Stoomtrein Zuiderpark: mini-treinen voor max plezier – ze rijden weer!

Uitjes

Door Willemijn – Veel mensen in Den Haag kennen het Zuiderpark. Maar wist je ook dat er een aantal prachtige mini stoomtreintjes rijden? Sterker nog: dit is de thuisbasis van ‘Stoomgroep West Zuiderpark’  een groep enthousiaste vrijwilligers, die al 43 jaar lang zorgen dat er op geregelde basis treintjes rijden. Sinds begin april rijden ze – na de winterstop – wéér en ik ging er naar toe met mijn kinderen.

Trein zuiderpark overzicht
Trein zuiderpark station

Ouderwets leuk

Zodra je het terrein van Stoomgroep West oploopt, zie je diverse stationsgebouwtjes. Ook hoor je de spoorwegovergang bellen rinkelen en zie je de rookpluimen opstijgen. Welkom op station ‘Zuiderpark Centraal’. Je rit begint bij de kassa. Daar koop je nog een écht ouderwets papierenkaartje. En alsof de tijd heeft stilgestaan, kosten deze bijna niets. Een kind betaalt € 0,80 voor een ritje en als ouder mag je mee voor € 1,00. En als je een strippenkaart koopt krijg je tien ritjes voor 6 euro (kids).

Voor de allerkleinste billen hebben ze handige stoeltjes, die je zelf in het treintje kunt zetten. Je kunt dus zelf bepalen in welke volgorde jullie zitten en wie er naar voren of naar achteren kijkt. En als je niet meer in zo’n stoeltje past, dan kun je kiezen voor een houten plankje.

Trein zuiderpark Stoeltje

Daaaaag mama, ik ga op reis!

Nadat je bent ingestapt, knipt de kinderconducteur je kaartje. Hij fluit, er wordt gezwaaid, afscheid genomen en …de trein vertrekt. Het rondje dat de trein rijdt is steeds anders. Er zijn zo veel sporen dat de ‘spoor-verkeersleider’ steeds andere routes voor de trein instelt en bepaalt. Dat maakt het ook leuk om vaker dan 1 keer een rondje te rijden. En als je voldoende hebt gereden met de trein kun je op een van de picknick banken op het terrein neerstrijken om je zelf meegenomen lekkers op te eten. En dan wil ik wedden dat de kinderen daarna weer voldoende energie hebben voor nog een rondje…..

Trein zuiderpark
Ps. Nog niet genoeg lol gehad in het Zuiderpark? Dan kun je door naar nog meer ouderwets plezier: de midgetgolf.

 

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:


Bekijk op kaart

Stoomtrein Zuiderpark: mini-treinen voor max plezier – ze rijden weer!

Stoomgroep West Zuiderpark, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart