Vrolijke voorjaarsvakantietips

Uitjes

Door Willemijn – De voorjaarsvakantie is inmiddels in volle gang. Ben jij – zoals ik – niet op vakantie in het buitenland, maar gewoon lekker thuis en vier je deze voorjaarsvakantie in Den Haag? Dan heb je geluk! Want in en om Den Haag is deze week heel veel leuks te doen. Ik heb mijn persoonlijke top tien van tips voor kids en ouders voor je op een rijtje gezet.

Krokus Kabaal in de Cultuur Ankers

Vervelen is niet nodig deze vakantie, want het rondreizend theater- en kunstfestival Krokus Kabaal is er weer! Deze hele week zie je in o.a. De Nieuwe Regentes, Dakota, het Laaktheater en in diverse andere theaters, musea en bibliotheken heel leuke kindervoorstellingen. Het aanbod is overweldigend én bovendien heel voordelig. Dus ga lekker genieten van een leuke voorstelling bij jou in de buurt! Kijk hier voor welke voorstellingen je kunt gaan zien en de workshops die je kunt gaan volgen.

Lentekriebels

Een andere mogelijkheid is een bezoek aan het Lentekriebelsfestival. Theater aan het Spui is het bruisend festivalhart van het Lentekriebels kindertheaterfestival. De hele dag kunnen kinderen (en hun ouders) mee doen aan allerlei activiteiten. Er zijn gratis workshops, leuke doe-dingen, kleur- en knutsel- tafels en je kunt er terecht voor lunch of een drankje. In dit theater, in het Paradijs van de Koninklijke Schouwburg en in het Korzo theater zijn tal van voorstellingen en workshops voor jonge en iets oudere kinderen.

Fotocredits: hnt.nl

Schaatsen op natuurijs

Schaatsen op natuurijs is natuurlijk het leukste wat er is. In verschillende gemeentes worden ijsbanen gemaakt en als het een beetje doorvriest kun je ook op de slootjes en de plassen terecht. Heerlijk! In De Lier kun je al lekker schaatsen. Maar ook in Ockenburgh en in het Zuiderpark zijn ze druk bezig om een ijsbaan te maken. Ze verwachten dat daar vandaag al op geschaatst kan worden.

Bezoek een leuke film – mijn tips: Gruwelijke Rijmen of Bob de Bouwer

De makers van de ‘Gruffalo’, ‘Mannetje Tak’ en ‘Heksendrank en drakenvuur’ maakten van de Gruwelijke Rijmen, van Roald Dahl een bijzondere film. Een gruwelijke, spannende maar vooral grappige remix van de bekende sprookjes. Deze leuke film is de hele voorjaarsvakantie te zien in het Filmhuis Den Haag.

Voorjaarsvakantie gruwelijke rijmen

Fotocredits: Filmhuis Den Haag

In Pathé in Den Haag en in het Filmhuis Den Haag kun je deze week verschillende momenten terecht om naar de nieuwe Bob de Bouwer film te gaan kijken. In deze nieuwe Bob de Bouwer film gaan Scoop, Muck en Liftie Bob helpen met de grootste klus die hij ooit heeft gedaan: een dam bouwen en een oude steengroeve veranderen in een waterreservoir voor Lentestad.

Er is veel te doen in het museum

Met al die kou buiten zin in een warm museum? Kijk hier naar onze museum top-10. Bij diverse musea in en rond Den Haag zijn leuke kidsactiviteiten.

Zo kun je bij COMM, het museum voor communicatie, gaan kijken naar een live demonstratie van een oude werkende postsorteermachine. Ook zie je in dit museum hoe buizenpost werkt; leer je alles over telefonie, zie je de duurste postzegel ter wereld en kun je gamen en op speurtocht. Een aanrader. 

 

Bij het Museon zie je – naast een prachtige fototentoonstelling over dieren (van national Geographic) natuurlijk de tentoonstelling over Ridders en Kastelen. In de voorjaarsvakantie kun je er dagelijks je eigen familiewapen schilderen op een écht houten schild. Ik deed het mijn kinderen en ze genoten!

Het Kinderboekenmuseum is natuurlijk altijd leuk met de kids. Deze voorjaarsvakantie is het er misschien wel nóg leuker. De hele week zijn er doorlopend workshops en activiteiten. Onder andere rondom de bekende kinderboeken illustrator Charlotte Dematons, maar is er een sprookjesshow en zijn er levende verhalen’. Laat je verrassen door een mooi verhaal.

Kinderboekenmuseum

Bij Science Centre Delft zijn wekelijks  leuke workshops. Deze vakantie is de lancering van de nieuwe workshop Nuna 9! Stel vragen aan het Nuna team, de beroemde auto op zonneenergie. Bekijk de snelste Nuna ooit en ga daarna zelf aan de slag met het bouwen van je eigen mini Nuna . Test vervolgens hoe snel je zonneauto gaat in het lentezonnetje of met een sterke lamp. Let op: deelname aan de Nuna workshop kost € 7,50 p.p. Naast deze workshop zijn er ook tal van andere workshops.

Ook een leuke tip is het Mauritshuis. Hier kun je met het hele gezin een rondleiding krijgen. Oudere kinderen gaan op zoek naar de verhalen achter de schilderijen van Jan Steen. En daarna gaan de kinderen aan de slag in het atelier om hun eigen kunstwerk te maken. Aanmelden is verplicht.

Mauritshuis

Muzee in Scheveningen is ook een aanrader. Want ze zijn een van de cultuurankers en doen daarom mee met Krokus Kabaal. Maar je kunt hier ook terecht voor een leuke tentoonstelling over haring. Wij zijn al een kijkje gaan nemen en het is leuk om de kinderen te laten zien hoe haring gevangen wordt.

Bezoek een poppenshow bij Kooman’s

Bij Ranja en Rosé zijn we fan van dit prachtige oude poppentheater. Klassiek ouderwets kindervermaak – ook leuk voor ouders. De hele vakantie kun je bij Kooman’s terecht voor een prachtige voorstelling. Vandaag en morgen wordt De Scharrelaar gespeeld. Vanaf donderdag wordt het decor weer omgebouwd en staat de spannende voorstelling De Geitenberg op het programma.

Word een Duinwachter in Meijendel

Wandelen in Meijendel is met dit mooie weer altijd een aanrader. Maar helemaal als er bij het bezoekerscentrum De Tapuit een leuke speurtocht klaarligt. De boswachters kennende hebben ze ook deze keer weer een mooie route voor je gemaakt. Je wordt namelijk zelf een duinwachter! De duinwachters van Dunea zijn de hele dag druk. Ze zorgen voor de planten en dieren in de duinen. Duinwachters zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in het gebied en ze controleren of mensen zich aan de regels houden. Ook vertellen ze bezoekers graag over de mooie natuur en over de waterwinning. Wil jij ze helpen en hulp-duinwachter worden? Doe dan de speurtocht!

En als je geen zin hebt om deze wandeling te lopen. In de Beleefroutes app zit ook een wandeling in Meijendel. nieuwjaarsdag 2018 - Meijendel

Ga klussen bij de Kinderwerkplaats

De kinderwerkplaats is eigenlijk altijd wel een goed idee om met de kinderen te bezoeken. Vooral als je kinderen houden van knutselen en techniek. Want dat is echt waar het hier om draait. Zo kun je hier een bootje maken, een muur bouwen, ontdekken hoe een raket gelanceerd wordt en zelf een verfspattenschilderij maken. Tijdens de vakantie is de Kinderwerkplaats dagelijks geopend van 10 tot 17 uur.

Kinderwerkplaats spui

Uitwaaien op het strand: bezoek het ringenkunstwerk

Het strand is natuurlijk altijd heerlijk. Maar met dit heldere, koude weer vind ik het heel fijn om even een frisse neus te halen op het strand. In Scheveningen hebben ze nu en heel groot zandkunstwerk gemaakt. Dat kun je bezoeken. Het zijn 20 ringen, gemaakt van zand. En het kunstwerk is heel groot, ongeveer 300 bij 150 meter. De officiële opening van het kunstwerk is zaterdag 3 maart, maar je mag er nu ook al tussendoor lopen. Tussen de heuvels (die tot 2,5 meter hoog zijn) is een pad. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het kunstwerk beklimt, want daar is kunst niet voor gemaakt.

Lentespelen in Delft

In Delft vinden de Lentespelen plaats. Op verschillende dagen organiseren verschillende Delftse Natuurorganisaties activiteieten voor kinderen. Zo kun je een dierenhotel maken, meer leren over kikkers of spelen op de kinderboerderij. Het programma vind je hier.

Papaver Delfse Hout feb 2018

 

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt voor vermelding van de tips in dit overzicht geen geld of vergoeding.

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart