuke aanvulling op de tentoonstelling.

 Fabeltjesland

Hatsikidee… Win kaarten

Ben je benieuwd naar deze tentoonstelling geworden? Wil je  ook naar ‘Fabeltjesland – een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant’? Dat kan. Want Ranja en Rosé mag 4 volgers blij maken met elk 2 tickets. Om te winnen:

Kun je niet wachten? Bestel dan direct hier je kaartjes. Hatsikidee!

 

Fabeltjesland

Praktisch

De tentoonstelling ‘Fabeltjesland – Een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant’ is tot en met 2 december te zien in LP 2 van het Las Palmas gebouw (Wilhelminakade 326, Rotterdam). Goed bereikbaar per OV en eigen auto (Betaald parkeren). De openingstijden zijn woensdag tot en met zondag van 10:00 tot 18:00 uur. Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis naar binnen.

Mocht je het niet meer weten – zo ging het liedje

 Hallo meneer de Uil waar brengt u ons naar toe?
Naar Fabeltjesland?
Eh, ja, naar Fabeltjesland
En leest u ons dan voor uit de Fabeltjeskrant?
Ja, ja, uit de Fabeltjeskrant
Want daarin staat precies vermeld hoe het met de dieren is gesteld
Echt waar?
Echt waar
Echt waar meneer de Uil?
Mmm
Want dieren zijn precies als mensen
Met dezelfde mensen wensen
En dezelfde mensen streken
Dat komt allemaal in de krant van Fabeltjesland
Van Fabeltjesland van Fabeltjesland

 

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld.

Delen:


Bekijk op kaart

Fabelachtig leuk familie-uitje: ‘Fabeltjesland – een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant’ (R’dam)

Wilhelminakade 326, Rotterdam, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart