Genieten van de mooiste lichtjes in en om Den Haag

Uitjes

Door Willemijn – Oh heerlijk, de Kerstperiode gaat weer beginnen. Kerstbomen, kaarsen, dennengeur, kerstkransjes en vooral heel veel gezelligheid. Ik verheug mij zó op deze fijne dagen. Maar eerst moeten we de donkere dagen vóór Kerst zien door te komen. En dit jaar maken ze het ons gemakkelijk. Want de komende zijn er héél veel lichtjes die ontstoken gaan worden. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met leuke lichtjes in en om Den Haag

Vanaf nu: Lichtjes op de Fred

De winkeliersvereniging van de Fred heeft dit jaar gekozen voor nieuwe lichtjes. Dus niet die traditionele lichtbanen boven de weg, maar lichtjesijspegels in de bomen én Disneyfiguren van lichtjes. Vooral die laatste beelden zijn erg leuk om te zien. Wij hebben al even een rondje (in het donker) gelopen en als je toch in de buurt bent, dan raad ik je aan om even over de Fred te lopen, te fietsen of te rijden en op zoek te gaan naar de acht Disneybeelden.

lichtjesavond kerst De Fred

Verlengd wegens groot succes: Den Haag HighLights

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. In Den Haag zijn er verschillende lichtspektakels te zien. Het festival Den Haag High Lights verlicht namelijk de hele stad. Op het Binnenhof zijn wij gaan kijken en het is heel bijzonder om een prachtig verlichte Ridderzaal te zien. Tot en met zaterdag aanstaande ook kun je kiezen om een prachtig Kurhaus in Scheveningen te aanschouwen. Rondom het festival zijn ook nog wat extra’s. Zo kun je een gratis ritje doen in een versierde koets of word je verrast door lichtacts. Die lichtacts vind je ter hoogte van Museum Bredius en Het Haags Historisch Museum. Ben je hier nog niet geweest? Tot en met 22 december kun je genieten van dit indrukwekkende festival.

Praktisch: Wil je niks missen van de lichtprojecties? Er wordt gestart om 18.00 uur, waarna ieder kwartier het lichtspektakel opnieuw start. De film duurt 8 minuten, daartussen is dan 7 minuten een aftelklok te zien. De laatste start dan 21.45 uur.

Fotocredits: Anne Reitsma Fotografie

Elke zondag: Vuurwerk in Scheveningen

Vuurwerk zijn natuurlijk ook lichtjes. In de maand december kun je op zondag om 18 uur genieten van een vuurwerkshow. Meestal is een vuurwerkshow te laat voor kinderen, maar omdat het nu al zo vroeg donker is wordt er lekker vroeg gestart. Het is gratis om te komen kijken. Je kunt het beste gaan kijken ter hoogte van het Kurhaus, aan de kant van de boulevard. Hier is het vuurwerk het beste te zien.

vuurwerk

7 december: Ontsteken kerstboom in Voorburg

De honderden lichtjes in de grote kerstboom voor de Oude Kerk, het hart van het Huygenskwartier in Voorburg worden op 7 december ontstoken. De kerstboom is een geschenk van de Tsjechische zusterstad Hranice. Dit feestelijke moment wordt extra sfeervol door de liedjes van het kerstkoor van de Lusthofschool en de muzikale begeleiding van muziekvereniging Sint Caecilia. De kerk deelt warme chocolademelk en glühwein uit en er zijn ook een aantal gezellige kerstkramen voor een super kerstsfeer.

Praktisch: De kerstboom staat in de Voorburgse Herenstraat bij de kerk. Vanaf 16 uur ben je welkom voor deze sfeervolle start van de kerstperiode.

kESRTBOOM vOORBURG

7 december: Lichtjesavond in ’s Gravenzande

Ook in ‘s-Gravenzande is het lichtjesavond. Er zijn twee lampionnen-optochten die elkaar ontmoeten in de Langestraat. Vanuit de Langstraat loopt de route naar het Marktplein waar rond 19.30 uur wordt afgeteld om de lichtjes van de lichtjesboom laten branden. Na afloop van het ontsteken is natuurlijk iedereen welkom om te genieten van een glaasje warme chocomelk. Wil je weten wat de wandelroute is van deze lichtjesavond? Kijk dan even op deze site.

8 december: Scheveningen Light Walk

Het is helaas niet meer mogelijk om mee te doen aan de Scheveningen Light Walk. Want alle afstanden zijn uitverkocht. Ook de kindereditie is vol. Maar dat wil niet zeggen dat het geen bezoekje waard is. Want niet alleen de deelnemers zijn mooi verlicht, ook op en aan de route is lichtkunst te zien. Ik doe dit jaar mee met de 18 kilometer (dus hou de Ranja en Rosé insta-pagina in de gaten om mee te genieten). De route loopt van de Pier, via het noorderstrand, de duinen, naar Madurodam en dan via de haven en Scheveningen weer terug. Als je wilt aanmoedigen, mee wilt genieten of een kijkje wilt nemen moet je dus daar naartoe gaan.

8 december: Lichtjesavond bij De Zoete Aarde in Zoetermeer

Buurttuin De Zoete Aarde is op 8 december prachtig verlicht en versierd. Heb je dus zin in een kleinschaliger lichtjesavond, dan is dit een aanrader. Er is veel te doen voor iedereen van heel jong tot en met heel oud.  Muziek (in Dickens-kledij) klinkt van alle kanten en er zijn kraampjes met leuke cadeautjes en prachtige kerststukken. Je kunt lekker eten bij het stampotten-buffet of soep in de kas. Er zijn verse oliebollen, poffertjes en heerlijke warme drankjes. Natuurlijk zijn er vuurtjes. Terwijl jij geniet van de warmte en de gezelligheid, vermaken de kinderen zich bij een knutsel-workshop of luisteren zij (of jullie samen) naar een mooi verhaal.

Praktisch: De avond begint om 17 uur en eindigt om 20 uur. Je vindt De Zoete Aarde op de Broekwegzijde 195 in Zoetermeer.

11 december: Lichtjesavond Delft

In Delft is Lichtjesavond een echte traditie. Al jaren is dit een van de feestelijkste avonden in deze gezellige stad. De binnenstad wordt op 11 december verlicht met overal lichtjes en lampjes. Zo zijn de grachten verlicht, staan er vuurkorven om lekker op te warmen en is er een gezellige markt voor glühwein, chocomel en andere lekkernijen. Om 17.30 uur kun je op de Markt terecht voor lichtjesavond junior. Dan wordt speciaal voor alle kinderen de kerstboom verlicht door de burgemeester. Zij leest dan ook nog een mooi kerstverhaal voor. En helemaal leuk is het dat de kinderen daarna ook hun eigen lichtjes mogen aansteken. Aansluitend kunnen de kinderen genieten van meer lichtjes en activiteiten op verschillende locaties in Delft. Voor de grote kinderen en volwassenen worden de lichtjes om 19 uur aangestoken met op de achtergrond gezang van Delftse koren en bandjes.

Praktisch: Lichtjesavond in Delft is een van grootste lichtjesavonden van Nederland. Het is dus druk. Denk hieraan als je een kijkje gaat nemen. Voor het totale programma is het verstandig om voor je bezoek een kijkje te nemen op deze site.

Lichtjesavond_Delft

11 december:  Kaarsjesavond Zoetermeer

In Zoetermeer kun je op de 11e ook terecht voor kaarsjesavond. Minder groots en massaal als in Delft, maar zeker heel gezellig. Om 18.30 worden de lampjes in de Kerstboom op De Dobbe aangestoken. En vanaf 19 uur ben je van harte welkom in de Dorpsstraat (het gezellige oude centrum van Zoetermeer) voor de mooiste etalages, prachtige muziek van Zoetermeerse koren, duizenden lichtjes en lekkere warme chocomelk of thee.

13 december: Kerstboom Lange Voorhout

Op het Lange Voorhout staat ieder jaar een echte Zweedse Kerstboom, die de gemeente als cadeau krijgt van de Zweedse ambassade. Op donderdag 13 december worden de lichtjes in deze boom feestelijk ontstoken. Rond de kerstboomceremonie wordt ook het Luciafeest gevierd. In Nederland heel onbekend, maar in Zweden is dit hét lichtfeest dat het begin van de kerstperiode markeert. Tijdens deze feestelijke ceremonie, waarin de burgemeester én de Zweedse ambassadeur samen de lichtjes ‘ontsteken’  zijn gratis optredens van zangkoren en kun je onder het genot van bisschopswijn en warme chocolademelk alvast in de kerstsfeer komen.

Praktisch: De ceremonie start rond 17:30 uur en duurt een uurtje. De kerstboom staat op het ‘pleintje’ voor Museum Escher in het Paleis.

14 december: Gouda bij Kaarslicht

Gouda is als kaarsenstad dé bakermat van de kaarsjesavond. En ondanks dat Gouda vanuit Den Haag net wat verder is, is deze 63e editie van Gouda bij Kaarslicht wel het vernoemen waard. Want met een ritje van 20 minuten in de trein ben je bij het mooiste kaarslichtfeest van Nederland.  Vanaf het begin van de middag tot ver in de avond klinkt muziek, is er straattheater en dans. Zo komen er onder andere midwinterhoornblazers, is er divers straattheater, een levende kerststal en een optreden van een kinderkoor. En natuurlijk maken de winkeliers en de horeca er ook een echt feest van. Vrijwel alle activiteiten zijn gratis. Het hoogtepunt van de dag vindt om 18.30 uur plaats op de Markt bij het middeleeuwse stadhuis dat speciaal voor de gelegenheid met 1.500 échte kaarsen verlicht is. Duizenden mensen zingen samen kerstliederen, het kerstverhaal wordt voorgelezen en worden de lichtjes in de enorme kerstboom voor het stadhuis aangestoken.

Praktisch: Gouda bij Kaarslicht is inmiddels een groots evenement. Houd hier rekening mee als je hier een kijkje wilt gaan nemen. Op de site van Gouda bij Kaarslicht vind je alle informatie voor een gezellig bezoek.

24 december: Lichtjesavond Voorburg

Een prachtig begin van de Kerst is  de Lichtjesavond in Voorburg. Want in het oude centrum, het Huygenskwartier worden de  prachtig versierde etalages, historische gevels en gezellige straatjes enkel verlicht door kaarsjes. Ook is de tuin van Museum Hofwijck in een schitterende verlichte sfeer gebracht. Geniet dus in Voorburg van Christmas Carols en gluhwein. Wij zijn afgelopen jaar een kijkje gaan nemen en hebben deze avond genoten van heel veel kaarsjes. Een avond om met het hele gezin van te genieten en een mooi begin van Kerst.

Fotocredits: Facebookpagina Huygenskwartier

Madurodam maar dan anders: VONK18 (27-30 december)

In Madurodam kun je de laatste dagen van dit jaar naar VONK18, een unieke lichtshow. VONK18 laat je terugblikken op 2018 én vooruitkijken op 2019. In de lichtshow komen kleine, grote en bijzondere momenten van afgelopen jaar voorbij. Natuurlijk is er ook  inspiratie voor het nieuwe jaar. Mis het niet en bezoek Madurodam in de avond van 27, 28, 29 of 30 december 2018. Let op: voor het bijwonen van VONK18, koop je een speciaal VONK18 ticket. Hiermee kun je vanaf 17.30 het park in. VONK18 is leuk voor kids vanaf circa 6 jaar.

VONK18

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:


Bekijk op kaart

Genieten van de mooiste lichtjes in en om Den Haag

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart