10 keer spelen met water: natuur- en waterspeeltuinen in de Haagse regio

Uitjes

Door Willemijn – Vandaag wordt het prachtig weer. Een dag dus om lekker met de kinderen er op uit te gaan. Omdat ik al eens een lijstje heb gemaakt met de leukste speeltuinen ben ik nu op zoek gegaan naar onze 10 favoriete speeltuinen waar je ook met water kunt spelen. Want eigenlijk zijn de kinderen het gelukkigst als ze water en zand hebben om lekker mee te spelen. De speeltuinen staan op willekeurige volgorde, maar ze zijn allemaal leuk om lekker te genieten.

De Reigershof

In Mariahoeve kun je water en dieren combineren, want de kleine kinderboerderij De Reigershof heeft ook een kleine waterspeeltuin. Voor kleine kinderen is dit een heel fijne plek. Buiten vies worden en met je handen in het zand zitten kun je hier weinig. Het is basic met een waterpomp, een waterstroompje, veel zand en een tipitent van wilgentakken. Voor grotere kinderen biedt deze waterspeeltuin niet voldoende vermaak. Maar dat maakt ook dat ze er (bijna) niet zijn en je met je kleintje dus rustig kunt genieten.

Natuurspeeltuin Leiderdorp

Je moet er even voor in de auto zitten, maar dan vind je in Leiderdorp onze favoriete natuurspeeltuin. Bij sporthal de Bloemerd is een heerlijke plek voor kinderen aangelegd. Voor ouders zijn er bankjes, maar verder geen horeca of ander vermaak. Voor kinderen is er een waterpomp met waterbaan, maar ook een heerlijke tuin om in te spelen. Je vindt hier allerlei bruggetjes, slingertouwen, paadjes en boomstronken om op ontdekking uit te gaan. Wij zitten hier (met mooi weer) geregeld en het is elke keer weer genieten. De speeltuin biedt echt ontdekvermaak, maar er is geen horeca.

Natuurspeeltuin

De waterspeeltuin in het Zuiderpark

In het Zuiderpark hebben ze een aantal jaar geleden een natuurspeeltuin aangelegd: Zuiderpret. Tussen de bosjes ligt een groot open gedeelte met in het midden een snelstromende beek om lekker in te spelen. Meertjes en watervallen zorgen ervoor dat het water stroomt. Via stapstenen in het water, boomstammen, slingertouwen, loopbruggen en natuurlijk gewoon door het water kunnen de kids aan de andere kant van de beek komen. Er is een speciaal gedeelte voor jongere kinderen met ondieper water. De speeltuin is heel mooi aangelegd. Helaas wordt hij niet altijd even goed schoon gehouden, dat is heel jammer.

De Tuin van Floddertje

In Bergschenhoek kunnen kinderen heerlijk buiten spelen in De tuin van Floddertje. Deze tuin heeft alles om lekker nat en vies te worden: Van een kabelbaan en een touwbrug tot stapstenen over het water, waterpompen en een heus trekvlot. Maar vooral veel water en zand zorgen ervoor dat de kinderen er, na een dag spelen, uitzien als een echte Floddertje. Horeca is er niet, dus een goed gevulde picknickmand is geen overbodige luxe. De wc’s zijn netjes, dat is natuurlijk al heel fijn voor een uitje met kleine kinderen.

Natuurspeeltuin

Opa’s Veldje

Een begrip in Voorburg is Opa’s Veldje. Vroeger was dit gewoon een veldje waar je met de kinderen een balletje kont trappen, maar sinds drie jaar zijn hier speeltoestellen en een waterbaan neergezet. Het watergedeelte is leuk voor jonge kinderen. Het zijn twee waterstroompjes waar kinderen heerlijk modder van kunnen maken. De sfeer bij Opa’s veldjes is gezellig. Iedereen is hier welkom, maar je zult wel merken dat het ook een beetje de achtertuin is van de huizen er omheen. Voor ouders biedt deze speeltuin weinig, je kunt fijn in het gras in de zon zitten.

Afbeeldingsresultaat voor opa's veldje voorburg

Spelen in de natuur bij de Tuin van de smid

De Tuin van de smid is een fijne plek voor een lekkere kop koffie, lunch of gezellige borrel. Wij ouders vinden dit natuurlijk wel erg fijn, alleen de kinderen worden daar minder blij van. Daarom is het zo prettig dat er een fantastische natuurspeeltuin direct naast de Tuin van de smid ligt. Hij is niet alleen groot, maar ook ontzettend mooi en leuk opgezet. Omdat er veel water in deze natuurspeeltuin is, is hij minder geschikt voor jonge kinderen. Kinderen zonder zwemdiploma kun je hier echt niet uit het oog verliezen, maar onder begeleiding hebben ook zij reuzenveel plezier. En hoe attent is het dan dat er in het theehuis een mand met droge reserve-kinderkleding te leen staat.

Natuurspeeltuin

Natuurspeeltuin

Meijendel ook voor waterpret

Bij Meijendel denk je niet direct aan spelen met water. Misschien eerder aan het klimmen in het monkeybos of een speurtocht in de duinen. Toch vermaken wij ons hier geregeld met alleen de waterbaan. Tussen de boerderij en het bezoekerscentrum De Tapuit vind je een niet al te grote, maar wel leuke waterbaan. Kinderen kunnen zelf pompen. Via aluminium ‘waterbanen’ wordt het water weer afgevoerd. En je kunt zelf bepalen wanneer het kraantje weer open gaat. Deze waterspeeltuin is zowel voor kleintjes als voor grotere kinderen leuk. Helemaal als je een combinatie maakt met al het andere leuks wat Meijendel te bieden heeft.

Natuurspeeltuin Voorschoten

In Voorschoten, achter Van der Valk de Gouden Leeuw, is afgelopen najaar een natuurspeeltuin geopend. Wij zijn er net na de opening een kijkje gaan nemen. En ondanks dat de begroeiing toen nog minimaal was, was het voor de kinderen wel een fijne plek om te spelen. De speeltuin heeft tunnels van wilgen, paadjes om te ontdekken een blote voetenpad én een gedeelte om lekker te kliederen met water, zand en modder. Voordeel van deze speeltuin is dat je hier ook heerlijk kunt spelen als het niet zonovergoten is. Want met laarzen aan biedt deze speeltuin heerlijk vermaak.

Natuurspeeltuin

Waterspeeltuin BuytenDelft

Afgelopen zondag heb ik met de twee jongste kinderen heerlijk genoten bij BuytenDelft. In de ochtend hebben we gespeeld in de waterspeeltuin om vervolgens nog fijn naar de dieren te gaan kijken. BuytenDelft, in Delftse Hout, is een speeltuin met in het midden een brede beek. Aan deze beek ligt een strandje, maar er zijn ook speeltoestellen om lekker in te spelen. Ook kun je zelf water oppompen om modder te maken. Maar het leukste vonden mijn kids wel de kabelbaan over het water. Want hoe spannend is het om met flinke snelheid over het water te zwieren, met een kans dat je er in valt. Naast de speeltuin biedt BuytenDelft ook een horeca voor een koffie, pannenkoek of ijsje. Ook zijn er op het terrein toiletten. Je betaalt wel entree om deze speeltuin te bezoeken. Zowel ouders als kids mogen voor €2 per persoon naar binnen.

Stadstuin Rusthout

In Leidschendam, tegenover het winkelcentrum Leidschenhage kun je bij Stadstuin Rusthout heerlijk met water spelen, maar ook genieten van de dieren of fietsen op de skelters. Je komt de stadstuin binnen via het terras. Bij de kleine horeca, gerund door vrijwilligers en met sympathieke prijzen kun je natuurlijk neerstrijken. Maar voor het water moet je nog even doorlopen naar het tuin gedeelte. Hier staat namelijk de waterpomp met een stroompje waar de kinderen prima mee kunnen spelen. Het is niet zo heel veel, maar wel een fijne plek, vooral voor kleine kinderen.

Natuurspeeltuin

 

Let op: Sommige locaties hebben soms (tijdelijk) een negatief zwemadvies i.v.m. een slechte waterkwaliteit. Check de waterkwaliteit vlak voor je bezoek op zwemwater.nl

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

 

 

 

 

 

Delen:


Bekijk op kaart

10 keer spelen met water: natuur- en waterspeeltuinen in de Haagse regio

Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart