Met de kinderen op ontdekking in het Mauritshuis

Mauritshuis
Uitjes

Door Willemijn – Een paar weken geleden heb ik een lijstje gemaakt met onze favoriete musea in Den Haag. Naar aanleiding van deze lijst werd ik door een trouwe Ranja en Rosé volger gewezen op het Mauritshuis. Mijn eerste gedacht was eerlijk gezegd ‘Al die schilderijen, dat is toch saai voor een 4 en 6 jarige?’. Deze tip maakte mij toch ook wel nieuwsgierig. Dus ging ik met mijn oudste twee kinderen op een druilerige woensdagmiddag naar het Mauritshuis. En ik heb mijn mening helemaal bij moeten stellen. Wat hebben wij een leuke en leerzame middag gehad in dit museum!

Even je kennis bijspijkeren

Het Mauritshuis werd in de 17de eeuw gebouwd als woonhuis voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Het mooie pand midden in Den Haag, bijna op het Binnenhof kreeg in de loop van de tijd verschillende andere functies. Sinds 1822 is het in gebruik als museum. Het museum is niet heel groot, maar heeft wel een heel rijke collectie schilderijen uit de Gouden Eeuw. Zo vind je hier meesterwerken als Vermeers Meisje met de parelDe anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter.

Mauritshuis

Met de lift naar beneden

Sinds de verbouwing (2012 tot 2014) ben ik zelf wel een keertje in het Mauritshuis geweest, maar nog nooit met de kinderen. De kinderen kennen het gebouw natuurlijk van de buitenkant. Zij keken mij met een verbaasde blik aan toen bleek dat we deze woensdagmiddag hier naartoe gingen. De entree is voor de kinderen al een feest. Want je kunt kiezen uit een grote trap of een volledig ronde glazen lift om de centrale hal onder de grond te betreden. Met twee kinderen binnen komen leverde mij wel een paar keer een vreemde blik op van de overwegend oudere bezoekers. Maar bij de balie werden wel zeer hartelijk en gastvrij ontvangen door een medewerker van het Mauritshuis, waardoor ik vol goede moed de rest van het museum ging ontdekken.

Mauritshuis

In elke zaal een opdracht

Voor de kinderen kun je voor 3 euro een Familie-Doe-Pakket lenen. En dat is een aanrader. In de tas vind je namelijk alles voor een leuk museumbezoek. Er zitten onder andere stickers, kleurtjes, een blinddoek en een schetsboek in. Het schetsboek mag je mee naar huis nemen, de rest lever je aan het eind van je bezoek weer in. Aan de hand van grote vierkante kaarten (ca 20 x 20 cm)  ga je door het museum. Voor (bijna) elke zaal heb je een kaart. Op elke kaart staat informatie en een opdracht voor de kinderen. Zo krijg je een muziekdoosje mee die je in zaal 16 mag afspelen om bij het muziekje het mooiste schilderij te zoeken. In zaal 5 mag je met een blinddoek om luisteren hoe de kinderen een schilderij beschrijven. Bij Rembrandts werken zoek je in het schilderij het stukje dat jij op je kaart ziet. En bij Het meisje met de parel hebben we het schilderij zelf een naam gegeven. Mijn dochter vond dit een echte Maria met de staart en mij zo’n noemde haar ‘hier ga ik verliefd op worden’.

Mauritshuis

Mauritshuis

Mauritshuis

Bijna twee uur schilderijen kijken

Na ongeveer 10 van de 16 zalen zeer uitgebreid bekeken te hebben merkte ik dat het mijn kinderen een beetje begon te vervelen. Dus zijn we via de museumwinkel, waar ik de kinderen nog verwend heb met een kaart van hun mooiste schilderij, naar buiten gegaan. Toen ik weer bij de fiets stond leek het een beetje donker te worden. En zonder dat we het hadden gemerkt waren we bijna twee uur binnen geweest. Twee uur waarin we hebben geposeerd, geraden, getekend, een gedicht hebben gelezen, een verhaal hebben verzonnen en vooral een heerlijke middag hebben gehad. Want een bezoekje aan het Mauritshuis is met (jonge) kinderen een echte Ranja en Rosé topper.

Mauritshuis

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:


Bekijk op kaart

Met de kinderen op ontdekking in het Mauritshuis

Mauritshuis, Plein, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart