Space Expo – 100 voorwerpen terug uit de ruimte (Noordwijk)

Uitjes

Door wilemijn – Een van de kinderboeken die hier met plezier gelezen wordt gaat over ‘André het Astronautje’, de kinderversie van André Kuipers. Nadat het heelal en zonnestelsel op school weer eens ter sprake waren gekomen, leek het mij tijd voor een bezoek aan Space Expo in Noordwijk. Daar is namelijk de expositie ‘Terug uit de Ruimte’ –  over meer dan 100 voorwerpen die echt in de ruimte zijn geweest én weer terug zijn op aarde.  Space Expo ligt  in Noordwijk. Vanuit Den Haag een half uurtje rijden.

Soyuz Capsule

Space Expo in Noordwijk is het officiële bezoekerscentrum in Nederland, van de ESA – het European Space Agency. Het betreft een permanente expositie over de ruimte, ruimtevaart en al het moois dat er buiten de aarde te zien is. Hier zie je dus veel foto’s en verhalen over de ruimtevaart en beroemde Nederlandse astronauten zoals Wubbo Ockels en natuurlijk Andre Kuipers. Eén van de pronkstukken van Space Expo is bijvoorbeeld de échte Soyuz Capsule waarmee Andre Kuipers in juli 2012 – na een lang verblijf in de ruimte – terugkeerde op aarde. Maar ook zie je er de onderkant van een echte (Ariane) raket en een nagebouwde versie van het ISS, het International Space Station. Je kunt er natuurlijk in rondkijken en waant je een echte ruimtereiziger.

Interactieve tentoonstelling

Bij start van je bezoek ontvang je als ‘space kid’ een boekje met tal van vragen over de tentoonstelling. Goed daarbij is dat dit is afgestemd op de leeftijd je kind en dat die leeftijdindicatie ook echt klopt. Aan het eind krijg je voor het invullen van het boekje een echt ‘astronauten diploma’. Gedurende je wandeling door Space Expo zijn er diverse proefjes en spelletjes. Zo kun je bijvoorbeeld jezelf wegen op aarde, maar ook op een andere planeet. Leuk om te zien dat je juist veel zwaarder of (prettiger) lichter wordt op een andere planeet uit onze Melkweg. Mijn kinderen vonden ook het afschieten van een miniraket met waterstof erg grappig. 

‘Houston we have a problem’

In de expositie ‘Terug uit de ruimte’ zijn 100 voorwerpen te zien die in de ruimte zijn geweest en weer terug op aarde zijn. Onder de voorwerpen zijn kledingstukken van astronauten, onderdelen van de Hubble ruimtetelescoop, tekeningen van kinderen en stof van de maan. De voorwerpen zijn gerangschikt naar de vijf zintuigen Zien, Horen, Proeven, Ruiken en Voelen. Er zijn ook voorwerpen die aangeraakt mogen worden. Eén van de hoogtepunten uit de collectie is het pak van de Apollo 13 astronaut die je kent van ‘Houston we have a problem’.

Mijn kinderen genoten van Space Expo. Ze vonden het een ‘buitenaards’ leuk en leerzaam uitje. Inclusief een écht astronautendiploma aanvaarden mijn mini-astronauten de reis terug naar huis. 

Deze review is objectief. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Space Expo – 100 voorwerpen terug uit de ruimte (Noordwijk)

Space Expo, Keplerlaan, Noordwijk, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart