GIF! Vogelspinnen, gifslangen, gilamonsters en Freek Vonk in Naturalis – (Leiden)

Door Willemijn – Bij ons thuis zijn we aan het sparen…. En dan niet voor de spaarpot, maar voor hét album dat in menig kinderleven momenteel een centrale rol speelt. Wij sparen – net als half Nederland – ‘Freek plaatjes’. En hoe blij waren wij dan ook dat Ranja en Rosé werd uitgenodigd om de tentoonstelling ‘GIF!’ in Naturalis Leiden al te mogen gaan bekijken. Want deze tentoonstelling staan niet alleen giftige dieren en planten centraal, maar ook onze nationale biologie-held Freek Vonk.

Naturalis Gif met Freek Vonk

Dr. Freek

Gif! is zoals je waarschijnlijk niet zult verbazen een tentoonstelling over gif. En dan is het niet zo raar dat Freek Vonk hét gezicht is van deze tentoonstelling. Want doctor Freek is naast de held van menig basisschoolkind ook onderzoeker naar gif bij Naturalis.  Tijdens de tentoonstelling word je meegenomen langs het gehele giftige dierenrijk. Bij binnenkomst in de eerste zaal valt een enorm terrarium met daarin een cobra van 4 meter direct op. Mijn kinderen dachten dat dit een ‘nepperd’ was, maar niets is minder waar. Want na een minuut of drie knipperde de cobra met zijn ogen en verlegde hij zijn kop. Hét bewijs dat dit een echt beest van vlees en bloed is. En toen was de toon gezet, want in de tentoonstelling is het merendeel van de dieren echt. Het zijn er zelfs zó veel dat Naturalis een dierentuinvergunning heeft aangevraagd en een dierenverzorger in dienst heeft moeten nemen.

Naturalis Gif met Freek Vonk

Naturalis Gif met Freek Vonk

Griezelen met gifkikkers

In de volgende zalen kun je heerlijk griezelen bij de giftige beesten. Zo vind je er een aantal harige vogelspinnen, een paar pijlgifkikkers, diverse slangen, schorpioenen en gilamonsters. En allemaal levend natuurlijk. Maar ook de giftige planten, paddenstoelen, kwallen en sponzen worden niet overgeslagen. En alle kooien, aquaria en terraria staan prachtig uitgelicht in donkere zalen. De bordjes met informatie hangen. Fijn is dat de informatie niet alleen over het dier gaat, maar ook over de gifstof die hij maakt én over het nut van deze gifsoorten voor ons. Want wist je bijvoorbeeld dat heel veel dierlijke giffen de basis zijn voor velerlei menselijke geneesmiddelen?

Naturalis Gif met Freek Vonk

Mini-workshops

Zoals we van Naturalis mogen verwachten wordt kijken in elke zaal afgewisseld met doen. Zo kun je bij de paddenstoelen kiezen welke paddenstoelen jij wel in een pannetje wilt bereiden voor het avondeten en leer je dus op een interactieve wijze welke soorten wel en niet giftig zijn. Maar ook kun je bijvoorbeeld met een (digitale) loep ontdekken waar de gifklieren van diverse dieren zitten of ontdekken dat giftige vissen vaak verscholen op de zeebodem liggen. Vooral deze laatste twee doe-dingen vonden mijn kinderen erg leuk. Daarnaast worden er ook nog mini workshops gegeven door een ‘echte wetenschapper in witte jas’. Tijdens deze workshops doet de wetenschapper proefjes met gif en leren kinderen in ongeveer 10 minuten dat niet alle gifstoffen op dezelfde manier werken. Een erg leuk en leerzaam moment in de tentoonstelling en zeker de moeite waard om bij stil te blijven staan.

Naturalis Gif met Freek Vonk

Naturalis Gif met Freek Vonk

Naturalis Gif met Freek Vonk

Naturalis Gif met Freek Vonk

Op de foto met Freek

En als je dan nog geen genoeg hebt van Freek Vonk, dan moet je de laatste zaal zéker niet overslaan. Want hier kun je samen met (een kartonnen) Freek een stoere actiefoto in een krokodillenrivier maken. Maar deze zaal is ook een echte doe-zaal. Kinderen kunnen met een witte onderzoekjas door een microscoop kijken, in de weekenden meedoen met een echte interactieve quiz, de tas van Freek inpakken voor een jungle, zee of woestijn expeditie of spelen in een houten ontdekbos.

Naturalis Gif met Freek Vonk

Naturalis Gif met Freek Vonk

Laterrrr

Na ongeveer twee uur werden we door een vriendelijke medewerker verzocht om het museum te verlaten. Zelf vond ik dat prima, maar mijn kinderen niet. Zij hadden met liefde nog een ronde door de tentoonstelling gemaakt. Zo leuk vonden ze het. Wij komen dus zeker weer terug voor een tweede bezoek. Om met Freek te spreken: “’Laterrrrr”

Naturalis Gif met Freek Vonk

Praktisch

De tentoonstelling GIF! is te zien van 14 oktober 2017 tot en met 2 september 2018 bij Naturalis in Leiden. Op de site van Naturalis kun je alle informatie vinden voor een bezoek. Het museum verwacht grote drukte, dus het is aan te raden je kaarten online te bestellen. Hiermee voorkom je teleurstellingen bij de kassa.

En super natuurlijk dat je met je gespaarde plaatjes  iemand gratis mee mag nemen naar het museum. Want op vertoon van je volle verzamelalbum neem je gratis een vriendje of vriendinnetje mee. Deze actie geldt in de weken tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie. Bestel je starttijd voor je bezoek aan GIF! hier. Kies voor de optie Spaaractie ‘Ontdek de wonderlijke wereld met Freek Vonk’ (ticket met korting). De kortingsactie is geldig onder de volgende voorwaarden:

  • tweede ticket is alleen gratis op vertoon van een vol verzamelalbum
  • geldig van maandag 30 oktober 2017 tot zaterdag 23 december 2017
  • maximaal twee kinderen onder begeleiding van één betalende volwassene
  • niet geldig in combinatie met andere kortingsacties

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

 

Delen:


Bekijk op kaart

GIF! Vogelspinnen, gifslangen, gilamonsters en Freek Vonk in Naturalis – (Leiden)

Naturalis, Leiden, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart