Panorama Mesdag: naar het strand zonder wind en regen

We zitten midden in de winter. Het is koud en guur; regen, harde wind, zelfs hagel en natte sneeuw jaagt ons om de oren. En dat betekent dat een bezoekje aan het strand niet zo heel lekker is, of misschien even een kwartiertje om flink uit te waaien. De zee, zand, strand en duinen worden bij ons dan ook flink gemist. Maar gelukkig kunnen we nu het museumseizoen weer is aangebroken ons strandhart ophalen zowel bij Muzee als bij Panorama Mesdag. Panorama Mesdag is een begrip in Nederland. En zoals de Nachtwacht van Rembrandt, het Meisje van Vermeer en de Stier van Potter moet je dit schilderij een keertje gezien hebben.

panorama mesdag kinderen

Het grootste schilderij van Nederland

Bij binnenkomst in het museum loop je eerst door zalen met andere werken van Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Stientje. Veelal zeegezichten, dus een opwarmertje voor wat komen gaat.  Vanuit de mooie nieuwe zalen betreed je via een kleine oude houten wenteltrap het echte panorama. En dan sta je plotseling midden in het Scheveningen van 1900. Het museum heeft ook de zeesfeer gecreëerd door meeuwengeluiden en golflawaai door de speakers te laten horen. Het doek van 120 meter lang en 14 meter hoog is zo groot dat dit zeer overweldigend is en helemaal omdat je midden in staat en overal om je heen Scheveningen ziet.

mesdag boten op strand

Je ziet steeds meer, hoe langer je kijkt

Wij hebben ons ogen uitgekeken. Steeds zagen we nieuwe dingen op het strand, bootjes op zee, huisjes met rook uit de schoorsteen, de vuurtoren. De kinderen herkenden dingen die er nu ook nog zijn of misten gebouwen die we nu wel hebben.  Om je nog een beetje te helpen goed naar het schilderij te kijken is er een speurtocht. Deze kun je al thuis downloaden.  En als je dan uitgekeken bent wat is er dan leuker om dit met de kinderen af te sluiten met een modern panorama en even de Pier te bezoeken.

Deze review is objectief. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Panorama Mesdag: naar het strand zonder wind en regen

Panorama Mesdag, Zeestraat, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart