Toffe Weekendtips voor 25 en 26 november

Uitjes

Door Willemijn – Hoewel de Sint al een week in het land is, zijn er nog diverse plaatsen rond Den Haag, waar de Goedheiligman nog niet persoonlijk is gearriveerd. Zo staan Delft en Leiden voor dit weekend in de agenda van de Sint. Maar ook op verscheidene andere plekken in Den Haag e.o. kun je hem natuurlijk tegenkomen. Wil je juist even ‘géén Sint’ – lees dan ook zeker deze tips voor leuke andere tips dit weekend. Veel plezier.

Zaterdag 25 november

Sinterklaasintochten

Zoals gezegd kun je de zaterdag beginnen met een intocht van de Goedheiligman. Bezoek hem bijvoorbeeld in Delft of Leiden. In Den Haag kun je gaan genieten van een grootse intocht in diverse winkelcentra in Den Haag Zuid West. Met 15 voertuigen, minimaal 130 Pieten en de Sint is dit een echte aanrader.

Gratis pannenkoeken bij het Upside Café tijdens de intocht

Of ga eens kijken in Benoordenhout. Hier komt de Sint aan in een kleiner gezelschap om 14 uur aan. Het is hier kleinschalig, maar erg leuk. En heb je het koud gekregen, wil je lekker opwarmen? Denk dan aan het UPSIDE café in de Weissenbruchstraat. Hier worden de kinderen tussen 11 en 17 uur namelijk verwend met een gratis pannenkoek.

Kooman’s Poppentheater

Heb je wel zin in een leuke voorstelling en wil je even niet mee in de Sinterklaas drukte, dan kun je om half 3 genieten van een leuke poppenvoorstelling in Koomans’s Poppentheater. Momenteel spelen ze hier de voorstelling De Scharrelaar. De Scharrelaar gaat over de Scharrelaar. Hij  reist rond in een gekke, oude caravan. Op een dag vindt hij de hond Biscuit, die gevangen zit onder een berg afval. Samen met Wasco de Wasbeer en Max de Mol komt hij erachter dat al die rommel wordt gemaakt door Avaritia, die eenzaam in haar toren woont. Er ligt al zoveel rommel, dat de zon er bijna niet meer schijnt. De vindingrijkheid van de Scharrelaar en een dapper plan van Wasco zorgen voor de oplossing.

Praktisch: Het adres van Kooman’s Poppentheater is Frankenstraat 66 in Den Haag. De voorstellingen zijn geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. Kaarten zijn online te bestellen.

Leer programmeren in Bibliotheek Leidschendam

Zit jouw kind het liefst achter de computer? Lekker programmeren? Dan is de workshop in de bibliotheek van Leidschendam een leuke tip. Hier kunnen kinderen vanaf ca 10 jaar samen met een (groot)ouders een eigen visueel kunstwerk te maken door creatief te programmeren. Lijnen, patronen en kleuren: iedereen kan ze tekenen met programmeercodes. En het resultaat van de workshop kun je als ansichtkaart mee naar huis meenemen.

Praktisch: De workshop is zaterdag van 11 tot 12. Deelname kost 4 euro voor leden en 5 euro voor niet leden. De bibliotheek in Leidschendam vind je aan het Fluitpolderplein 5 in Leidschendam. Aanmelden is verplicht en kan online.

Theatervoorstelling Pietensportschool (Rabarber in Theater Merlijn)

Maar ook kun je de Sint ontmoeten in Theater Merlijn, tijdens de voorstelling over de ‘Pietensportschool’. Een grappige voorstelling over onhandige en luie pieten die moeten sporten in de pieten sportschool. Kaartjes koop je via de website van Rabarber. Let op de voorstelling van 14 uur is al uitverkocht. Wees er dus snel bij als je er om 12 uur bij wilt zijn.

Fotocredits: Rabarber

Zaterdag 25 en zondag 26 november

Het landgoed van Sinterklaas

Sinterklaas woont ruim twaalf maanden in Spanje, maar als hij dan twee weken in Nederland is moet hij natuurlijk wel een chique landgoed hebben. Daarom heeft hij dit jaar gekozen voor Duinrell. En het leuke is, je kunt een kijkje nemen op het Landgoed van Sinterklaas. Want Duinrell is geopend voor publiek dit weekend. Natuurlijk zijn er heel veel Pieten, is het gezellig druk en kun je warme choco drinken met een pepernootje er bij. Je kunt zien waar de pakjes worden ingepakt, hoe Sinterklaas woont en waar de Pieten naar school gaan. Maar ook een flink aantal attracties zijn geopend. Kijk snel voor alle informatie op de site van Duinrell.

 

Met Sinterklaas in de Stoomtrein Katwijk Leiden

Op het randje van de Haagse Regio, bij het Valkenburgse meer aan de noordkant van Wassenaar rijdt een stoomtrein. Vandaag en morgen rijdt Sinterklaas mee op de trein. Want die dag ruilen Sinterklaas en zijn Pieten de stoomboot om voor een stoomtrein. Zij rijden op de trein mee of zwaaien de kinderen uit vanaf het Perron. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om aandacht aan de kinderen te besteden en met de kinderen op de foto te gaan. En wil je daarna opwarmen met een lekkere warme choco? Breng dan een bezoekje aan Brasserie Buitenhuis.

Praktisch: Het museum vind je op de Jan Pellenbargweg 1 in Valkenburg. Het museum gaat om 10.30 uur open en de eerste stoomtrein rijdt vanaf 11 uur. Daarna zijn er elk heel uur ritten. Let op, want de laatste trein vertrekt om 15.00 uur

Fotocredits: Stoomtrein Katwijk – Leiden

SintFest op de Pier

Op de Pier in het jaarlijkste Sint Fest. Een feest waarin de kinderen worden klaargestoomd om een hulppietje te worden. Op veel plekken op De Pier kun je meedoen aan uiteenlopende activiteiten, allemaal met als doel om jou op te leiden tot échte hulppiet! Heb je goed je best gedaan? Dan ontvang je een persoonlijk pietendiploma! En wil je Den Haag niet alleen vanaf ‘de hoge daken’ bekijken? Neem dan een kijkje vanuit het Reuzenrad Skyview.

De Pier

Bij het Science Centre Delft komt Rolf Hut voor Rolfs surprise lab

Natuurlijk is de Sinterklaastijd ook heel leuk als je niet meer geloofd. Dan kun je de mooiste surprises maken. En het Science Centre Delft helpt de kinderen hier dit weekend mee. Op 25 & 26 november krijg je de kans om samen met onderzoeker Rolf Hut en studenten van de TU Delft je surprise nog mooier te maken. Denk aan licht, rook of bewegende onderdelen, volgens Rolf is het allemaal mogelijk in een surprise. Als je een surprise plan of een klein opzetje meeneemt zul je verbaasd zijn met wat voor technisch super-surprise je weer naar huis gaat. En bij Sinterklaas horen natuurlijk cadeautjes, dus…. alle materialen en het advies van de experts krijg je helemaal gratis.

Praktisch: Science Centre Delft vind je op de Mijnbouwstraat in Delft. Het Rolfs Surprise Lab is geopend van 12 tot 16 uur.

Draken en Deuntjes in het Filmhuis Den Haag (5+)

Vandaag en morgen kun je om 10.30 uur in het Filmhuis Den Haag met je eigen jonkvrouw of ridder genieten van vijf fabelachtige en muzikale kinderfilmpjes. In een uur krijg je 5 korte filmpjes te zien in het thema ridders, draken en jonkvrouwen. Zo duik je in de avonturenwereld van de Kleine Koning die graag een eenhoorn als huisdier wil of ga je mee op drakenjacht met twee kleine prinsessen. Ook ontmoeten we Eliette, een meisje van acht jaar, dat woont in een land waar de koning muziek heeft verboden… Zou ze samen met haar vriend de troubadour terug kunnen fluiten en zingen?

Draken - Filmhuis

Fotocredits: Filmhuis Den Haag

Zondag 26 november

Natuur- en Techniekspektakel

Wij zijn dol op de natuur. Lekker hutten bouwen, beestjes vinden, rollen in het zand en springen in de modder. Daarom gaan wij zondag zeker een bezoekje brengen aan het Natuur- en Techniekspektakel in de Haagse Hogeschool. Kinderen zijn tussen 12.00 tot 16.00 uur welkom om te onderzoeken, te spelen met techniek, proefjes te doen en kennis te maken met de natuur. Tijdens dit evenement wordt buiten naar binnen gehaald. Ga op kleine beestjes-safari, bouw een mini-hut of maak een dromenvanger.

Praktisch: Het Natuur- en techniekspektakel is in de Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75. Tussen 12 en 16 uur is iedereen welkom voor een leerzame middag.

Fotocredits: Gemeente Den Haag

Etsy made local (Leiden)

In Leiden kun je naar een leuke hand made market. In de oude Scheltema fabriek kun je hier genieten van een markt met allemaal leuke handgemaakte artikelen. Dus als je nog originele cadeautjes nodig hebt voor de kerst of voor Sinterklaas, dan is dit je kans.

Praktisch: Etsy made local wordt gehouden in Scheltema op de Marktsteeg 1 in Leiden. Je kunt vanaf 11 uur komen shoppen.

Musical de Wiz in Rijswijkse Schouwburg

Kennen jullie het verhaal van The Wizard of Oz, waarin Dorothy in een storm naar het land van Oz waait. In de Rijswijkse Schouwburg kun je in de musical De Wiz zien hoe Dorothy tijdens haar avontuurlijke zoektocht naar huis drie merkwaardige reisgenoten ontmoet: een Blikken Man, een Laffe Leeuw en een Vogelverschrikker. En wie is die geheimzinnige Tovenaar van Oz? Met de swingende liedjes uit de Broadway productie is dit een echte musical voor jong en oud. Een echte feelgood musical!

Praktisch: De voorstelling wordt gespeeld door het Rijswijks Jeugdtheater. Dit is een amateurgezelschap die elk jaar enkele producties ten tonele brengt. Je kunt zaterdagavond en zondagmiddag naar de voorstelling. Kaarten zijn online te bestellen. Op het moment van publicatie waren nog plaatsen beschikbaar.

 

Fotocredits: Rijswijkse Schouwburg / Rijswijks Jeugdtheater

Doe een Sint en Pieten speurtocht bij de Papaver

Wij zijn fan van De Papaver in Delft. Dit is een soort bezoekerscentrum in Delft, waar je van alles leert over de natuur en het milieu. En dan niet saai en belerend, maar op een leuke manier. Nu hebben ze namelijk twee speurtochten in het Sinterklaasthema. Er is een pepernotentocht voor kinderen vanaf 4 jaar en een sintspeurtocht voor kinderen vanaf 6 jaar. Piet heeft beloofd dat hij iets lekkers zal klaarleggen bij de receptie voor iedereen die de goede oplossing weet te vinden.

Praktisch: Je vindt De Papaver aan de Korftlaan in Delft. Zondag is De Papaver geopend. Een bezoek aan De Papaver is goed te combineren met een bezoek aan BuytenDelft, Knus of Café du Midi.

De man met het stenen hart in Theater Ludens

In Voorburg staat een mooie vertelvoorstelling met poppen op het programma. Geen Sinterklaas, maar een voorstelling over Hans. Hans woont met zijn moeder, de koe, en de geit in een schamele hut in het bos. Ze zijn arm, maar gelukkig en tevreden. Daar komt verandering in als achtereenvolgens de geit, de koe en zijn moeder sterven. Hans wordt zo verdrietig dat hij alleen nog maar kan huilen. ‘Had ik maar een hart van steen’ verzucht Hans. Een klein mannetje verschijnt. Hij biedt hem een hart van steen aan, in ruil voor zijn tranen. Gretig gaat Hans op het aanbod in. En floeps! Daar heeft hij een stenen hart. Het voelt wel een beetje koud en zwaar maar hij hoeft niet meer te huilen. Zijn leven verloopt succesvol, maar helaas voelt Hans dat niet zo. Zoals het in een sprookje hoort, loopt alles toch goed af en wordt bewezen dat ware liefde in staat is zelfs het hardste hart te breken en te verzachten. En ineens stroomt er weer bloed door zijn hart en krijgt Hans zijn gevoel weer terug.

Praktisch: De voorstelling is geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder. Je kunt om 14 uur komen kijken op het Burgemeester Feithplein 96 in Den Haag. Kaarten zijn online te bestellen.

Uilenballen pluizen bij De Tuin van de smid (Leiden)

Tijdens de drukke Sinterklaas periode is het wel lekker om zo af en toe een rustig uurtje te hebben. Bij De tuin van de smid in Leiden  kun je vandaag uilenballen pluizen. In zo’n braakbal van een uil zie je goed wat hij gegeten heeft. Welke diertjes vind je terug. En als klaar bent met pluizen is het heel fijn genieten bij de fijne Tuin van de smid.

Praktisch: Het uilenballenpluizen is echt alleen voor kinderen van ca 5 tot 12 jaar. Het begint om 13 uur en duurt een uurtje. Je vindt De Tuin van de Smid, Polderpad 8 in Leiden. Aanmelden is verplicht via josefien.termeulen@hotmail.com. Kosten zijn €5 per deelnemer.

Tuin van de Smid Ranja en Rosé

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart