De hele zomervakantie: Toerist in eigen stad – op uitje in de Haagse ‘Tourist Tram’

Uitjes

Door Willemijn – Op ranja en rosé ‘beschrijf ik – zoals jullie weten – de leukste Haagse hotspots voor kids en ouders. Graag verras ik jullie (en daarmee mezelf) met nieuwe leuke uitjes, winkels en horeca. Natuurlijk barst het in Den Haag van de hotspots. Maar wist je dat er ook  één tram is die al deze hotspots aan elkaar verbindt. Een hele bijzondere tram – de Haagse (op zijn Engels) ‘Tourist Tram’. Deze speciale tram rijdt vanaf het Paasweekend  tot en met 27 oktober élke zaterdag en zondag (en in juli en augustus zelfs op woensdag – zondag) een prachtig rondje door Den Haag. ranja en rosé ging een dagje ‘toerist-in-eigen-stad’ spelen en nam de hop-on-hop-off Tourist Tram. Wat een feestje is dat zeg! Ook vandaag, op 2e Paasdag rijdt de tram zijn rondjes door Den Haag.

Wauw – wat een mooie tram

We beginnen onze dag als toerist-in-eigen-stad bij de Grote Kerk in Den Haag. Hoewel je in elke halte van de ‘Tourist Tram’ kunt op- en afstappen (de tram rijdt een groot rondje door Den haag) kozen wij er voor om te beginnen bij het ‘startpunt’ op het kerkplein. Precies om 10 uur rijdt er een prachtige oude groen gele Haagse tram van weleer voor. De dienstdoende bestuurder en conducteur heten ons van harte welkom en knippen lachend de kaartjes. Beide heren doen dit als vrijwilliger vanuit het HOVM (het Haags Openbaar Vervoer Museum). Ze hebben duidelijk lol in hun ‘werk’. Niet lang daarna vertrekken we voor onze tram-trip door Den Haag.  Via het stadscentrum rijden we over o.a. het Buitenhof langs de Tweede Kamer, de Nieuwe Kerk; het Centraal Station richting het Korte Voorhout . Hier springen we van de tram voor onze eerste stop: een wandeling door het Mauritshuis. Leuk voor zowel kids als ouders.

Den Haag op zijn Haags

Een uurtje later ‘springen’ we weer aan boord van de Tourist Tram en vervolgen onze dag als toerist-in-eigen-stad via o.a. de Kneuterdijk , Mauritskade langs het Vredespaleis. Mijn kids genieten zichtbaar van de rit. Op hun schoot het kaartje van de route met daarin plaatjes van alle hotspots die we passeren. We spelen wie het eerst een hotspot van één van de plaatjes ziet. Ondertussen geniet ik van de audiotour: bij binnenkomst krijgt elke reiziger een gratis headset om te luisteren naar de audiotour. Deze is vanzelfsprekend in het Nederlands te beluisteren, naast o.a. Engels, Duits en Frans voor buitenlandse toeristen. Veel leuker is echter de audiotour in het Haags! Ja, echt waar… je ‘hoort’ het goed. In deze Haagse tour hoor je in onvervalst ‘plat’ Haags (door Sjaak Bral) wat je links en rechts van de route zoal ziet. Met hier en daar wat ironie en sarcasme is de Haagse audiotour een juweeltje. Althans voor Hagenezen, niet voor Hagenaars.

Hop-on-hop-off

Ondertussen zijn we via o.a. de Scheveningse Keizerstraat en de Scheveningseslag  uitgekomen bij het Zwarte Pad. Onze tweede stop: het strand. wat heerlijk om even lekker uit te waaien en te genieten van de strandtenten die er allemaal al weer staan. Na een uurtje zon,  zand &  zee lopen we via de boulevard terug naar de opstaphalte voor het Kurhaus. Hier ‘springen’  we weer op de Tourist Tram voor het laatste stuk van onze reis. Via de prachtige Statenlaan rijden we langs o.a. het Gemeentemuseum, Omniversum en Museon in het Statenkwartier.  Langzaam naderen we weer het centrum – ons eindpunt van deze rit. Met een zeer voldaan gevoel sluiten we onze dag als toerist-in-eigen-stad af met een ijsje bij Florencia. Een heerlijk einde van een heerlijke dag!

Praktisch

De Tourist Tram rijdt elke zaterdag en zondag van 10-17 uur (laatste volledige ronde eindigt om 18 u). Er rijden twee trams op het rondje; dus elke ca. 30 minuten komt er één voorbij. Kaartjes  koop je aan boord (PIN of Credit card; geen cash) of bij o.a. VVV of een HTM servicepunt.  Volwassenen betalen € 15,00 voor een dagkaart. Kinderen van 4 t/m. 12 jaar kosten € 5,00 per dag. Kinderen jonger dan 4 zijn gratis. Aan boord krijg je zowel een routekaart (deze bevat ook de dienstregeling) als een boekje met kortingsvouchers voor Haagse hotspots op de route van de tram.  Sommige van deze deals zijn best de moeite waard. Veel plezier in eigen stad!

Delen:


Bekijk op kaart

De hele zomervakantie: Toerist in eigen stad – op uitje in de Haagse ‘Tourist Tram’

Grote of Sint-Jacobskerk, Rond de Grote Kerk, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart