Paddenstoelen en Kriebelbeestjes bij De Papaver – herfstspeurtocht

Uitjes

Door Willemijn – ‘Jongens! We gaan naar buiten!’ Dat roep ik het liefst als ik samen met de kinderen een dag of middagje vrij ben. Op naar de speeltuin, een bos, park of speurtocht. En juist dat laatste kun je heerlijk doen bij De Papaver in Delft. Dus toen het vorige week woensdag heerlijk weer was hebben we De Papaver weer eens een bezoekje gebracht.

Ieniemienie klein wordt reuzegroot

De Papaver is het duurzaamheidscentrum van Delft. Hier leren kinderen (en volwassenen) op een leuke manier om duurzaam met onze omgeving om te gaan. Die bewustwording past mij wel, laatst hebben we hier met knijpers en een vuilniszak het bos schoongemaakt. Maar ook de tentoonstelling binnen is een leerzaam bezoek waard. Vanaf zaterdag kun je gaan kijken naar de tentoonstelling Eén vierkante meter natuur. Bij ons bezoek werd de tentoonstelling opgebouwd en mochten we al even een kijkje nemen.

In deze tentoonstelling ontdek je dieren, waarvan je nooit verwacht dat ze zo indrukwekkend kunnen zijn. Ze zijn (bijna) onzichtbaar en ze doen dingen die je niet voor mogelijk houdt. Duizenden springstaartjes in een vierkante meter grond of beerdiertjes die bij diepvriestemperaturen gewoon doorleven. Je ziet dieren die normaal onzichtbaar zijn op mooie foto’s of zelf door echte microscopen.

Plaatjes en paddenstoelen

Maar we kwamen natuurlijk om lekker ‘naar buiten’ te gaan. Bij de balie kun je voor een klein bedrag een speurtocht kopen/huren. Daar hebben ze verschillende soorten van. Elk seizoen zijn de speurtochten weer anders. Wij deden in de tuin van de Papaver de speurtocht voor kinderen tot 6 jaar oud. Op verschillende plekken zijn plaatjes van de herfst opgehangen. Bij de plaatjes hoort een vraag uit het boekje. Voor jonge kinderen is dit heel leuk. Ze rennen door de tuin, zoeken plaatjes en beantwoorden de vragen over de herfst. Mijn zevenjarige zoon vond deze speurtocht veel te gemakkelijk. En dat is het voor hem ook.

Daarom deden we aansluitend de net nieuwe herfstwandeling in De Heemtuin. In De Heemtuin, die nu heel mooi is met herfstkleuren, spinnenwebben en paddenstoelen staan her en der kleine bordjes met paddenstoelen. Op deze paddenstoelen staan ‘moeilijke’ vragen over de herfst. Zelf vind ik deze tocht ook interessanter en zelfs de jongste kun je prima met de moeilijke vragen vermaken.

Nog veel meer…

Geen zin om door de Papavertuin of de Heemtuin te lopen? Dan kun je kiezen voor een van de andere tochten. Natuurlijk de Zwerfafval-bingo die wij eerder deden. Maar je kunt ook een Groen doet goed-rugzak huren om de natuur te ontdekken of een Kompastocht doen en een echt avontuur beleven.

Herfstvakantie

Ook in de Herfstvakantie is De Papaver geopend en staat er weer een vol programma klaar voor de kinderen. Zo kun je op woensdag in de vakantie (24 oktober) je knuffel laten maken bij Poppendokter Marjolijn. Op donderdag is er een speciale ochtend voor peuters en kleuters waarin kriebelbeestjes centraal staan. Alle informatie, tijden, hoe je je aanmeldt en de kosten vind je op de site van de Papaver.

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

 

Delen:


Bekijk op kaart

Paddenstoelen en Kriebelbeestjes bij De Papaver – herfstspeurtocht

Duurzaamheidscentrum De Papaver, Korftlaan, Delft, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart