Een eenhoorn in Muzee – Rumphius rariteitenkabinet, speciaal voor kids (Scheveningen)

Uitjes

Door Willemijn – In Scheveningen kun je nu een echte eenhoornschedel zien… Geloof je mij niet? Het is echt waar, wij hebben hem gezien in Muzee. Hier hangt namelijk een echte eenhoornschedel aan de muur in het rariteitenkabinet van meneer Rumphius. De nieuwe expositie van Muzee, helemaal gericht op kinderen. Wij namen vorige week woensdag een kijkje. In museum Muzee komen we sowieso graag, maar deze expositie is écht een aanrader om een bezoekje te brengen. Helemaal als je op een woensdag in de vakantie gaat, want dan kun je net als wij hebben gedaan, een eigen rariteitenkabinet maken.

Op ontdekkingstocht

Meneer Rumphius werd in 1627 geboren in Kleve Duitsland, net over de grens met Nederland. Hij was als kleine jongen als geïnteresseerd in de wereld om hem heen. En hij had als hobby om de raarste dingen uit de natuur te verzamelen. Dus toen hij als 18 jarige naar Nederlands Indië ging, ging er een wereld voor hem open. Want voor een plattelands jongen was de wereld waar hij terecht kwam een enorme inspiratie voor zijn verzamelingen. Omdat hij alles wat hij zag en ontdekt zo bijzonder vond heeft Rumphius hier een boek over geschreven. En dat boek hebben ze in Muzee. Dé inspiratie voor deze tentoonstelling.

Foto: Muzee Scheveningen

Bestaat de ‘kokoskrab’?

De kleine tentoonstelling geeft een kijkje in de rariteiten van Rumphius. Zeedieren die je niet eerder hebt gezien, zoals een zeester met wel 100 poten, een krab die kokosnoten eten of bijzondere schelpen. En dus ook een eenhoorn. Bij de expositie hoort een kleine speurtocht, waardoor de kinderen beter kijken naar de schatten. Maar ook voor volwassenen zijn er leuke weetjes en nieuwe dingen te ontdekken.

Je eigen rariteitenkabinet

Omdat het kan bij Muzee, sluiten wij ons bezoek af met een workshop. De kinderen mogen hun eigen rariteitenkabinet maken. En dat is alsof je in de schatkist van het museum mag graaien. In grote dozen liggen schelpen, grote en kleine zeesterren, zeeëgels, zeeëgelnaalden, stickers, glitters, plaatjes en veertjes. Kleine schelpendoosjes liggen klaar: daarmee maak je je eigen vitrine. Een minitentoonstelling dus, met de fantastische schatten die je bij elkaar hebt gezocht. De kinderen genieten, ze plakken doosjes aan elkaar, verzinnen welke schelp in welk vakje past. Na ongeveer anderhalf uur zijn ze tevreden met hun museum en kunnen we trots met hun eigen minimuseum naar huis.

Foto: Muzee Scheveningen

Meld je snel aan voor de workshop

Ook jouw kinderen kunnen een eigen minimuseum of rariteitenkabinet maken. In de meivakantie wordt op woensdag 24 april en op woensdag  1 mei deze workshop gegeven. Meld je snel aan, want een bezoekje aan het museum met deze workshop is een echte Ranja en Rosé topper! En die eenhoorn….??? Daar kom je alleen maar achter als je een kijkje gaat nemen. Veel plezier!

 

Delen:


Bekijk op kaart

Een eenhoorn in Muzee – Rumphius rariteitenkabinet, speciaal voor kids (Scheveningen)

Muzee Scheveningen, Neptunusstraat, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart