Laatste week ‘Hallo Rembrandt’ – De familietentoonstelling in het Mauritshuis

Rembrandt
Uitjes

Door Willemijn – Het Mauritshuis is het lievelingsmuseum van mijn oudste zoon. Hij houdt er van om schilderijen te kijken. Hij houdt ook erg van tekenen en schilderen. Het liefst zit hij in het museum met zijn tekenblok voor een schilderij te kijken en te tekenen. Ook op ontdekking met de familietas vindt hij heel leuk. Voor de meeste bezoekers een beetje vreemd beeld, want dat zie je niet zo heel vaak in een schilderijenmuseum. Dus toen ik uitgenodigd werd voor de opening van de familietentoonstelling Hallo Rembrandt! in het museum was dat natuurlijk een fantastisch uitje om de zomervakantie mee te starten.

‘Neerlands’ trots voor kids en ouders

Hallo Rembrandt! is dé tentoonstelling om kinderen meer te leren over ‘ Neerlands’ grootste schilder. De tentoonstelling is opgebouwd uit twee delen. Het atelier en het museum. Wij begonnen in het museum en namen daarna een kijkje in het atelier. Ik denk dat dat ook de goede volgorde is. Het is namelijk leuk om te leren over Rembrandt en daarna te bepalen of er ook zo’n groot schildertalent in jou schuilt.

Rembrandt

Beginnen door te doen

De tentoonstelling begint met een echte doe-kamer. Hier kunnen kinderen spelen met kleuren en een ouderwetse overheadprojector. Ook ligt er verkleedmateriaal om zelf een dame of heer uit Rembrandts tijd te worden. Er liggen paletten en kwasten om je eigen (spiegel) zelfportret te maken of je bouwt een Rembrandt zelfportret met grote puzzelstukken

rembrandt

Van begin tot eind

Het andere deel is echt een expositie deel. Aan de lange muur is in een tijdlijn aangegeven hoe Rembrandts leven is gelopen. Zijn geboorteplaats Leiden, zijn opleiding, zijn grote liefde Saskia, de succesjaren en later zelfs zijn faillissement. Leuk en leerzaam om langs te lopen. Aan het eind van de tijdlijn draait een tv met een filmpje. Hier zijn wij snel aan voorbij gegaan, dit filmpje voegt voor mij niet veel toe aan de tentoonstelling.

Rembrandt

Spelen met licht en kleur

De rest van de ruimte is gevuld met themablokken. Zo kun je in het blok over licht zelf in een schilderij plaatsnemen en spelen met licht. Licht dat van de zijkant komt geeft een heel ander effect dan licht van voren of licht van achteren. Helemaal leuk als de kijker (ik in dit geval) foto’s maakt zodat het model later ook de verschillende effecten kan zien.

Ook leer je bij het thema verf meer over de kleuren die Rembrandt heeft gebruikt. Waar ze van gemaakt worden. Maar ook hoe ze gemengd werden. Je bekijkt de lagen waaruit een schilderij is opgebouwd en voelt (stiekem achter een gordijntje) aan het schilderij. Alleen zo kom je er achter dat Rembrandts schilderijen niet plat zijn maar bobbelig.

Rembrandt

9 keer emotioneel

Emoties weet Rembrandt ook goed neer te zetten. Alleen welke emotie zie jij bij zijn modellen? Dat kun je aangeven met kleine stickertjes op 9 verschillende portretten. Zelf vond ik dit heel leuk om met de kids te doe. We ervaren de emoties blijkbaar allemaal anders en leuk als ze uitleggen waarom ze dit zo zien.

Rembrandt

Je eigen Rembrandt

In het atelier kun je zelf aan de slag. Op een schildersezel en een doek kunnen de kinderen hun model (lees: de ouder) zo mooi mogelijk schilderen. Er zijn hulpstukken om het model goed aan te kleden, maar ook hints om je schilderij een beetje echt te laten zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgelegd dat de ogen altijd in het midden zitten en dat je oor loopt van de hoogte van je oog tot je mond. En als je klaar bent kun je het schilderij met de fohn droogblazen of een kijkje gaan nemen in de rest van het museum en je schilderij te drogen leggen. Maar niet vergeten op te halen…want niets in leuker dan je eigen Rembrandt aan de muur.

Rembrandt

Praktisch

Deze tentoonstelling is te bezoeken tijdens de zomervakantie. De expositie is speciaal voor kinderen. Het Mauritshuis is (altijd) gratis te bezoeken voor kids en deze tentoonstelling dus ook. Ouders betalen wel de normale entreeprijs voor het museum. Kinderen en ouders moeten wel een toegangskaartje halen bij de kassa of online. De Museumkaart is hier gewoon geldig.

Delen:


Bekijk op kaart

Laatste week ‘Hallo Rembrandt’ – De familietentoonstelling in het Mauritshuis

Mauritshuis, Plein, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart