Supermiddag met Superjuffie – deze week in première

Door Willemijn – Vorig jaar tijdens onze vakantie in Engeland ben ik begonnen met het voorlezen van de Superjuffie boeken. Kinderen die naar school gaan hebben natuurlijk allemaal een superjuf (of –meester). Dus een boek over een juf die net iets meer kan dan een gewone juf past  helemaal in de belevingswereld van mijn kinderen. Nu Superjuffie is verfilmd én in de Nederlandse bioscopen draait kon ik natuurlijk niet anders dan een kijkje gaan nemen.

Zaal vol meiden

Samen met mijn dochter gingen wij zondagmiddag naar de film in Pathé Spuimarkt. Gewapend met een kleine bak popcorn voor de ‘kleine dame’ en een grote koffie voor ‘de grote dame’ namen wij plaats tussen de moeders en dochters. In de zaal zaten namelijk opvallend veel meisjes met hun moeder. Mijn zoon was er ook niet bij door een kinderfeestje, maar ik weet zeker dat hij het een heel leuke film zou hebben gevonden.

Konijnen, tijgers en varkentjes

We hebben genoten! Want Superjuffie is een heel leuke film. Als je het boek kent dan weet je natuurlijk dat het verhaal gaat over Juf Josje. Juf Josje is een jonge juf met een bijzondere kracht: Ze kan dieren redden. Na het eten van een bordkrijtje transformeert ze in een stoere superheld en vliegt ze als een groene wervelwind naar het dier dat hulp nodig heeft. Dat kan een konijn zijn die verdwaald is, een varkentje dat in de waterput is gevallen of een hond die verstrikt is geraakt onder de vuilnisbak. Maar ook dieren in de dierentuin hebben zo nu en dan hulp nodig. En juist daar gebeuren allerlei vreemde dingen. De dierentuindirecteur is opeens vermist, een tijgertje is gestolen en rat Willem maakt zich ernstig zorgen. Je snapt wel dat Juf Josje, samen met een aantal leerlingen, niet anders kan dan op onderzoek uitgaan.

Superjuffie

Groene superkrachten

De film en het boek lijken op elkaar. Maar er zijn ook verschillen: waar in het boek Juf Josje wordt geïntroduceerd met haar superpower zie je in de film hoe zij die speciale, groene superkrachten gekregen heeft. Dit is een spannend gedeelte van de film en ik denk dat kinderen die het boek niet kennen het verhaal hierdoor wel beter snappen. Wil je kind echter een boekbespreking doen over Superjuffie, dan kunnen ze echt niet alleen de film kijken, maar moet het leeswerk ook gebeuren.

De snor van Snor

Een leuke verhaallijn in de film is de liefde tussen conciërge Hakim en Josje.  De eerste kus tussen dit duo levert met een zaal vol jonge meiden een luide ‘IIIEEUUW’ of ‘BAH’op.  Een opvallend detail, wat ik heel leuk vond, maar mijn dochter volledig gemist heeft, zijn de printjes op de kleding van Juf Josje. De dame of heer van de kleding moet volgens mij stad en land hebben afgezocht naar de leukste stofjes en bloesjes met dieren er op. En als laatste: Natuurlijk zul je de strenge Meester Snor, de schooldirecteur, ook in de film tegenkomen. Niet alleen de meester, maar vooral zijn snor heeft een zeer belangrijke rol in deze film.

Superjuffie

Basisschoolleeftijd

De film is geschikt voor alle leeftijden. Zelf zou ik kinderen die nog niet of pas net naar school gaan niet meenemen naar deze film. Mijn vijfjarige vond passages in de film best wel even spannend. Maar de film is vooral leuk als je weet wat een juf is, snapt wat een gymles is, de schooldirecteur een beetje eng vindt. Dus heb je schoolgaande kinderen en zoek je een leuke film, bijvoorbeeld deze herfstvakantie? Dan zou ik Superjuffie zeker aanraden!

Superjuffie

Deze review is objectief. Ranja en rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. We hebben dus de kaartjes, de popcorn en de koffie gewoon zelf betaald. 

De gebruikte foto’s hebben als fotocredits: PV Pictures

Delen:


Bekijk op kaart

Supermiddag met Superjuffie – deze week in première

Pathé Spuimarkt, Spui, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart