Roald Dahl’s illustrator Quentin Blake nú te zien in Museum Meermanno

Uitjes

Door Willemijn – Je kent vast en zeker Roald Dahl’s meesterlijk leuke kinderboeken: de Grote Vriendelijke Reus (GVR), De Fantastische Vos, De Griezels; etc. Allemaal boeken die ik als kind verslonden heb en nu als ouder graag voorlees aan mijn eigen kinderen. Niet alleen de verhalen zijn mooi en aansprekend. Ook de illustraties van Roald Dah’s boeken is bijzonder. Al zijn boeken zijn geïllustreerd door de beroemde tekenaar Quentin Blake. Deze beroemde Engelse illustrator gaf de GVR, Daantje (de Wereld Kampioen), Igor Idur, Mathilde en al die andere beroemde karakters een gezicht. Vanaf dit weekend is er een tentoonstelling over Quentin Blake te zien in Museum Meermanno. Wij gingen kijken en waren aangenaam verrast!

Meermanno

Boeken

Originele schetsen

De tentoonstelling van Quentin Blake is gecentreerd rond zijn illustraties van de kinderboeken van Roald Dahl. Stapsgewijs wordt per kinderboek verteld hoe de personages op papier ‘tot leven kwamen’ en zie je originele schetsen van de verschillende types. In een korte video zie je een leuk gesprek met Quentin Blake en hoor je hoe hij zich telkens ‘inbeeldt’ één van de karakters uit het boek te zijn. Op de muren zie je levensgrote tekeningen van de verschillende Roald Dahl boeken en op een aantal plekken mag je ook als kind zelf aan de slag. Zo is er bijvoorbeeld de opdracht om te smerige baard van Meneer Griezel te vullen met je eigen fantastische (vieze) gedachtenkronkels. Teken jij ook een baard vol regenwormen, zoals in het boek? Verderop in de tentoonstelling zie je ook illustraties zoals Quentin Blake die maakte voor andere auteurs. Allen hebben ze zijn kenmerkende strepen en lijnenspel . Prachtig en een lust voor het oog zijn ze allemaal.

Bron/ rechten: Matilda uit Matilda van Roald Dahl © Quentin Blake, 1988

Mathilda

Bron/ rechten: Professor Dupont in de keuken, uit Cockatoos van Quentin Blake © Quentin Blake, 1992

Huis van het boek

Museum Meermanno noemt zich zelf het ‘Huis van het Boek. En dat is op zijn plek. Naast de huidige expositie over Roald Dahl’s illustrator Quentin Blake, biedt Meermanno nog veel meer leuks. Zo is er op de bovenste etage nu een tentoonstelling over de betoverende prentenboeken van  ‘Vader en dochter, Ronald en Marije Tolman’. Meesterlijke bijna kunstzinnige prentenboeken die je vast wel kent. Absoluut een bezoek waard. Net zoals de Miniatuurbibliotheek met meer dan 1.500 mini ‘boekwerken’. Mijn kinderen genoten er zichtbaar van. Op de zolder van Meermanno vind je een leslokaal waar op gezette tijden workshops worden gegeven (€). Je kunt hier o.a. leren boekdrukken en papier scheppen.

Ronald en Marije Tolman

Heerlijke tuin

Een aangename verrassing tenslotte, was de binnentuin van Meermanno. Achter het museum – bereikbaar via het souterrain – lift een prachtige binnentuin. Je geniet hier in alle rust van een kopje koffie of thee (zelfservice), terwijl de kids kunnen spelen in de ‘letterspeeltuin’. Niet alleen origineel, maar ook leuk aangelegd. In de tentjes liggen letters en tref je wat speelgoed. Deze tuin, de prachtige exposities van Quentin Blake en ‘Betoverende Prentenboeken’, maken Meermanno tot een aanrader.

Tuin

Speeltuin

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:


Bekijk op kaart

Roald Dahl’s illustrator Quentin Blake nú te zien in Museum Meermanno

Museum Meermanno, Prinsessegracht, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart