NIEUW: ‘ÖTZI the Iceman’ – Crime Scene Investigation in het Museon: vind het verhaal achter deze 5.000 jaar oude man

Uitjes

Door Willemijn – Vandaag (zondag 6 oktober) is in Museon de opening van de spiksplinternieuwe tentoonstelling ‘ÖTZI the Iceman’. Wij gingen gisteren alvast kijken bij deze nieuwe tentoonstelling en werden direct gegrepen door het verhaal als ook door de tentoonstelling zelf. Wat is dit leuk!

Terug naar 1991 én naar 5000 jaar geleden

In het jaar 1991 loopt een Duits echtpaar door de besneeuwde bergtoppen op de grens van Oostenrijk en Italië. Opeens wordt hun blik getrokken door iets bijzonders. Daar onder de sneeuw lijkt wel iets te liggen…. Een mens. Hoewel de vondst wat luguber lijkt en ze in eerste instantie denken te maken te hebben met een recent gestorven alpinist, blijkt het verhaal vele malen bijzonderder. De man onder het ijs blijkt letterlijk een man uit de ijstijd te zijn: een goed geconserveerde mummie van meer dan 5.000 jaar oud! Onderzoekers noemen de mummie ‘ÖTZI’ Deze vondst vormt de basis voor deze tentoonstelling. Wie was deze man? Hoe zag hij eruit? Wat deed hij daar? En… hoe kwam hij om het leven? Want om je alvast een tipje van de sluier op te lichten: ÖTZI stierf geen natuurlijke dood….

Deze ÖTZI is te zien in het museum. Dit is een replica van plastic. 

Crime scene investigation

De tentoonstelling ÖTZI The Iceman begint op de plaats delict: de vondst van het lichaam. Als echte rechercheurs mogen de kinderen (en desgewenst de ouders ook) een witte jas aan doen en de plaats des onheils bezoeken: een besneeuwde bergtop alwaar – naast het lijk – tal van voorwerpen zijn gevonden die meer vertellen over het verhaal achter ÖTZI. Mijn kinderen vinden het direct leuk. Met je witte jas aan, ga je als rechercheur op onderzoek uit. Op basis van allerlei gevonden voorwerpen en door middel van slimme reconstructies, afleidingen en proefjes ga je op zoek naar het verhaal achter ÖTZI. Je doet sporen onderzoek, analyseert zijn lichaam (van binnen en buiten), de vindplaats en de omgeving. Om je hierbij te helpen heeft het Museon twee leuke interactieve speurtochten ontwikkeld. De ene is voor wat jongere kinderen, de andere is voor wat oudere kids. Leuk zijn ze allebei.

Kloppen je bevindingen?

Aan het einde van alle proefjes, onderzoeken en analyses komt het moment om te kijken of jouw ‘second opinion’ klopt met die van de échte ÖTZI onderzoekers. Je leert het ware verhaal over zijn overlijden en wat we daar nú allemaal precies al wel van weten en wat nog niet. Zo zie je onder meer een fascinerend filmpje opgenomen tijdens het uithakken van ÖTZI destijds. Alle puzzelstukken vallen daarmee (grotendeels) op zijn plaats.

Praktisch

‘ÖTZI the Iceman’ is een prachtige tentoonstelling. Een ranja en rosé topper: Leerzaam, leuk en interactief. Persoonlijk vind ik hem leuker dan de vorige tentoonstelling (Reizen naar de ruimte). ‘ÖTZI the Iceman’ is vanaf heden te zien tot en met 6 september 2020. En als je toch in het Museon bent, bezoek dan ook zeker ‘Colours of the World’ en natuurlijk de vaste expositie op de eerste etage. Wij genoten volop van ‘ÖTZI the Iceman’. Na al het speuren sloten wij deze geslaagde middag af met … een ijsje.

Ranja en rosé is op eigen gelegenheid een kijkje gaan nemen. We hebben de toegang dan ook zelf betaald.

Delen:


Bekijk op kaart

NIEUW: ‘ÖTZI the Iceman’ – Crime Scene Investigation in het Museon: vind het verhaal achter deze 5.000 jaar oude man

Museon, Stadhouderslaan, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart