De hele vakantie: op speurtocht met een tablet in het Nationaal Archief: Wie ben ik, Wie was jij?

Door Willemijn – Een uitje waar je zelf misschien niet één, twee, drie aan denkt: een bezoek aan het Nationaal Archief. Ik hoor je denken: ‘Nationaal Archief…. Dat is saai!’ Maar dat is het dus niet, zo heb ik afgelopen weekend ervaren. In het Nationaal Archief kunnen je kids nu meedoen aan een interactieve speurtocht (met tablet) terug in de tijd: wij namen een kijkje.

Het Nationaal Archief: ons nationale geheugen

Het Nationale Archief is eigenlijk een enorme boekenkast. Er staat meer dan 100 kilometer aan papieren archieven. Ook zijn er miljoenen foto’s opgeslagen. Vrijwel al deze documenten kun je (soms met hulp) inzien. Ook zijn er in het Nationaal Archief diverse exposities te zien. Momenteel is er een aparte tentoonstelling voor kinderen: ‘Wie ben ik, Wie was jij?’. De doelgroep is in eerste instantie basisschoolkinderen in de bovenbouw groepen. Hoewel de tentoonstelling ook voor wat jonge kinderen te bezoeken is (je moet kunnen lezen), is de inhoud waarschijnlijk te moeilijk.

Speuren met een zaklamp

Bij binnenkomst krijgen alle kinderen een tablet én een zaklamp. Met behulp hiervan doe je een interactieve ‘game’ waarbij je punten kunt verdienen. Met de tablet chat je met de historische personen zoals George Maduro, slaaf Tula, of bijvoorbeeld Aletta Jacobs. Je ontdekt dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? En hoe zag je leven eruit ten tijde van de slavernij. Terwijl de tablet je vragen stelt, moet je met je zaklamp op zoek naar aanwijzingen op de tentoongestelde materialen. Lichtpunten en lettercodes geven aanwijzingen waar je (ongeveer) het antwoord op de op de tablet gestelde vraag vindt. Eén spelronde duurt ongeveer een half uur. Wij speelden en chatten met slaaf Tula. Zijn levensverhaal maakte indruk op mij en dat van de kinderen. De interactieve spelachtige manier op door de tentoonstelling te gaan is daarbij leuk en erg leerzaam.

Praktisch

Het Nationaal Archief vind je direct naast Den Haag CS. Het is daarmee erg goed bereikbaar met het OV. De tentoonstelling ‘ Wie ben ik, Wie was jij?’ is elk weekend te bezoeken tussen 11-17 uur én in de schoolvakanties (regio midden) de hele week.

 

Delen:


Bekijk op kaart

De hele vakantie: op speurtocht met een tablet in het Nationaal Archief: Wie ben ik, Wie was jij?

Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart