Tips voor de dagen na Kerst (27, 28 en 29 december)

Kerstvakantie week 1
Uitjes

Door Willemijn – Hebben jullie ook zo fijn Kerst gevierd? Wij hebben heerlijke dagen gehad. En nu hebben we nog fijn met het hele gezin vakantie. En gelukkig is er in en om Den Haag weer van alles te doen. Ik heb een overzichtje gemaakt van de dingen die ik heel leuk zou vinden om te doen. Kijk snel misschien zit er wel iets voor jullie bij.

Alle dagen (27, 28 én 29 december)

Carnivale

Je kunt er niet omheen. Op het Huygenspark is dit jaar Carnivale weer neergestreken. Een soort Parade in de winter. Je kunt verschillende voorstellingen zien. Buiten, maar ook in verwarmde tenten. Er zijn 85 artiesten actief, denk aan vuurkunstenaars, dorpsgekken, en burlesque danseressen of gestoorde professoren. In de grote tenten vinden afwisselend grote shows plaats. Je zult verbaasd staan over de diversiteit en gezelligheid van dit bijzondere winterfestival. En natuurlijk is er ook ruim de gelegenheid om te genieten van een lekker drankje en hapje.

Praktisch: Carnivale staat op het Huygenspark. Je bent 27, 28, 29 en 30 december welkom tussen 15 uur en 1 uur ’s nachts. Tickets kun je aan de deur kopen, maar het wordt druk, dus online bestellen is aan te raden. Ook met online tickets kun je op het laatste moment besluiten dat je gaat. Je hoeft bij het reserveren namelijk nog geen datum te kiezen, ze zijn dus geldig op de dag dat je besluit te gaan.

Kerstvakantie week 1

Fotocredits: Carnivale – Valerie Kuipers

Groot Kerstcircus Den Haag

Op het Malieveld staat het Groot Kerstcircus Den Haag. Wij zijn gaan kijken en het is echt een prachtige show. De enorme tent, de grote tribune, de live muziek, danseressen en natuurlijk de fantastische show met de zeer goede artiesten. Ze halen werkelijk alles uit de kast om je een heerlijke middag te bezorgen. Aanrader!

Praktisch: Het Groot Kerstcircus Den Haag staat op het Malieveld. Je kunt kaarten bestellen via deze link. Dan krijg je 7,50 korting per kaart. Dat betekent dat je al vanaf 9 euro (kind) en 13 euro (volwassene) kaartjes kunt gaan genieten van deze wervelende show.

Kerstvakantie week 1

Kerstmusical De Nanny in het Laaktheater

In het Laaktheater kun je genieten van een voorstelling gespeeld door kinderen van het Laaks Jeugdtheater. Zij spelen De Nanny. In deze voorstelling ontmoet je de kinderen van de familie De Bruin. Als de kinderen De Bruin hun zusje in de soep stoppen is het voor nanny nummer 17 te veel; ze rent gillend weg. Weer een probleem voor vader de Bruin, die zijn overleden vrouw mist en niet goed weet hoe hij met zijn negen kinderen om moet gaan. En om deze moeilijke omstandigheden nog moeilijker te maken heeft tante Margaretha, die financieel bijspringt, aan die hulp een voorwaarde verbonden: hij moet binnen een maand (her)trouwen. Gelukkig verschijnt Nanny McPhee, die met een beetje toverkracht wel raad weet met de inventieve grappen van de kinderen.

Praktisch: De Nanny wordt gespeeld in het Laaktheater, Ferrandweg 4T in Den Haag. Je kunt de voorstelling gaan zien op woensdag, donderdag en vrijdag om 14.30 uur. Op vrijdag is er ook een voorstelling om 19.30 uur. Kaartjes zijn online te bestellen en kosten slechts 3 euro. Veel plezier.

Kerstvakantie week 1

Cool Event

Je kunt gaan genieten in Scheveningen van de Ice Expo. Prachtige beelden over 200 jaar Scheveningen gemaakt van ijs. Deze zijn te zien in een grote, en heel koude, tent naast de ingang van de Pier. Wij zijn gaan kijken en vonden het prachtig. Natuurlijk is het helemaal leuk als je het combineert met een roetsj van de ijsglijbaan of een rondje schaatsen op de ijsbaan voor het Kurhaus. En de komende dagen is de warme chocomel gratis met de gratis Hofpas. Of je combineert het op 28 of de 29 december met Kidsfest op de Pier (zie verderop in deze lijst met tips).

Kerstvakantie week 1

Winterse ritten bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden (tussen Wassenaar en Valkenburg) is een van de leukste kindermusea in de regio. En komende dagen helemaal, want dan is er weer veel te doen. Zo kun je meerijden op een winterse stoomrit langs de oevers van het Valkenburgse Meer. Voor of na de treinrit zijn er in het museum overheerlijke oliebollen met glühwein of warme chocolademelk. Als extra attractie staat daar ook een grote demonstratiebaan opgesteld met antieke blikken Märklin  speelgoedtreinen van bijna 100 jaar oud (uit de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw).

Waarschijnlijk komt de 25.000ste bezoeker een dezer dagen naar het museum. Ben jij dat? Dan mag je natuurlijk gratis naar binnen met je gezelschap (max. 4 personen)

Praktisch: Stoomtrein Katwijk Leiden ligt aan de Jan Pellenbargweg 1 in Valkenburg ZH. Helaas is de Museumkaart is niet geldig. Een toegangskaartje kost € 9,00 voor volwassenen. Kinderen van 4-12 jaar betalen € 7,00. Met een kaartje kun je het museum bezichtigen, met de stoomtrein een ritje rijden en naar de oude modelbaan kijken. Op vertoon van je kaartje krijg je komende dagen ook een oliebol en een glas glühwein of chocolademelk. Het museum is open van 10.30 tot 17.00 uur. De stoomtrein vertrekt om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uurKerstvakantie week 1

Kerstvakantie week 1

Madurodam Winterweken – genieten van heel veel lichtjes

Madurodam is nu echt op zijn mooist. En heel gezellig met haardvuur, glühwein en poffertjes (tegen betaling). En je kunt extra lang gaan genieten. Want het park is bijna elke dag geopend tot 20 uur. Dus lekker in het donker kijken naar 60 duizend lichtjes, genieten van de schattige kerstmarktjes en de mooie versiering op de huisjes. Wij zijn geweest en vonden het een echte Ranja en Rosé topper.

Vandaag maak je nog kans om 1 van de vier sets van 4 gratis toegangskaarten te winnen. Kijk snel in deze blog hoe je kans maakt. En als je daar niet op wilt wachten. Neem dan je gratis Hofpas aan (ook aan te vragen als je niet in Den Haag woont) voor 20% korting aan de kassa.

Kerstvakantie week 1

Lekker naar de Film

Wij zijn afgelopen week naar De dieren uit het Hakkebakkebos in Filmhuis Den Haag geweest. Een echte aanrader. De film heeft een leuk en soms spannend verhaal, er wordt in gezongen en de animaties en poppen zijn echt heel mooi. Maar ook Rita & Krokodil en Paddington 2 kun je hier gaan zien.

Kerstvakantie week 1

Fotocredits: Just Entertainment

Ook in Pathé draaien weer leuke films. Zo is Ferdinand een heel leuke film, hebben wij De Familie Slim laatst gezien en ook over Coco hoor ik goede verhalen. Er is dus ook hier voldoende keuze voor de kinderen.

Kerstvakantie week 1

Fotocredits: Blue Sky/Fox

En in het Omniversum draait nu Sammys Avonturen. Op het grote koepelscherm ga je met Sammy de hele wereld over én leef je écht mee met zijn avonturen.

Kerstvakantie week 1

Fotocredits: Omniversum

Het Zwanenmeer in Theater aan het Spui

Theater aan het Spui vind ik een van de fijnste theaters om met kinderen naar de voorstelling te gaan. Ze maken er echt een feestje van. Vaal is er wel een leuke kinderhoek, knutseltafel of opdracht voor de kinderen. En deze vakantie kun je hier genieten van Het Zwanenmeer van het Haags jeugdtheater Rabarber. Je kent waarschijnlijk wel het verhaal van het zwanenmeer, het bekende ballet van Tsjaikovski. Maar nu wordt dit verhaal door Rabarber als toneelstuk opgevoerd. Voor het eerst ter wereld.

Op zijn achttiende verjaardag voelt prins Siegfried er niets voor om volwassen te worden. Hij vlucht weg van huis en raakt verdwaald in een bos met een mysterieus meer. Er zwemmen oogverblindend mooie zwanen die klokslag middernacht heel even in meisjes veranderen. Op een van hen wordt hij verliefd, maar zij blijkt betoverd te zijn door een duistere tovenaar. Lukt het Siegfried om haar te bevrijden uit zijn macht? Is ware liefde sterker dan zwarte magie?

Praktisch: Het Zwanenmeer is een echte familievoorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar. Rabarber speelt de voorstelling bijna dagelijks en dan ook vaak twee voorstellingen. Kaarten kun je online bestellen.

Kerstvakantie week 1

Woensdag

Midwinterhoornblazers bij Molen de Salamander

Vandaag kun je in Houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam genieten van een eeuwenoude, van oorsprong Saksische traditie uit de Achterhoek, Drenthe, Groningen en Twente. Namelijk de Midwinterhoorn. Iedereen is van harte welkom om onder het genot van glühwein, warme choco en iets lekkers de bijzondere sfeer die de klanken van de midwinterhoorn oproept te ervaren.
Door een échte midwinterhoornblazer en – bouwer – wordt een demonstratie gegeven met de midwinterhoorn, een meer dan één tot anderhalve meter lange, flauw gebogen houten hoorn. Een blaasinstrument dat traditioneel – en nog steeds – tussen de eerste zondag van Advent en Driekoningen (6 januari) geblazen wordt. Hij laat dan het merkwaardig melancholieke geluid, met lang aangehouden weemoedige hoge en lage tonen horen.

Praktisch: Het Midwinterhoornblazen vindt plaats op woensdag 27 december tussen 16 uur en 20 uur. Het adres van Molen de Salamander is De Wiek 19, Leidschendam.

Kerstvakantie week 1

Schaapsherder, knutselen en een avonturentocht in Meijendel

In Meijendel is vandaag veel te doen. Je kunt namelijk lekker komen knutselen in het bezoekerscentrum De Tapuit. Deze week gaan de kinderen hier aan de slag om met dingen uit de natuur mooie versieringen voor in de kerstboom te maken.

Liever lekker naar buiten? Dat kan ook, want om 14 uur komt de Schaapsherder weer naar Meijendel. Je kunt leren waarom schapen zo belangrijk zijn voor de natuur en zien wat de rol van de herdershond is bij het drijven van de kudde.

Of je loopt de Avonturenwandeling door Meijendel. Bij het bezoekerscentrum haal je een boekje met daarin 15 opdrachten om te doen. Tijdens een wandeling van anderhalve kilometer kom je 15 opdrachtenbordjes tegen. Zo maak je onder andere een selfie in de natuur, meet je een boom met je handen, luister je naar de stilte en vind je een mooie natuurschat. Wij hebben de wandeling zaterdag gelopen en zowel de kinderen als de ouders vonden het een aanrader. Extra leuk is dat hij eindigt in het Monkeybos. En helemaal fijn is het natuurlijk om de wandeling te eindigen in De Boerderij voor een pannenkoek, koffie of warme choco.

Kerstvakantie week 1

Klimmen bij Klimmuur Hollands Spoor

Vandaag kunnen kinderen voor slechts 5 euro kennismaken met klimmen bij Klimmuur Hollands Spoor! Heb je zin om lekker een middagje te komen klimmen en kennis te maken met deze mooie sport? Kom dan gezellig tussen 13.00 en 17.00 langs. Kinderen krijgen een kindertuigje, een uitgebreide uitleg, uiteraard alle hulp waar nodig. Dat is een leuke middag.

Fotocredits: Klimmuur Hollandse Spoor

Donderdag

Fraaie Fratsen in Stadstheater Zoetermeer

Vorig jaar zijn we naar de voorstelling Fraaie Fratsen van Arlette Hanson geweest. En dat was een van de hoogtepunten van de kerstvakantie. Dus mijn hart maakte een sprongetje toen ik zag dat deze voorstelling dit jaar te zien is in het Stadstheater Zoetermeer. In Fraaie Fratsen worden acrobatiek, jongleerkunsten en kleine huisdieren ingezet om een leuke ‘circus’ voorstelling te maken. Het is geen circus zoals je gewend bent, met een tent, spreekstapmeester en opzwepende muziek. Maar het is circus in het theater, met een verhaal, creatief decor en acteurs.

En wil je weten hoe je zélf circus kunt maken. Vanaf 11.30 uur kunnen kinderen vanaf 6 jaar deelnemen aan de circusworkshop. Deze workshop kun je bijboeken bij het reserveren van de kaarten.

Praktisch: Fraaie Fratsen is op 28 december te zien in Stadstheater Zoetermeer. Je kunt naar een voorstelling om 13 uur en eentje om 16.15 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Kun je niet op de 28e? Op 29 december is Fraaie Fratsen te zien in Theater de Veste in Delft. De voorstelling in Delft zit bijna vol, dus als je wilt gaan reserveer snel.

Kerstvakantie week 1

Kidsfest op De Pier (donderdag)

Na succesvolle eerdere edities van Kidsfest nemen de kids tijdens de kerstvakantie De Pier weer over! Op de warme Pier kunnen kinderen spelen en te gekke workshops volgen en kunnen ouders een drankje drinken of iets eten. Om mee te doen met Kidsfest hoef je alleen naar de Pier te komen, vooraf aanmelden is niet noodzakelijk. Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. De kosten hiervoor variëren van 1 tot 10 euro.

Praktisch: Kidsfest vindt plaats op donderdag 28 december. Kerstvakantie week 1

 

Ook van Jou, Winterverhalenfestival (vanaf 28 december) Theater Dakota

Het eerste Ook van Jou Festival vond plaats in september. Op het plein van Theater Dakota was het echt feest. Bij het theater organiseren ze nu een wintereditie, waarin de nadruk op Verhalen ligt. Maar ook op de winter, warmte en de gezelligheid. Theater Dakota wordt drie dagen lang een plek van verhalen, voorstellingen, optredens, activiteiten, heerlijk eten en workshops Het beloofd een winterfestival te worden met vuurkorven, kleine optredens/installaties in kleedkamers, kindervoorstellingen, lichtjes en winterse gerechten.

Praktisch: Het Festival vindt plaats om 28, 29 én 30 december. Dagelijks is er een leuke kindervoorstelling. Voor alle info over de voorstellingen kun je het best even kijken op de site van Theater Dakota. Het Festival is gratis toegankelijk voor iedereen die zin heeft in een feestje, reserveren is niet noodzakelijk. Wel is het aan te raden om te reserveren voor de voorstellingen. Het adres van het theater is Zuidlarenstraat 57 in Den Haag.

Kerstvakantie week 1

Kinderrijk Prodemos (donderdag én vrijdag)

Wil jij weten wat een koning allemaal mag doen? Weten wat je moet doen om in de Tweede Kamer gekozen te worden? Een selfie maken met ‘onze’ Willem-Alexander? Bij Kinderrijk van Prodemos kun je dit zelf gaan ontdekken. Donderdag 28 en vrijdag 29 december kun je bij ProDemos al knutselend, spelend en luisterend ontdekken hoe het is om koning te zijn. Maar je leert ook hoe de Tweede Kamer werkt en kinderen kunnen ontdekken dat ook zij politicus kunnen worden.

Om dit allemaal te ontdekken is er een doorlopend programma. Zo kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een kinderrondleiding door de Ridderzaal (vergeet niet in te schrijven bij binnenkomst), is er een paar keer per dag een kamerlid aanwezig die de hemd van het lijf mag vragen, wordt er een muziektheatervoorstelling over 100 jaar kiesrecht opgevoerd. Maar er is ook minder zware kost. Zo mogen kinderen de koning én koningin een nieuw kapsel aanmeten en kun je met hen op de foto.

Praktisch: Kinderrijk is op donderdag 28 en vrijdag 29 december. Je bent van harte welkom bij ProDemos Huis voor democratie en rechtsstaat aan de Hofweg 1 in Den Haag. Kinderrijk is geopend van 11 tot 16 uur. De entree is € 7,00 (kinderen t/m 3 jaar gratis). Zoals je wel begrijpt is Kinderrijk niet voor de allerkleinsten. Kinderrijk is het leukst voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Kaarten zijn online of aan de deur te koop.

Kerstvakantie week 1

Vrijdag

Vandaag kun je natuurlijk naar een aantal van de activiteiten die ik al gemeld heb. Zo kun je naar Kinderrijk van Prodemos, het Ook van jou Festival in Theater Dakota, de voorstellingen het Zwanenmeer of De Nanny of naar Carnivale. Maar er is meer, kijk snel.

De Familie van Nielie! in de Koninklijke Schouwburg

In de koninklijke Schouwburg kun je vrijdag genieten van de Familie van Nielie! Dit is een splinternieuwe familie, met een nieuwe vader, een nieuwe moeder, een nieuw broertje, een nieuwe zus, een nieuwe oma, een oude hond, een nieuw varken, kortom de Familie van Nielie, die almaar groter en groter wordt. Waar woont zo’n nieuwe familie? In een droomhuis dat ze zelf bouwen, waar van alles uit de kast komt, waar je kwijt kunt raken en op kunt duiken. Waar er plek is voor iedereen.

Praktisch: De Familie van Nielie wordt vrijdag om 14 uur gespeeld in de Koninklijke Schouwburg. Kaarten zijn online te koop.

Kerstvakantie week 1

Fotocredits: Kvatta – Het Nationaal Theater

Nog niet voldoende inspiratie? Of ga je liever naar het museum? Kijk dan in het lijstje met 10 leuke musea in Den Haag.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart