Nu in het Kinderboekenmuseum: De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt

Annie MG Schmidt - Kinderboekenmuseum
Uitjes

Door Willemijn – Het Kinderboekenmuseum is natuurlijk een van de leukste Haagse musea voor kinderen. De jongste geniet van de speelse vaste expositie ABC met de dieren mee en kan lekker spelen dat hij Kikker is. De oudste is een échte lezer en hij is inmiddels groot genoeg voor Papiria, de benedenverdieping van het museum over Nederlandse jeugdliteratuur. Maar voor de leeftijdsgroep van zes tot ca 8 had het museum eigenlijk niet zo veel. Die kinderen zijn te groot om als Rupsje Nooitgenoeg door fruit te kruipen en te klein voor bijvoorbeeld het dwarse Donderstenenravijn. Maar vanaf dit weekend is dat anders, want het museum is verrijkt met De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt. En juist dat deel van het museum past heel goed bij die doelgroep.

Annie MG Schmidt - Kinderboekenmuseum Annie MG Schmidt - Kinderboekenmuseum

Iedereen kent Annie

Annie M.G. Schmidt kennen we natuurlijk allemaal. Of je nu opgegroeid bent met Jip en Janneke, zelf Wiplala of Floddertje graag voorleest of geniet van de grappige liedjes, rijmen en limericks die zij heeft geschreven, je komt haar werk zeker zo nu en dan tegen. Haar schijfsels zijn eigenlijk altijd leuk. En dat is deze vaste expositie ook. Want bij binnenkomst weet je: dit is wordt tof. Dit is Annie M.G. Schmidt: De inrichting is vrolijk, lekker kleurrijk, ingedeeld in hoeken en de bekende personages kijken je, levensgroot, op ooghoogte aan.

Annie MG Schmidt - Kinderboekenmuseum Annie MG Schmidt - Kinderboekenmuseum

Vloggen met Minoes

De tentoonstelling begint met een filmpje over het leven van Annie. Niet gewoon op een televisie met houten bankjes voor de kijkers, maar in een wonderlijke kamer, met een lekkere zitzak, conservenblikkrukken zo groot als een kleuter en een appel op reuzenformaat. Nadat we weten waar Annies liefde voor katten vandaan is gekomen gaan we verder. We spelen dat we Sliskoorts hebben bij Floddertje, we nemen een vlog op met Minoes, we stappen bij Abeltje in de lift (en drukken natúúúúúrlijk niet op de groene liftknop), we luisteren rijdend in de auto naar Radio Annie FM, we typen, zoals Annie, op een échte ouderwetse typmachine en we maken zelf een groot gedicht in haar stijl.

Vanaf groep 3

Zoals je kunt lezen is dit een super interactieve expositie. Je kunt lekker veel doen. Er zijn zeker ook banken en boeken om zelf even een hoofdstuk te lezen in Otje, Ibbeltje of Pluk. Het kinderboekenmuseum geeft zelf aan dat De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt een expositie is voor kinderen vanaf zeven jaar. Ik heb ervaren bij mijn dochter dat met een beetje begeleiding een groep drieër van 6 zich heerlijk kan vermaken. Want zoals ik al zei. Met deze aanwinst is het Kinderboekenmuseum een écht familiemuseum voor kids en ouders.

Delen:


Bekijk op kaart

Nu in het Kinderboekenmuseum: De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt

Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart