Space Academy Live – André Kuipers in het Zuiderstrandtheater – één van de leukste shows deze vakantie (do 2 jan.)

Door Willemijn – Sterren en planeten, raketten, gewichtsloosheid, ISS; allemaal dingen die je kunt bedenken bij het thema ruimtevaart. We weten er dus allemaal wel iets van af, maar écht snappen hoe je een ruimtereis ervaart dat weet natuurlijk maar één meneer in Nederland: astronaut André Kuipers. Deze kerstvakantie, donderdag 2 januari, komt hij met zijn theatershow Space Academy live, een buitenaards avontuur! (8+) naar het Zuiderstrandtheater.

Space Academy Live

Opleiding tot astronaut

Wij hebben deze show afgelopen week al gezien in Amersfoort en de eerste reactie van mijn zoon was: ‘mama, kunnen we nog een keertje naar deze show, het was zo gaaf!’ In de voorstelling wil journalist Sander Koenen, net als veel kinderen in de zaal, ruimtereiziger worden. Daarvoor roept hij de hulp in van de enige echte astronaut: André Kuipers. André vertelt over wat je allemaal moet kunnen, leren en doen voordat je de ruimte in gaat. De vragen worden afgewisseld met toffe filmpjes. Zo ‘ervaren’ we een vrije val door in Walibi in de Space Shot te zitten. In de film zie je Sanders gezicht vertrekken van angst, terwijl André breed lachend naast hem zit. We leren dat een lancering betekent dat je extra G-krachten ervaart. Maar wat zijn G-krachten eigenlijk? André legt het als volgt uit: 1 G kracht is de zwaartekracht die aan je trekt, 5 G krachten is dus 5x die trekkracht. Dat voelt dus alsof er een baby-olifantje op je buik gaat zitten. Maar we leren ook over banen om de aarde, de Russische taal en het ruimtepak.

Space Academy Live

De ruimtereis

Als we dan voldoende weten om astronaut te kunnen zijn, stappen we in de raket. We gaan eindelijk de lucht in. Weer een leuk thema om de kinderen veel te leren. Want wat is gewichtsloosheid eigenlijk? Wist je dat je dat een beetje kunt ervaren door onder water te blijven hangen? We zien een filmpje dat André en Sander in een vliegtuig gewichtsloos worden. We leren over de vlucht, zien hoe André wordt gelanceerd, leren over weerstand en de dampkring. Sander bootst dit perfect na door, tot groot vermaak van de kids, marshmallows de zaal in te schieten. En dan opeens zijn we in de ruimte. We zien hoe de raket aanlegt bij het International Space Station (ISS) en dan zijn we binnen. André geeft een rondleiding. Zo leren we hoe je aan boord – bij gewichtsloosheid –  moet plassen (én poepen), slapen, douchen, sporten en eten. Dit alles ondersteund met een leuk verhaal, aansprekende foto’s en vooral ook heel veel toffe filmpjes.

Space Academy Live

We gaan ‘Outer Space’

Maar de ruimte is veel groter. We gaan weer onderweg. We leren over de planeten. Ze zijn er allemaal in de vorm van reuze opblaasballen. Die planeten kunnen we allemaal aanraken, want ze moeten in hun rondje om de zon, dwars door de zaal. André vertelt over buitenaards leven (waar hij in gelooft), een toekomst op Mars en een nieuwe maanlanding. Dan zetten we de terugweg in. Met de Sojoez richting de aarde. De raket staat in brand, de vlammen schieten langs ons raampje. Na deze lange vlucht landen we weer veilig op onze mooie planeet aarde.

Space Academy Live Space Academy Live

Persconferentie

Uiteraard moeten astronauten na de landing direct een persconferentie houden. Dus de laatste vijf minuten mogen kinderen vragen stellen. Heel veel vingertjes gaan omhoog en er worden leuke en slimme vragen gesteld. Mijn zoon weet het zeker: ook hij wil astronaut worden! Wat is dit een gave show.

Een super verrassing – win ook een ‘meet & greet’

Als laatste heb ik nog een unieke verrassing voor mijn zoon en zijn vriendje. Wij mogen André echt ontmoeten. Via de backstage ingang komen we via de achterkant weer op het podium. Dit is dé dag van zijn leven. Natuurlijk hebben de jongens nog vragen. Ze willen weten hoe het ISS aan zuurstof komt? Dat wordt gemaakt uit water. het verhaal over poepen in de ruimte vonden ze zo grappig dat ze dat nog een keertje door André later vertellen. Mijn zoon vraagt hoe de buitenaardse wezens er dan uit zullen zien? André gelooft immers in buitenaards leven, maar niet in groene mannetjes met grote ogen. Hij denkt dat het eerder kleine micro-organismen zijn. De laatste vraag stel ik: Wat is het leukste uit de show? André vindt het gedeelte dat de planeten door de zaal gaan het leukst. De zaallichten gaan aan, hij ziet de pret op de gezichten van de kinderen. We sluiten de dag af met handtekeningen en foto’s. Supertevreden en blij gaan we weer richting huis. Space Academy is een dikke aanrader.

Vanuit het Zuiderstrandtheater wordt (ook) een winactie georganiseerd. Iedereen met een kaartje voor de voorstelling kan een ‘meet and greet’ met André winnen. Verzin je leukste, spannendste of slimste vraag over planeet aarde (mensen, dieren, natuur, milieu, klimaat, de aarde in de ruimte, etc.). Stuur deze vraag vóór 1 januari 2020 samen met je naam, je leeftijd en het aantal personen met wie je naar de voorstelling gaat naar marketing@zuiderstrandtheater.nl. Wie weet ben jij één van de winnaars die na afloop van de voorstelling André Kuipers mag ontmoeten, met hem op de foto mag, maar hem vooral je zelfbedachte vraag mag stellen. En geloof mij: Dat is echt heel gaaf!

Praktisch

Space Academy live, een buitenaards avontuur! (8+) is donderdag 2 januari te zien in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Je bent welkom om 13.30 uur of om 16 uur. Voor beide voorstellingen zijn nog kaartjes beschikbaar. Die kun je bestellen op de website van het theater. De voorstelling is geschikt voor kinderen van ca. 8 jaar en ouder. Ik denk dat een kind van zeven met interesse in ruimtevaart en techniek dit ook leuk vindt. Voor ouders is deze voorstelling ook heel tof. Bestel dus snel kaarten. Veel plezier!

Delen:


Bekijk op kaart

Space Academy Live – André Kuipers in het Zuiderstrandtheater – één van de leukste shows deze vakantie (do 2 jan.)

Houtrustweg 505, 2583 WB Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart