Lentekriebels: een vrolijk theaterfestival voor kids in de Voorjaarsvakantie (Theater aan het Spui, Koninklijke Schouwburg en Korzo)

Voorjaarsvakantie

Door Willemijn – Ondanks de storm van afgelopen weekend, hangt er iets in de lucht. Voel jij het ook? Het voorjaar ‘zit in de lucht’. Je hoort de vogels ’s morgens weer vrolijk fluiten. De eerste narcissen komen tevoorschijn en ook andere planten ontwaken langzaam uit hun winterrust. Kortom: ‘spring is in the air’, tijd voor Lentekriebels. En laat dat nu précies de naam zijn van het kindertheaterfestival dat over anderhalve week begint in Den Haag. Het begint inmiddels een leuke traditie te worden. Een festival met heerlijke voorstellingen, sprookjes optredens en andere familieactiviteiten op en rond Theater aan het Spui, de Koninklijke Schouwburg en het Korzo theater. Ranja en Rosé geeft je graag enkele tips; opdat je tijdig verzekerd bent van de leukste voorstellingen tijdens de Voorjaarsvakantie.

TAHS

Knutselparadijs:  samen één groot ‘Kusama kunstwerk’ maken

Hart van het lentekriebels festival is Theater aan het Spui. In de foyer van Theater aan het Spui kuinnen je kids (gratis) meedoen aan een interactief spel dat is gebaseerd op een kunstwerk van de wereldberoemde kunstenares Yayoi Kusama. Kusama is o.a. bekend van haar stippenpatronen en spiegelkamers in musea over de hele wereld. Helpt jouw zoon/ dochter bij het maken van een nieuw kunstwerk? Samen toveren we zo het  theater om tot een kleurrijk lenteparadijs. En terwijl je kids lekker knippen en plakken geniet jij ondertussen van een kopje koffie of thee met iets lekkers.

Knutselen

Wat een keuze in leuke kindervoorstellingen!

Het programma van Lentekriebels staat weer bol van de leuke voorstellingen. Van 23 februari – 1 maart zie je in een week meer dan 10 verschillende voorstellingen, waarbij sommige meerdere keren worden gespeeld. Het aanbod is divers en er is wat voor elke leeftijdsgroep.  Ik pik er enkele uit die bijzonder de moeite waard zijn. Om te beginnen zie je op zondag 23 en maandag 24 februari de voorstelling Warnet, in Theater aan het Spui (7+). Dit is meteen een wel heel bijzondere, moderne voorstelling. Stel je voor: je zit op een tribune middenin een witte kubus en kijkt naar een videowereld van 360 graden rond. Op vier grote schermen – en tegelijkertijd live -zien we 1 acteur, die als veertig (!) verschillende personages uiteenlopende fragmenten van een leven bespeelt. Een bijzondere en spectaculaire voorstelling.

Ken je het gezegde: ‘Ik ben twee en zeg nee!‘ Dan moet je op maandag 24 of dinsdag 25 februari naar de Koninklijke Schouwburg. Hier kun je met je peuter of kleuter naar NEE!. Een energieke, stoere en fysieke voorstelling over nee zeggen, bijzonder gericht op jonge kinderen (2+).  Soms zit alles tegen, dan lijkt het wel alsof iemand je in de verkeerde richting duwt, je bal afpakt en je pootje haakt! En soms is iets eigenlijk gewoon helemaal niet leuk… Wat als je helemaal niet wil doen wat anderen van je verwachten? Wat als je liever in de plassen stampt en je moeder na-aapt? Hoofdrolspelers Tessa en Olivier zeggen keihard NEE! en dat levert een mooi avontuur op.

Twee andere toppers die week in Theater aan het Spui zijn PAK’M (3+) op woensdag 26 februari en BOEF (4+) op donderdag 27 februari. Ik zag beide voorstellingen eerder in Het Paradijs en vond ze fantastisch.

In PAK’M worden de kinderen vermaakt met een achtervolging. Een achtervolging met de nieuwste camouflagetechnieken, klassieke misverstanden en spannend achter-elkaar-aan-ge-ren op een klein speelvlak. Wie pakt uiteindelijk wie? Heeft hij dan wel de juiste persoon te pakken?  We zien drie ogenschijnlijk ‘volwassen’ presentatoren in een tv-studio vechten om aandacht. Allemaal willen ze de microfoon. En daar waar er twee vechten om één been …. Genoeg reden voor een race met een verrassende eindstreep.

Pak'm kleutervoorstelling

Theatervoorstelling BOEF gaat over een grappig kat-en-muis spel tussen een boef en een agent. Snelheid, een zwarte schaduw, krakende schoenen, een gillend alarm dat alles verraadt. Boef is een boevenavontuur voor kleuters. Met zwarte maskers, grappige mimetechniek en simpele omdraaiingen nemen de spelers de kinderen mee in een eenvoudige puzzel. Wie is de echte boef? Wat is de juiste sluiptechniek en hoe kan je de politie helpen? Mijn kids gierden het uit bij deze snelle slapstick met een domme boef en slimme agent… Of is het andersom?! Een aanrader.

Ook in Korzo zie je mooie voorstellingen

Ook in Korzo, het theater dat samen met Het Nationale Theater Lentekriebels organiseert, zie je diverse leuke kindervoorstellingen. Een aanrader is de voorstelling Vergeten Dieren en Verloren Zaken (6+) op woensdag 26 februari. Hoofdpersoon is meneer Ut. Mijnheer Ut is een oude man, die in een eigenaardige cadeauwinkel voor nutteloze dingen woont. Hij wil graag alle dingen bewaren. Dingen waarvoor buiten zijn winkel geen plaats meer is: een knorrige vleesetende plant, de allerlaatste buidelwolf en een echte dodo. Maar die waren toch uitgestorven? Mijnheer Ut kan zich een leven zonder deze vergeten dieren niet voorstellen. Alleen is er ook mevrouw Caterpillar (ja, dat is een merk graafmachines!) en zij gelooft niet in bewaren. Zij gelooft in ‘opgeruimd staat netjes’…

Een andere voorstelling die ik graag benoem is De Donkere Dagen (6+). Deze voorstelling zie je op zondag 1 maart, de laatste dag van het Lentekriebels Festival. Is jouw zoon of dochter weleens bang in het donker? Hoofdpersoon Daan ook! Daan gaat logeren bij zijn opa. Daan houdt van enge verhalen. Hij vindt het heerlijk om naar de spannende verhalen te luisteren. Totdat het licht uit gaat. Daan is namelijk bang in het donker. Meestal is dat niet zo erg, maar van opa moet het licht uit. Ondanks zijn angst is Daan heel benieuwd naar de oude kast in de logeerkamer. Uiteindelijk wint zijn nieuwsgierigheid en sluipt Daan ’s nachts zachtjes naar die kast waar hij allerlei snuisterijen vindt. Deze spullen prikkelen zijn fantasie en zo starten zijn verhalen…

Festival voor iedereen!

Dit jaar houdt de organisatie van Lentekriebels nog meer rekening met kinderen met een beperking. Zo zijn er bij alle voorstellingen zijn meer rolstoelplaatsen gecreëerd. Maar ook is er dit jaar een speciale voorstelling voor (gedeeltelijk) dove of blinde kinderen. Dat is natuurlijk super! De theaterwerkplaats Hartendieven wordt met tolken Nederlandse gebarentaal toegankelijk gemaakt voor dove kinderen. En op 1 maart zie je Repelsteeltje en de blinde prinses (8+) die speciaal voor blinde kinderen wordt begeleid met audiobeschrijving door een blindentolk die live vertelt wat er op het toneel gebeurt. Zo is Lentekriebels leuk voor iedereen.

Ranja en rosé wenst je een voorjaarsvakantie toe met héél veel vlinders en bijbehorende ‘Lentekriebels’.

 

Delen:


Bekijk op kaart

Lentekriebels: een vrolijk theaterfestival voor kids in de Voorjaarsvakantie (Theater aan het Spui, Koninklijke Schouwburg en Korzo)

Theater aan het Spui, Spui, Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart