De Pan van Persijn – een perfecte plek (Katwijk)

Panbos
Uitjes

Door Willemijn – Weekend, vakantie of een doordeweekse dag, wij zijn altijd vroeg. Tenminste de kinderen zijn altijd vroeg… Daar kan ik natuurlijk van balen, en dat doe ik ook best wel eens, maar meestal zie ik het als een kans. Ik kan lekker vroeg mijn Ranja en Rosé stukjes typen, maar het is ook een kans om in alle rust van de natuur te genieten. Zo afgelopen weekend, want toen waren wij als eerst in De Pan van Persijn, of in de volksmond Het Panbos. En daar hadden wij een heerlijke ochtend.

Panbos

Jeugdsentiment

Ik ken het Panbos een beetje uit mijn eigen jeugd. Vroeger werden hier kinderfeestjes gehouden van klasgenootjes of mocht ik met een vriendinnetje mee om hier te spelen. Maar het is niet een bos waar ik als eerste aan denk als we een keertje naar buiten willen. Dus toen ik de tip kreeg van een lezer van Ranja en Rosé dat het Panbos ook wel heel leuk is, dacht ik gelijk ‘Oh ja, daar moeten we inderdaad een keertje naar toe’.

Klimmen, klauteren, spelen en speuren

Daarom ging ik afgelopen weekend met de kinderen al vroeg op pad om ‘op onderzoek’ uit te gaan. Dus reden wij klokslag 9 uur het parkeerterrein op. En tot mijn grote verbazing waren we de eerste, een gezellige boswachter die vriendelijk groetend zijn werkdag ging beginnen daargelaten. Na een kaartje te hebben gekocht bij een automaat, twee euro per ouder met maximaal 4 gratis kinderen, begon ons ‘avontuur’. Aangezien ik al in geen jaren in het bos was geweest en dus geen idee had van de mooiste plekjes, besloot ik om als eerste op zoek te gaan naar de speeltuin. Gelukkig staan er in het park voldoende bordjes die je zo ongeveer de goede kant op wijzen. We troffen als eerste een heerlijke klimspeeltuin, met klimrek en grote schommel. Niet heel groot, maar wel uitdagend voor de kinderen. Nadat we hier een half uurtje hadden gespeeld kwamen we er achter dat er net iets verderop nóg een speeltuin is, wat traditioneler met wip en glijbanen. En voldoende bankjes om ook even te zitten en iets te eten of te drinken.

Panbos

Blije koppies

Na een uurtje spelen had vooral ik wel zin om nog wat meer van het bos te zien. Dus aan de wandel. Het Panbos is prachtig. We kwamen langs een herten- en bokkenparkje, maar de beesten sliepen misschien nog, want die hebben we niet gezien. Vervolgens gingen we via een uitkijkpunt en open veld, langs een klein meertje zo de duinen in. Daar kwamen we toevallig kwamen we een oranje paaltje tegen. En om de wandeling echt leuk te maken, hebben we een speurtocht naar oranje paaltjes gedaan en zo een prachtige route gelopen. Onderweg kun je heel even van de route afwijken om iets te drinken bij het Restaurant in het Panbos. Vervolg je daarna de route, dan loop je via bos, duinen, langs een tankwal om te eindigen bij een spannende loopbrug over een ‘ravijn’. En als je die brug bent overgestoken sta je alweer bijna op de parkeerplaats. Mijn gevoel dat dit een fijne, actieve ochtend was,  werd bevestigd door de achterbank: drie en uitgebluste blije kinderen. Die slapen vast goed vannacht. Hier gaan we vaker terug komen!

Panbos

Meer buiten tips?

Ranja en Rosé publiceerde laatst haar favoriete 10 parken om lekker naar buiten te gaan. Bekijk die eens voor meer inspiratie! Of ga lekker naar één van deze top-13 speeltuinen in en rond Den Haag.

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

De Pan van Persijn – een perfecte plek (Katwijk)

Katwijkseweg 35, 2242 PD Wassenaar, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart