De mooiste kerstlichtjes in en om Den Haag

Uitjes

Door Willemijn – Oh heerlijk, de Kerstperiode gaat weer beginnen. Kerstbomen, kaarsen, dennengeur, kerstkransjes en vooral heel veel gezelligheid. Ik verheug mij zó op deze fijne dagen. Maar eerst moeten we de donkere dagen vóór Kerst zien door te komen. En dit jaar maken ze het ons gemakkelijk. Want de komende zijn er héél veel lichtjes die ontstoken gaan worden. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met leuke lichtjes in en om Den Haag

Vanaf nu: Lichtjes op de Fred

De winkeliersvereniging van de Fred heeft dit jaar gekozen voor nieuwe lichtjes. Dus niet die traditionele lichtbanen boven de weg, maar lichtjesijspegels in de bomen én Disneyfiguren van lichtjes. Vooral die laatste beelden zijn erg leuk om te zien. Wij hebben al even een rondje (in het donker) gelopen en als je toch in de buurt bent, dan raad ik je aan om even over de Fred te lopen, te fietsen of te rijden en op zoek te gaan naar de acht Disneybeelden.

lichtjesavond kerst De Fred

7 december: Kerstboom Lange Voorhout

Op het Lange Voorhout staat ieder jaar een echte Zweedse Kerstboom, die de gemeente als cadeau krijgt van de Zweedse ambassade. Op donderdag 7 december worden de lichtjes in deze boom feestelijk ontstoken. Rond de kerstboomceremonie wordt ook het Luciafeest gevierd. In Nederland heel onbekend, maar in Zweden is dit hét lichtfeest dat het begin van de kerstperiode markeert. Tijdens deze feestelijke ceremonie, waarin de burgemeester én de Zweedse ambassadeur samen de lichtjes ‘ontsteken’  zijn gratis optredens van zangkoren en kun je onder het genot van bisschopswijn en warme chocolademelk alvast in de kerstsfeer komen.

Praktisch: De ceremonie start rond 17:30 uur en duurt een uurtje. De kerstboom staat op het ‘pleintje’ voor Museum Escher in het Paleis.

8 december: Ontsteken kerstboom in Voorburg

De honderden lichtjes in de grote kerstboom voor de Oude Kerk, het hart van het Huygenskwartier in Voorburg worden op 8 december ontstoken. De kerstboom is een geschenk van de Tsjechische zusterstad Hranice. Dit feestelijke moment wordt extra sfeervol door de liedjes van het kerstkoor van de Lusthofschool en de muzikale begeleiding van muziekvereniging Sint Caecilia. De kerk deelt warme chocolademelk en glühwein uit en er zijn ook een aantal gezellige kerstkramen voor een super kerstsfeer.

Praktisch: De kerstboom staat in de Voorburgse Herenstraat bij de kerk. Vanaf 16 uur ben je welkom voor deze sfeervolle start van de kerstperiode.

kESRTBOOM vOORBURG

Vanaf 9 december: Madurodam Winterweken

In Madurodam kun je genieten van wel liefst 60.000 lichtjes. Want daar hebben ze vanaf vrijdag 9 december de Madurodam Winterweken! Naast al deze lichtjes is het park omgetoverd in een mooi winters tafereeltje, met besneeuwde kerstbomen, schaatsende figuurtjes, kleine kerstmarkten en een echte Elfstedentocht. En met de gratis Hofpas ontvang je maar liefst 20% korting op je kaartje aan de kassa bij Madurodam.

Praktisch: De Madurodam Winterweken zijn van 9 december tot en met 7 januari. De korting (van €16,50 voor €13,20) met de Hofpas is geldig tot en met 31 december 2017.

9 en 16 december: NK Kerstdorpen bouwen in ’s Gravenzande

In ’s Gravenzande heb je het meest originele kerstevenement. Bij tuincentrum De Carlton vindt namelijk op 9 en op 16 december het Nederlands Kampioenschap Kerstdorpen Bouwen plaats. Een kerstdorp is zo’n idyllische dorpje, ergens in de bergen met een beetje sneeuw, mooie versiering, maar vooral heel veel mooie lichtjes. Wil je dus binnen genieten van de Kerst, genieten van lichtjes en zien hoe bijna professionele bouwers uit heel Nederland (en twee teams uit het Westland)  hun dorpje bouwen, ga dan een kijkje nemen bij dit unieke evenement.

NK Kerstdorpjes bouwen

12 december: Lichtjesavond Delft

In Delft is Lichtjesavond een echte traditie. Al jaren is dit een van de feestelijkste avonden in deze gezellige stad. De binnenstad wordt op 12 december verlicht met overal lichtjes en lampjes. Zo zijn de grachten verlicht, staan er vuurkorven om lekker op te warmen en is er een gezellige markt voor glühwein, chocomel en andere lekkernijen. Om 17.30 uur kun je op de Markt terecht voor lichtjesavond junior. Dan wordt speciaal voor alle kinderen de kerstboom verlicht. En helemaal leuk is het dat de kinderen daarna ook hun eigen lichtjes mogen aansteken. Aansluitend kunnen de kinderen in een optocht lopen naar het Winterverwonderland op het Agathaplein of Doelenplein. Voor de grote kinderen en volwassenen worden de lichtjes om 19 uur nogmaals aangestoken met op de achtergrond gezang van Delftse koren en bandjes.

Met kinderen zijn het Winterverwonderland op het Agathaplein en het doelenplein een aanrader, maar ook op de Buitenwatersloot zijn allemaal leuke dingen te doen voor de kids, zoals een draaimolentje, een creatieve markt en leuke kinderactiviteiten. Kortom een prachtig event voor kids en ouders

lichtjesavond Delft

12 december:  Kaarsjesavond Zoetermeer

In Zoetermeer kun je op de 12e ook terecht voor kaarsjesavond. Minder groots en massaal als in Delft, maar ook heel gezellig. Om 18.30 worden de lampjes in de Kerstboom op De Dobbe aangestoken. En vanaf 19 uur ben je van harte welkom in de Dorpstraat (het gezellige oude centrum van Zoetermeer) voor de mooiste etalages, prachtige muziek van Zoetermeerse koren, duizenden lichtjes en lekkere warme chocomelk of thee.

 

15 december: Gouda bij Kaarslicht

Gouda is als kaarsenstad dé bakermat van de kaarsjesavond. En ondanks dat Gouda vanuit Den Haag net wat verder is, is deze 62e editie van Gouda bij Kaarslicht wel het vernoemen waar. Want met een ritje van 20 minuten in de trein ben je bij het mooiste kaarslichtfeest van Nederland.  Vanaf het begin van de middag tot ver in de avond klinkt muziek, is er straattheater en dans. Zo loopt er bijvoorbeeld een  ganzenhoeder met zijn vendel ganzen door het centrum en is er een ‘levende’ kerststal. En natuurlijk maken de winkeliers en de horeca er ook een echt feest van. Vrijwel alle activiteiten zijn gratis. Het hoogtepunt van de dag vindt om 18.30 uur plaats op de Markt bij het middeleeuwse stadhuis dat speciaal voor de gelegenheid met 1.500 échte kaarsen verlicht is. Duizenden mensen zingen samen kerstliederen, het kerstverhaal wordt voorgelezen en de Noorse burgemeester steekt de lichtjes in de enorme kerstboom voor het stadhuis aan.

Praktisch: Gouda bij Kaarslicht is inmiddels een heel groots evenement. Houd hier rekening mee als je hier een kijkje wilt gaan nemen. Op de site van Gouda bij Kaarslicht vind je alle informatie voor een gezellig bezoek.

15 december: Lichtjesparade Leiden

De Lichtjesparade is inmiddels niet meer weg te denken uit Leiden. Elk jaar wordt de sfeerverlichting in de binnenstad ontstoken door de 700 deelnemende leerlingen van groep 6 en 7 van basisscholen uit Leiden. Langs de route zijn duizenden lichtjes, kinderen krijgen een lichtstaaf voor een extra effect, op de gracht varen verlichte boten. Kortom een zeer groots en prachtig evenement. In Leiden werken ze tijdens de Lichtjesparade met een thema. En dit jaar is dat ‘Nederland Waterland’. Water in al zijn vormen (ijs, sneeuw, mist, regen) terug te zien zijn tijdens de Parade.

Praktisch: Op onderstaand kaartje vind je de route. De organisatie van het evenement raad je aan om je aan te melden. Zo kunnen zijn er voor zorgen dat er voldoende lichtjes zijn voor alle kinderen. Dat kan via deze link. En wil je meer weten, kijk dan op de site van de Winterwonderweken.

Winter Wonder Weken Leiden lichtjes

 

23 december: Lichtjesavond Voorburg

Een prachtig begin van de Kerstvakantie en van de Kerstdagen is misschien wel de Lichtjesavond in Voorburg. Want in het oude centrum, het Huygenskwartier worden de  prachtig versierde etalages, historische gevels en gezellige straatjes enkel verlicht door kaarsjes. Wij zijn afgelopen jaar een kijkje gaan nemen en hebben deze avond genoten van heel veel kaarsjes. Een avond om met het hele gezin van te genieten en een mooi begin van Kerst.

Fotocredits: Facebookpagina Huygenskwartier

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart