Bank- en spaarnostalgie bij ‘Zegels en Pegels’ in het Nutshuis (t/m. 18 aug.)

Uitjes

Door Bernard – Misschien ken je het nog uit je eigen kindertijd: een bijzondere spaarpot met bijbehorend spaarbankboekje, waarin maandelijks werd bijgeschreven hoeveel je gespaard had. Ik had er één (van de Rabobank): een plastic eekhoorn. Met de opkomst van internetbankieren natuurlijk achterhaalt. Toch kun je nu ‘terug’ naar de tijd van het spaarbankboekje met de tentoonstelling ‘Zegels en Pegels’ in het voormalige hoofdkantoor  van de Nutsspaarbank, nu het Nutshuis. Wij gingen een ochtendje kijken en waren aangenaam verrast.

200 jaar Nutsspaarbank

In 2018 is het precies 200 jaar geleden dat de Haagse Nutsspaarbank werd opgericht. De eerste  spaar- en hulpbanken in Nederland verschenen rond 1817. Ze waren niet bedoelt om de economie aan te jagen, maar vooral om armoede te voorkomen. Spaarbanken bewaarde geld voor ouderdom of ziekte. De hulpbank leende tijdelijk geld aan mensen die een financiële tegenvaller hadden. Zo ontstond – mede op aandringen van Koning Willem I – in 1818 dus ook de Haagse Nutsspaarbank. Die geschiedenis kun je nu dus terugzien in daar waar het vroeger allemaal gebeurde: de Nutsbank.

Spaarpotten, spaarbankboekjes en Spekkie Spaarduit

De tentoonstelling Zegels en Pegels toont alle facetten van sparen door de afgelopen jaren heen. Bij binnenkomst zie je allerlei oude spaarpotten en spaarbankboekjes. Ook ontvang je bij binnenkomst een spaarbankboekje van mascotte Spekkie Spaarduit.  Spekkie Spaarduit, was vroeger hét boegbeeld van de sparende jeugd. Het vrolijke varkentje neemt kids spelenderwijs mee naar de tijd dat de euro nog een gulden was en spaarvarkentjes vol dubbeltjes en kwartjes zaten.

kruip onder het alarm door en  Kraak de kluis

Naarmate je (letterlijk) dieper in het voormalige bankgebouw afdwaalt, wordt de tentoonstelling steeds leuker én spannender. Zo kun je er zelf je geld versturen met de buizenpost zoals die vroeger gebruikt werd in bankkantoren. Ook kun je in de kelder ervaren hoe het als ‘inbreker’ was om tussen de laserstralen van het alarm door te kruipen naar de kluis. Weet jij de buit te bereiken zonder dat het alarm af gaat? En onderin het bankgebouw wacht tenslotte misschien de bijzonderste ervaring op je: je kunt de oorspronkelijke mega kluis van de Nutsbank betreden. De enorme (giga!) kluisdeur is overweldigend. Maar ook de honderden minikluisjes spreken tot de verbeelding. Je waant je hier echt even in de vorige eeuw.

Leuke workshops

Wij hebben ontzettend genoten van ons bezoek aan ‘Zegels en Pegels’. De tentoonstelling is leuk én leerzaam. Bovendien is het Nutshuis prachtig van binnen. Op woensdagmiddagen kunnen je kids bovendien mee doen aan een leuke workshop. En vergeet tenslotte niet je bezoek af te sluiten bij Juni; het heerlijke restaurant van het Nutshuis; inclusief prachtige eigen binnentuin.

Praktisch

Zegels en Pegels bezoek je in het Nutshuis in Den Haag. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 18 augustus. De toegang is gratis. Zegels en pegels is een initiatief van Fonds1818, het fonds dat (mede) is voortgekomen uit de voormalige Nutsspaarbank.

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld of vergoeding.

Delen:


Bekijk op kaart

Bank- en spaarnostalgie bij ‘Zegels en Pegels’ in het Nutshuis (t/m. 18 aug.)

the Nutshuis, Riviervismarkt, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart