Nederland Schoon… én een hele leuke ochtend – Op afvalspeurtocht bij de Papaver (Delft)

Nederland Schoon
Uitjes

Door Willemijn – Als ik door Den haag fiets vind ik het jammer dat er zoveel zwerfvuil op straat ligt. Blikjes, flesjes en zo meer. Hoewel ik ook vast (per ongeluk!) wel eens iets laat vallen, probeer ik toch vooral mijn afval netjes weg te gooien of neem ik het mee naar huis om het daar (gescheiden) in de prullenmand achter te laten. Graag geef ik dit ook mee aan mijn kids. Toen ik las dat je bij duurzaamheidscentrum de Papaver in Delft gratis een prikker, vuilniszak en ‘afval-bingokaart’ kunt ophalen, was mijn interesse gewekt.

Speuren naar afval

Afgelopen week leenden wij bij de Papaver daarom een opruimset. Vervolgens liepen we Delftse Hout in om daar te speuren naar zwerfafval. Hoewel ik verwachtte dat mijn kinderen er niet zoveel aan zouden vinden, bleek ik het helemaal mis te hebben… Vanaf het begin maakte een soort ‘paaseieren-zoek-hysterie’ zich meester van mijn kids. Als een razende speurden ze de paden en struiken af naar blikjes, pakjes, papiertjes en andere rotzooi. Ze vroegen zich af waarom we dit allemaal moeten verzamelen. Als je uitlegt dat plastic eigenlijk nooit vergaat en dat beesten plastic of blik eten en hier dood aan gaan, dan neemt de motivatie om verder te zoeken nog meer toe. Helaas bleek het heel eenvoudig om een afval-bingokaart ‘vol’ krijgen (helaas), want na een uurtje wandelen door het bos, zat onze vuilniszak behoorlijk vol.

Nederland Schoon

Goed, gezond en grappig

Een rondje afval speuren bleek verrassend leuk. Je loopt lekker door de natuur. De kids vermaken zich opperbest en je verbaast je zo nu en dan over wat je vindt. Is dat dat niet vies? Hoor ik je denken? Nee, eigenlijk niet. Bij de Papaver krijg je een professionele afvalgrijper mee (in kind en volwassen maat) . Doordat je een grijpstok hebt, raken je kids niks aan. Bovendien kun je je kinderen desgewenst nog een paar handschoenen aangeven om er zeker van te zijn dat ze niks smerigs aanraken. En uiteindelijk is het overgrote deel van wat je vindt toch vooral plastic, blikjes en papier.

Nederland Schoon

 Praktisch

Een ‘Nederland Schoon…’wandeling inclusief materiaal is vanzelfsprekend kosteloos. Je kunt de materialen lenen bij de Papaver. En ben je inwoner van Delft? Dan mag je je afval grijparm houden. (t.w.v. 30 euro). Na of tijdens je wandeling stop je desgewenst voor iets lekkers bij Knus, Café du Midi of Buyten Delft. Allemaal leuk en op loopafstand.

 

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart