Bling Bling – ‘Sieraden’ in Museum Volkenkunde

Sieraden Volkenkunde
Uitjes

Door Willemijn – ‘Mama, mag ik je oorbellen van vandaag uitzoeken?’, ‘mama, mag ik in je kettingendoos kijken?’ of ‘mama, kijk eens hoe mooi ik ben met deze ketting?’. Mijn dochter wordt helemaal gelukkig van kraaltjes, glittertjes en kettingen en sieraden. Dus toen ik zag dat in Museum Volkenkunde een tentoonstelling was over sieraden leek het mij leuk om daar eens een kijkje te nemen bij Sieraden – Makers en Dragers. 

Sieraden Volkenkunde

Alle culturen in een museum

Museum Volkenkunde in Leiden is een museum over de verschillende culturen op deze wereld. Zelf vind ik het heerlijk om hier rond te lopen. De mooie zalen, met elk een eigen landenthema laten prachtig zien dat mensen in andere delen van de wereld toch wel heel anders leven dan wij. En in de tentoonstelling over sieraden kom je ook sieraden tegen uit de hele wereld.

Sieraden Volkenkunde

Prachtige verhalen

Je begint Sieraden in een zaal waar ze op grote schermen mensen hebben geportretteerd. Deze mensen vertellen om de beurt hoe belangrijk zij sieraden vinden en wat ze mooi vinden. Dat gaat van een oudere man die liever een mooi sieraad koopt voor zijn vrouw dan dat hij op vakantie gaat tot een jongedame die net een ekster is en alles wat glimt en schittert fantastisch vindt. Wij hebben hier echt even zitten kijken, want de zaal is indrukwekkend en de verhalen zijn leuk om naar te luisteren.

Sieraden Volkenkunde

Kijken naar alles wat glimt

In de volgende zaal staan de sieraden op thema in grote vitrinekasten. Je ziet sieraden van klei, glas, hout, steen, botten, tanden, veren. Ze hebben verschillende herkomst en zijn gegroepeerd op het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Vooral de ketting met honderden tanden is indrukwekkend. Maar ook de prachtige kleuren van de tropische veren vindt mijn dochter mooi.

Verder zijn er nog zalen met gouden sieraden, zilveren kettingen, is er een gedeelte waar je ziet hoe glazen kralen worden gemaakt en kun je zelf een kijkje nemen in het atelier van een sieraden kunstenaar.

Sieraden Volkenkunde

Sieraden Volkenkunde

Maak je eigen sieraad

Maar het leukste vond zij toch wel de zaal waar je zélf een sieraad mag maken. Hier koop je voor 2 euro een bolletje met daarin alles wat je nodig hebt voor je eigen sieraad. Je kunt niet zelf kiezen wat je koopt, want de bolletjes komen uit een kauwgomballen-automaat. Als je dan je balletje hebt geopend kun je beginnen. Op de tafel liggen kaarten met instructies en aan de muurzijde staat een werkbank voor het zwaardere werk. En na een klein uurtje prutsen en knutselen loop je met een prachtig zelfgemaakt sieraad weer naar buiten. Tot 10 jaar moeten kinderen wel begeleid worden door een volwassene.

Sieraden Volkenkunde

Sieraden Volkenkunde

Familie activiteiten in de kerstvakantie

In de kerstvakantie is het Museum Volkenkunde extra leuk. Want dan zijn er speciale activiteiten voor kids. Zo kun je zelf een sieraad maken, is er een workshop voor kinderen vanaf 6 jaar om je eigen feestketting te maken, zijn er verhalenvertellers en kun je deelnemen aan een familierondleiding. En voor de allerkleinsten is de avonturenbus in het restaurant een echte topper.

Sieraden Volkenkunde

Praktisch

Museum Volkenkunde vind je in Leiden op nog geen 5 minuten lopen van het station. Het museum is de kerstvakantie dagelijks geopend tussen 10 en 17 uur. Alleen Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Voor de workshops en de rondleidingen moet je je bij de kassa van het museum even aanmelden. Alle informatie vind je op de site van het museum.

Sieraden Volkenkunde

 

Deze review is objectief. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Bling Bling – ‘Sieraden’ in Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde, Steenstraat, Leiden, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart