De leukste Sinterklaas uitjes tot 5 december

Uitjes

Door Willemijn – Sinterklaas, hét kinderfeest van het jaar. Maar ook dé tijd om optimaal van te genieten met je kids. Want de periode dat ze het helemaal snappen, maar ook echt geloven is helaas niet zo heel lang. Om deze periode wat extra aandacht te geven kun je kiezen om een leuke voorstelling te bezoeken. En of je nu op zoek bent naar dé Sinterklaas, heel veel pieten wilt ontmoeten of een Sintfeest wilt vieren? Ik heb de leukste tips voor klein en groot voor je verzameld. Kijk snel!

Evenementen

Het Land van Sinterklaas

Sinterklaas slaapt, zoals elk jaar, het liefst op Duinrell. Dat is de komende weekenden Het Land van Sinterklaas. Wij zijn afgelopen twee jaar een kijkje gaan nemen en dit is een echte aanrader. De attracties zijn geopend, veel worden bemand door Pieten. Maar er zijn overal Pieten, er is een Pietenschool, een Pietenshow en als uitsmijter van de dag een Pietenparade die je niet wilt missen. Dit evenement is zeker een bezoekje waard.

Praktisch: Het Land van Sinterklaas is de komende twee weekenden geopend op zaterdag en zondag. Kaarten kun je het best online bestellen.

het Landgoed van Sinterklaas

Pietenhuis in Leiden

Vanaf zaterdag kun je in Leiden een bezoekje brengen aan het Huis van Sinterklaas. Hij logeert namelijk weer in de prachtige Waag. Er worden veel activiteiten voor kinderen georganiseerd. Zo kun je knutselen in de knutselkamer, klimmen op het oefendak of dansen op Sinterklaasmuziek. En niemand gaat naar huis zonder een echt pietendiploma.

Praktisch: Vanaf zaterdag 23 november zijn de deuren van het Huis van Sinterklaas dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis voor iedereen. Je vindt het Huis van Sinterklaas in De Waag, Aalmarkt 21 in Leiden.

Sinterklaas

Rolfs Surprise Lab in Science Centre Delft

Dit evenement is voor oudere kinderen. Want vanaf groep 5 maken de meeste kinderen een surprise voor een klasgenootje. Vind je dat lastig en heb je hulp nodig of wil je een zeer ‘high tech’ surprise maken, dan is Rolfs Surprise Lab een aanrader. Aanstaande zaterdag en zondag krijg je de kans om samen met onderzoeker Rolf Hut en studenten van de TU Delft je surprise nog mooier te maken. Denk aan licht, rook of bewegende onderdelen, volgens Rolf is het allemaal mogelijk in een surprise. Neem dus een plan of een klein opzetje mee en je zult opkijken met wat voor technisch hoogstandje je naar huis gaat.

Praktisch: Rolfs Surprise Lab is zaterdag 23 november en zondag 24 november van 12 tot 16 uur. Deelname, alle materialen en het advies van de experts krijg je helemaal gratis. Je betaalt alleen de entreeprijs tot het Science Centre Delft. Zorg er wel voor dat je op tijd bent, want als de zaal vol zit moet je wachten totdat een ander klaar is.

Sinterklaasfeest bij ’t Geertje

Zaterdag 23 november komen Sinterklaas en zijn zwarte pieten aan op boerderij het Geertje. Nadat Sinterklaas is aangekomen kunnen de kinderen op de boot een rondje varen. Je krijgt de unieke kans om een half uurtje te varen met Sint en zijn Pieten.  Op de boot wordt vrolijk gezongen. Daarnaast zijn er het hele weekend activiteiten. Zo kunnen de kinderen een speculaaspop versieren, een speurtocht doen of glijden door de schoorsteen. Vooral voor kleine kinderen zijn de activiteiten een aanrader.

Praktisch: Wil je meevaren op de boot, klik dan snel op deze link, De afgelopen jaren was dit vaartochtje al ruim voor het weekend uitverkocht. De activiteiten zijn op Boerderij ’t Geertje. Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Met Sinterklaas in de Stoomtrein Katwijk Leiden

Op het randje van de Haagse Regio, bij het Valkenburgse meer aan de noordkant van Wassenaar rijdt een Stoomtrein. Zondag 1 december rijdt Sinterklaas mee op de trein. Want die dag ruilen Sinterklaas en zijn Pieten de stoomboot om voor een stoomtrein. Zij rijden op de trein mee of zwaaien de kinderen uit vanaf het Perron. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om aandacht aan de kinderen te besteden en met de kinderen op de foto te gaan. En wil je daarna opwarmen met een lekkere warme choco? Breng dan een bezoekje aan Brasserie Buitenhuis.

Praktisch: Het museum vind je op de Jan Pellenbargweg 1 in Valkenburg. Het museum gaat om 10.30 uur open en de eerste stoomtrein rijdt vanaf 11 uur. Daarna zijn er elk heel uur ritten. Let op, want de laatste trein vertrekt om 15.00 uur.

Ontbijten met Sinterklaas bij Van Kinsbergen

Laatst zijn wij naar de Kidsclub van Van Kinsbergen geweest en hadden daar een heerlijke ochtend. Zaterdagochtend 30 november kun je ook zo’n fijne ochtend hebben. Je kunt namelijk ontbijten met Sinterklaas. De papa’s en mama’s mogen vanaf de statafels of bar meekijken met dit ontzettend gezellige ontbijt. Ook broertjes of zusjes jonger dan 3 jaar mogen (gratis) bij papa en mama verblijven.  De kinderen die met de Sint ontbijten kunnen gezellig aan een kindertafel plaatsnemen. Sinterklaas komt aan tafel en zal gezellig met de kinderen mee ontbijten. Aanmelden voor dit ontbijt kan alleen telefonisch of aan de bar bij Van Kinsbergen.

Voorstellingen

Sinterklaas en Dieuwertje van het Sinterklaasjournaal in Theater aan het Spui

De voorstelling is natuurlijk de Sinterklaasvoorstelling in Theater aan het Spui. Traditiegetrouw brengt Sinterklaas op woensdag 27 november een bezoek aan Theater aan het Spui in Den Haag. Ook dit jaar komt dé Sinterklaas van het Sinterklaasjournaal. Hij brengt Den Haag een bezoek samen met Dieuwertje Blok. Ik ben vorig jaar naar deze voorstelling geweest. Het is dé kans om Sinterklaas van dichtbij te zien, met hem te spreken en de meest prangende vragen te stellen. En als ik je een tip mag geven? De vraag: Hoe oud bent u wordt zeker gesteld, dus bedenk vooraf een andere super originele vraag en wie weet beantwoordt dé Sint hem wel.

Praktisch: De voorstelling is woensdag 27 november om 13.30 en om 15.30 uur in Theater aan het Spui. Voor kaarten klik op deze link. Let op! Bestel snel, want deze voorstelling is razend populair. Deze voorstelling wordt begeleid door een gebarentolk.

Klaas (5+) in diverse theaters

In diverse Haagse theaters kun je genieten van de voorstelling Klaas.  Klaas is een meer ingetogen vertelvoorstelling waarin je in een miniatuurdecor wordt meegenomen naar Scheveningen. In deze voorstelling hoor en zie je een kleine jongen. Hij kijkt uit over zee en wacht op de komst van Sinterklaas. Het regent en waait, het is bijna winter. Dan ziet hij iets roods drijven op de golven, het is de muts van Sint. Wat volgt is een spannend en ontroerend verhaal vol wintergevoel en hoopvolle verwachting waarin de kleine jongen een lange weg aflegt om Sinterklaas te helpen.

Praktisch: Je kunt deze voorstelling elk weekend gaan zien in Het Paradijs, de kleinste zaal van de Koninklijke Schouwburg. Op zondag 1 december is hier een gebarentolk bij aanwezig. Aanstaande zondag kun je Klaas zien in het Laaktheater. In het Laaktheater kost een kaartje slechts 3 euro per persoon.

Sinterklaas en het verdwenen speelgoed – Jeugdtheater Rabarber

In het eigen theater, Theater Merlijn, van Jeugdtheaterschool Rabarber kun je met kinderen vanaf 3 jaar gaan kijken naar de voorstelling Sinterklaas en het verdwenen speelgoed. Het is bijna 5 december en het speelgoed van Sinterklaas voor de kinderen is verdwenen. Wat moeten de Pieten beginnen? Sinterklaas kan ieder moment binnenkomen en niemand weet waar de cadeautjes zijn gebleven. Is er misschien ‘s nachts door dieven ingebroken? Volgens een politiebericht is er in de buurt van de speelgoedopslag van Sinterklaas een man gesignaleerd met een rode jas, broek en een korte witte baard. Zou dit geheimzinnige figuur er iets mee te maken hebben? Hij had twee elfen met puntoren bij zich…

Praktisch:  Deze echte sinterklaasvoorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 3 jaar. De voorstelling wordt vanaf aankomend weekend op meerdere dagen gespeeld. Kijk online wanneer jij hier naar toe gaan.

De Pakjeskluis van Sinterklaas (3+) in het Stadstheater Zoetermeer

Dit jaar bezoekt Sint, samen met de Pieten, zijn vrolijke vrienden Karel de kok, hofdame Frandolien en hoofdlakei Franciscus Zoetermeer. In het Stadstheater kun je naar een grappige Sinterklaasvoorstelling gaan kijken. Op het kasteel van Koning Klaagmaarniet zijn Karel de kok, hofdame Frandolien en hoofdlakei Franciscus druk in de weer. Het is bijna 5 december: Sinterklaas komt! Dit jaar neemt de Goedheiligman twee belangrijke Pieten mee: de Kluispieten. Zij zijn verantwoordelijk voor de pakjeskluis, waarin alle cadeautjes worden bewaard. Na een warm welkom met veel muziek en smakelijk snoepgoed bereidt de Sint zich voor op zijn nachtelijke tocht over de koude daken. Maar, als blijkt dat de Kluispieten de code van de pakjeskluis zijn vergeten, breekt er grote paniek uit. Karel de kok en zijn vrienden zetten alles op alles om de code te kraken. Zal de kluis ooit nog open gaan?

Praktisch: Deze voorstelling kun je zondag 24 november gaan zien in Stadstheater Zoetermeer. Er is een voorstelling om 14 uur en een voorstelling om 16 uur. Kaarten zijn te koop op de website van het theater.

Pakjespaniek (2+)

Voor de ouders die op vrijdag vrij zijn is de voorstelling Pakjespaniek misschien wel een goede tip. Deze voorstelling is speciaal voor peuters en kleuters. Sinterklaas vindt dat het tijd wordt dat Piet Paniek ook pakjes gaat bezorgen. Pepernoten strooien kan hij als de beste, maar op de stoomboot heeft hij nog nooit meegevaren (te eng), het paard van Sinterklaas vasthouden wil hij niet (te spannend) en al helemaal niet een cadeautje door de schoorsteen gooien (te gevaarlijk). Omdat hij toch zijn pietendiploma wil halen, heeft Sinterklaas hem de opdracht gegeven het pakje van Pien te bezorgen. Na een lange reis op de fiets, raakt hij op het laatste moment door de zenuwen het pakje kwijt. Oei, wie heeft het pakje nu?

Praktisch: Deze voorstelling is op woensdag 27 november gratis te zien in Bibliotheek Leidschenveen. Om aanwezig te zijn moet je je alleen even aanmelden. Wil je liever vrijdag 29 november naar deze poppenvoorstelling dan kun je terecht in Theater Dakota. Hier betaal je 6 euro per persoon. De voorstelling is vrijdag 29 november om 10 uur. Na de voorstelling kun je ook nog eens nagenieten in het café en samen met de kids lekker knutselen.

Piet heeft in deze voorstelling een update naar de 21e eeuw gekregen en krijgt daarom enkel roetvegen van de schoorsteen op zijn gezichtje.

Pepernotenpret met Dirk Scheele in Leiden

Pepernotenpret is een vrolijke, grappige en muzikale voorstelling met de kinderpopheld Dirk Scheele, Sinterklaas en de Pieten. Dirk speelt en zingt samen met een echte Pieten-rock-’n-rollband veel nieuwe en bekende Sinterklaasliedjes. Dit is een voorstelling om met de kinderen volop te swingen tijdens dit gezellige Sinterklaasfeest. De stoere Pieten van de Pietenband spelen op gitaar, basgitaar, toetsen en drums en zingen mee met de liedjes van Dirk. En misschien kun je samen met Dirk ook de Sint wel overhalen om een liedje te zingen of een lekker stukje piano te spelen?! Doe je mee als hulpsint of hulppiet?

Praktisch: Deze voorstelling is zondag 1 december om 11 uur en om 13 uur te zien in de Leidse Schouwburg. Voorstelling van Dirk Scheele zijn geschikt voor de allerkleinsten. De ervaring leert dat je kaartjes op tijd moet kopen, deze voorstellingen zijn populair.

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in dit overzicht. 

Voor alle vermelde voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart