Toffe tips voor woensdag in de herfstvakantie (18 oktober)

Uitjes

Door Willemijn – Woensdag vind ik de fijnste dag van de week. En helemaal in de vakantie, want dan is er nóg meer te kiezen om gezellig met de kinderen te gaan doen. Je kunt natuurlijk lekker naar buiten, maar in de Haagse regio worden ook heel veel activiteiten georganiseerd. Niet alleen het leuke festival De Betovering, maar ook andere, fijne dingen. Daarom ik heb een lijstje met toffe tips voor vandaag voor je gemaakt.

Met de schaapsherder mee

Meijendel is altijd een goed idee maar woensdag en vrijdag is het hier extra leuk. Dan komt namelijk de schaapsherder langs. En jij kunt meelopen. Dan leer je gelijk waarom schapen zo belangrijk zijn in de duinen, wat de taken van de hond zijn en hoe je er voor zorgt dat de schapen als een kudde de goede kant op lopen. En als je klaar bent met schapen hoeden, dan eet je een lekkere pannenkoek bij de pannenkoekenboerderij.

Repair Kid in Bibliotheek Leidschenveen

Bij een Repair Kid middag mogen kinderen een kijkje nemen in allerlei elektrische apparaten. Het is namelijk de bedoeling dat de kinderen deze tot en met het laatste schroefje uit elkaar halen. En daar leer je heel veel van. Zo zie je waarom de boterhammen worden warm in een broodrooster, hoe een computer in elkaar zit, wat het geluid in een radio maakt. Met een beetje geluk is er een oude beeldbuis-tv om van binnen te bekijken. Slopen is natuurlijk leuk, maar het is wel de bedoeling dat er ook gebouwd gaat worden. Want met al deze onderdelen kun je ook weer de mooiste kunststukken maken.

Praktisch: De workshop is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Om mee te doen woensdag is het verplicht om je aan te melden via telefoonnummer 070 – 353 76 60 Je kunt beginnen om 14 uur en om 15 uur. Deelname is gratis. Bibliotheek Leidschenveen vind je op de Emmy Belinfantedreef 7 in Den Haag.

Workshop strandfotografie

Ik hou heel erg van het strand. En ook foto’s maken vind ik heerlijk. Dus een combinatie van strand en fotografie is toch wel heel leuk. Daarom vind ik de workshop, onder in Panorama Mesdag zo leuk.  en strand, vind jij dat leuk? Kom dan in de herfstvakantie naar Panorama Mesdag en doe de workshop Strandfotografie. Samen met een échte fotograaf ga je eerst een fotospeurtocht maken langs de tentoonstelling met strandfoto’s van kunstenaar Tadao Cern. Kijken, zoeken en vergelijken. Hoe langer je kijkt, hoe meer details je ziet! Vol inspiratie ga ja daarna in het atelier je eigen favoriete strandfoto maken.

Praktisch: De workshop wordt dagelijks gegeven in Panorama Mesdag.  Er zijn 20 plaatsen per workshop. Kaarten kosten €7,- en zijn bij de balie van het museum te koop. Het adres is Zeestraat 65 in Den Haag. Mocht het niet lukken om woensdag mee te doen, de workshop wordt ook op donderdag en vrijdag gegeven.

Fotocredits: Panorama Mesdag

Films kijken en maken in het Filmhuis Den Haag

Tijdens mijn speurtocht naar leuke dingen voor vandaag, was ik echt onder de indruk van het aanbod van het Filmhuis Den Haag. Zij hebben in het kader van de Betovering  een heel vol programma. Zo kun je de hele dag naar diverse films, bijvoorbeeld Dikkertje Dap, Raafje, Casper en Emma, of Cloudboy. Maar er worden ook workshops gegeven. Maak bijvoorbeeld zelf een korte animatiefilm of een soundtrack. Of vermaak je in de mini-bioscoop waar je gratis, lekker liggend op een zitzak naar een selectie van korte kinderfilmpjes kunt kijken. Zin in de film? Kijk dus snel op de site van het Filmhuis, want daar vind je alle informatie.

Kidsfest op de Pier

Vandaag en morgen worden er op De Pier in Scheveningen weer allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Want het is Kidsfest. Dit is een superleuke dag voor kinderen met de leukste activiteiten. Zo kun je je laten schminken, een vette airbrush tattoo laten zetten, knutselen met de knutseljuf, de surfsimulator uitproberen, slijm maken, striptekeningen maken, zelf sieraden maken bij Sieraja’s Sieraden of lekker sporten bij de Pier Sporthoek (vanaf 13:00 uur). Het is niet nodig om je vooraf aan te melden, iedereen is welkom om mee te doen.

Praktisch: Kidsfest vindt plaats op woensdag en donderdag in de herfstvakantie. Het start om 11 uur.  De toegang is gratis. Wel kan voor de activiteiten een vergoeding worden gevraagd van 1 tot 10 euro.

Tekenen met galappel-inkt bij De Papaver

De Papaver in Delft heeft vandaag een speciale workshop voor kinderen. Natuurlijk zijn er – zoals elke dag – allerlei speurtochten en andere activiteitenpakketten te krijgen. Maar vandaag kun je komen tekenen met galappel inkt. Weet jij wat galappels zijn? En dat je van galappels van een eik inkt kunt maken? Tijdens deze workshop ga je met een veer een mooie tekening maken met de inkt uit de galappels. Natuurlijk leer je ook hoe de inkt gemaakt is, zodat je het thuis zelf kunt proberen.

Praktisch: De workshop kun je volgen tussen 14 en 16 uur en je moet rekenen dat je ongeveer een half uur bezig bent. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en kost € 3,- per kind. Je vindt De Papaver aan de Korftlaan 6 in Delft. Ouders kunnen ondertussen de tentoonstelling ‘Speuren met sporen‘ bezoeken. Jongere kinderen kunnen aan de slag met een gratis herfstkleurplaat.

Cinekid AppLab in het Museon

Wij waren afgelopen weekend in het Museon. Eigenlijk om te kijken naar de Ridders & Kastelen. Maar vooral de ruimte achterin het museum vonden de kinderen heel interessant. Hier is namelijk het app-lab. Het app-lab is een ruimte met 8 i-pads waar de leukste spellen op geprogrammeerd zijn. Dit zijn spellen voor verschillende leeftijden, van peuters t/m ca. 12 jaar. En dan niet een spelletje wat je thuis kunt doen, maar spellen waar je iets van leert en bijvoorbeeld een extra camera voor nodig hebt. Zo kun je zelf aan de slag gaan om een stop-motion filmpje te maken of laat je je kleurplaat tot leven komen in 3D.

Praktisch: Het app-lab is op woensdag, zaterdag en zondag geopend vanaf 12 uur. Het adres van het Museon is Stadhouderslaan 37 in Den Haag.

app lab museon

app lab museon

 

Cinekid in Delft

In Den Haag is natuurlijk De Betovering aan de gang, maar ook in Delft is er een leuk festival. Hier kun je in Theater Lumen, het filmhuis van Delft terecht voor het Cinekid Festival on Tour. Cinekid is een filmfestival voor minder bekende, maar vaak wel heel leuke kinderfilms. Vandaag kun je hier terecht voor de openingsfilm van het Cinekid Festival, namelijk Ted Sieger’s Molly Monster. Dit is een van origine Duitse film over Molly Monster. Molly wil er dolgraag bij zijn als haar nieuwe zusje of broertje uit het ei kruipt dat mama heeft gelegd. Maar dat gebeurt ver weg, achter de Wilde Heuvels.  En hoe kan ze haar beste vriend Edison aan zijn verstand brengen dat hij niet jaloers hoeft te zijn? Zo begint  Molly’s avontuurlijke reis in deze fantasierijke en vrolijke 2D-animatiefilm voor de kleintjes. Aangezien deze film voor jonge kinderen is, is de Nederlands gesproken versie te zien vandaag.

Daarnaast kunnen grotere kinderen gaan kijken naar The Invisible Boy. Een film over de  13-jarige Michele. Hij is verliefd op Stella, maar zij ziet hem niet staan. Dan ontdekt hij dat een Chinees superheldenpak hem écht onzichtbaar kan maken. Zo rolt hij in een ongelooflijk avontuur met gevaarlijke tegenstanders. Zal Stella hem nu wel opmerken? Deze film is Italiaans gesproken met Nederlandse ondertiteling.

Praktisch: Theater Lumen ligt aan het Doelenplein 5 in Delft. De films beginnen om 14.15 uur (Molly Monster) en om 14.30 uur (The Invisible Boy). Kaarten zijn online te koop.

Fotocredits: Website Lumen

Vind Vincent van Gogh in jezelf bij Muzee

Muzee Scheveningen is een van de kleinere, maar oh zo leuke musea in Den Haag. In dit Scheveningse museum leer je alles over Scheveningen van vroeger, maar ook over de visserij, de Noordzee en het leven op een boot. Vandaag en morgen kun je hier terecht voor een workshop over Vincent van Gogh. Want wist jij dat Van Gogh heeft ideeën voor zijn schilderijen opgedaan in Scheveningen. Tijdens de workshop ga je zijn schildertechniek gebruiken. Je krijgt een schildersdoek en gaat zelf nadenken wat jij graag wil schilderen van Scheveningen. Bijvoorbeeld schelpen, zeedieren, het strand of de vuurtoren. Je tekent je onderwerp op het doek en daarna ga je het invullen met stippen en strepen, net zoals Van Gogh dat deed. Je kunstwerk mag je uiteraard meenemen en een mooi plekje geven in je kamer.Mijn ervaring met de workshops bij Muzee is dat deze vaak erg leuk zijn voorkinderen. Een echte aanrader.

Praktisch: De workshops zijn geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Je kunt woensdag en donderdag deelnemen om 10.30 uur of om 13.00 uur. De workshop duurt ongeveer anderhalf uur. De kosten zijn 6 euro inclusief entree museum. Wel is het verplicht te reserveren en dat kan 070-3500830.

muzee van Gogh

De Delftse Maakweken

In de Poptahof in Delft zijn de Delftse Maakweken. Dit is een creatief festival waarbij kinderen deel kunnen nemen aan leuke workshops. Zo kun je in een half uurtje de kneepjes van het clownvak leren, leer je je eigen circusact, kun je meedoen aan een Teakwondo workshop, is het mogelijk om zeedieren te maken van oud plastic afval en kun je van hout een Paard van Troje timmeren. Het is gratis om deel te nemen aan de activiteiten en de meeste activiteiten worden meerdere keren per middag gegeven, dus je kunt verschillende na elkaar doen. Heb je zin in een creatieve middag? Kijk dan snel naar het programma of op de site.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart