De 5 beste kinderfilms voor deze kerstvakantie – nú in de bioscoop (5- en 5+ jaar)

Uitjes

Door Willemijn – Kerst is natuurlijk een heerlijke periode voor een fijne familiefilm. Zeker als het weer buiten wat minder is, is het heerlijk om weg te zakken in een lekkere rode pluche bioscoopstoel. Wij en onze bloggers deden het afgelopen tijd verschillende keren en kunnen je je nu dus tippen: dit is de Ranja en Rosé kinderkerstfilm top-5 voor deze kerstvakantie. We hebben hem gesplitst in een top vijf voor de wat jongere kinderen (tot ca. 5) en de wat oudere kids (vanaf ca. 5 jaar). Veel kijk plezier!

Kinderkerstfilms voor kids –  Tot 5 jaar

Op 5: Mighty Pups – Paw Patrol (alle leeftijden)

Paw-Patrol ken je natuurlijk van Nick Jr. Deze stoere hondjes (pups) lossen alle problemen op onder het motto: ‘Geen klus te groot; geen pup te klein’. Deze film bestaat uit een aflevering van Paw Patrol en een aflevering van Top Wing, over de dappere vliegtuigen. Voor de allerkleinsten een aardige film. Als ouder red je het hier met je smartphone.

Mighty Pups

Op 4: de Fabeltjeskrant (alle leeftijden)

Meneer de uil is terug – na zijn ‘geboorte’ precies 50 jaar geleden. Nu niet als vilten pop, maar als animatie. En ook alle andere bekende Dierenbos bewoners zijn natuurlijk van de partij. Bor de Wolf, Truus de Mier, Stoffel Schildpad, Loewieke de Vos; etc. etc. Hoewel ik zelf hele hoge verwachtingen had van deze film, Viel hij nogal tegen. De animaties zijn prachtig. Net als de stemmen: die zijn voortreffelijk gekozen. Alleen is het een uitglijder van formaat dat het gepresenteerd wordt als één lange film, terwijl het om 3 korte films blijkt te gaan. Mijn kinderen genoten desondanks.

Praathuis

Op 3: Rita & Krokodil 3 (alle leeftijden)

Rita en Krokodil betreft al weer de derde film van deze reeks. De films zijn leuk voor de allerkleinsten (vanaf twee jaar). In Rita & Krokodil 3 gaan Rita en haar groene vriendje Krokodil  onder andere skiën en op kasteelbezoek. Ook verkleden ze zich voor Halloween en proberen ze het croquetspel onder de knie te krijgen. Tenslotte worden er kerstkoekjes gebakken en vieren ze samen oud & nieuw. Let op: ook dit is geen lange film, maar betreft negen korte filmpjes.

Rita en Krokodil 3

Op 2: Buurman & Buurman Winterpret (alle leeftijden)

Dit Tsjechische duo kennen we natuurlijk allemaal. In deze film zie je zes winterse avonturen van deze twee ‘handige’ doe-het-zelvers. Alle avonturen zijn nieuw (nog niet op TV geweest) en spelen zich vanzelfsprekend af in de sneeuw. Het is ook nu weer genieten van het gestuntel van de beide buurmannen. Het versieren van de kerstboom gaat niet zoals gepland, ook is het huis versieren moeilijker dan de heren dachten. En als ze kerstkoekjes proberen te bakken, zetten ze per ongeluk het huis in vuur en vlam… Lachen; zelfs voor ouders.

Buurman en Buurman

Op 1: The Grinch (6-plus)

The Grinch is toch écht onze absolute topper. Ik hoor je denken: ‘dit is toch de top-5 voor films voor kinderen onder de 5-jaar oud?’ Dat klopt. De film is officieel geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Desalniettemin bekeek ik hem met o.a. twee vier jarigen. Deze genoten beiden! (Wel kroop één ervan bij mij op schoot toen het spannend werd…) Ook is het de énige film in deze top-5 die één integraal verhaal betreft. Nummers 5-2 betreft allemaal ‘films’ in de vorm van meerdere korte filmpjes achter elkaar. Dat is The Grinch zeker niet. Het is één mooie lange film. Sterker nog: wat een heerlijke film is dit! Vanzelfsprekend is de hoofdpersoon ‘kerst-groen’. Ook het hele verhaal speelt zich af rondom kerst. Dat maakt het extra leuk. The Grinch gaat over het bekende kerstverhaal uit 1957 waarin The Grinch als mopperkont van plan is om het kerstfeest te stelen. Hij wordt gelukkig op andere gedachten gebracht door het vrolijke meisje Cindy-Lou die juist dol is op kerst. Een hartverwarmend, grappig en onroerend  verhaal over de magie van kerst. De film is prachtig gemaakt: je geniet van een visueel feestje. Ga wel naar de Nederlands gesproken versie.

The Grinch

Kinderkerstfilms voor kids –  Vanaf 5 jaar

Op 5: Buurman & Buurman Winterpret (alle leeftijden)

Deze film staat ook in de top-5 voor iets jongere kinderen. Ook voor iets oudere kinderen (tot een jaar of 7) blijft hij de moeite waard. Zie plek 2 hierboven voor de review.

Op 4: Het Zakmes (vanaf 6 jaar)

Deze film draait momenteel (opnieuw) in het Filmhuis. Hij komt oorspronkelijk uit 1992 maar is opnieuw uitgebracht na een ‘digitale opknapbeurt’. Daarmee ziet de film er fraai en fris uit. Vanzelfsprekend zie je nog steeds de tijdgeest van de jaren 90. Dat is leuk voor de ouders. Kinderen genieten vooral van het mooie verhaal. Tim en Mees zijn goede vrienden. Samen zitten ze in groep 3. Tot dat Tim met slecht nieuws komt… Hij gaat verhuizen. En wel naar de andere kant van het land. Op de dag van de verhuizing vindt Mees ’s avonds het zakmes van Tim in zijn broekzak. Als hij het terug wil brengen treft hij het huis van Tim leeg aan. Het begin van een speurtocht en spannend avontuur.

Het zakmes

Op 3: Asterix en het Geheim van de Toverdrank (vanaf 6 jaar)

De bekende Galliërs  Asterix en Obelix beleven een spannend avontuur: wanneer de oude tovenaar Panoramix valt tijdens het plukken van takken, besluit hij om de toekomst van hun dorp veilig te stellen en zijn kennis over te dragen. Samen met Asterix, Obelix en het trouwe hondje Idefix, reist hij door het Gallische rijk, op zoek naar een getalenteerde en betrouwbare Galliër aan wie hij ‘het geheim van de toverdrank’ kan toevertrouwen. De Romeinen krijgen er lucht van en proberen het plan te dwarsbomen. Een fijne film met een goede verhaallijn. Voor wat kleinere kinderen is deze film echter soms wat ingewikkeld.

Asterix-Het-Geheim-van-de-Toverdrank

Op 2: Mary Poppins (6+ jaar)

Supercalifragilisticexpialidocious… Ken je het nog? Dit beroemde woord van Mary Poppins? Wel.. Mary is terug! Ook nu weer als dé perfecte super nanny die van elke eenvoudige klus een onvergetelijk, fantastisch avontuur maakt. Haar vriend Jack, is een vrolijke lantaarnopsteker die licht en leven naar de straten van Londen brengt. De nostalgische sfeer van deze film, de winterse beelden, de combinatie met tekenfilm en natuurlijk het verhaal, maken dit tot een ware topper. We genoten met zijn allen: mijn kinderen van de ‘magie van Mary’ en ik van de herkenning van heel veel memorabele scenes en liedjes.

Mary Popens

Op 1: The Grinch (6+ jaar)

The Grinch is dé absolute topper wat ons betreft. Niet alleen voor kinderen onder de 5, maar zeker ook voor wat oudere kids. Zoals je hierboven kunt zien (Positie 1 voor kids onder de 5 jaar) is dit een heerlijke, hartverwarmende, humoristische en vooral ook mooie film. Niet alleen voor kinderen. Zelfs als ouder geniet je van dit klassieke verhaal. Wat ons betreft dé bioscoop familiefilm voor deze kerstvakantie. Heel veel plezier.

De Grinch Santa

De genoemde leeftijdsgrenzen betreft een advies. Ouders/ verzorgers kunnen het beste zelf inschatten of een kind klaar is voor een bepaalde film.

 

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. Genoemde films spelen o.a. bij Pathé (meerdere bevestigingen), Filmhuis Den Haag en Lumen Delft.

 

Fotocredits: alle rechten behoren toe aan de desbetreffende filmproducent.

Delen:


Bekijk op kaart

De 5 beste kinderfilms voor deze kerstvakantie – nú in de bioscoop (5- en 5+ jaar)

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart