Volta: Achtbaankunst in de Electriciteitsfabriek – Bewegende kunst op een rauwe, intimiderende locatie

Volta
Voorjaarsvakantie

Door Willemijn – Afgelopen weekend bracht ik een bezoek aan de Electriciteitsfabriek, in het Energiekwartier. In de luwte van de Haagse binnenstad ligt deze monumentale, industriële stadscentrale van elektriciteitsproducent Uniper. In dit voormalige industriecomplex zijn tegenwoordig diverse kunstenaars actief en kun je nu genieten van een wel heel bijzondere ‘expositie’. Maar expositie is eigenlijk het verkeerde woord. Want tijdens de tentoonstelling VOLTA zie je het het werk van kunstenaar Oscar Peters. Dat is wel heel bijzonder: in de gigantische fabriekshal van de voormalige elektriciteitsfabriek zie je nu twee enorme installaties: ‘Achtbaan voor kunstwerken’ en ‘Dansende Zuilen’ (door mij bedachte namen) zijn mooi, indrukwekkend en overweldigend.

Wauw wat een complex

Al honderden keren ben ik langs de Elektriciteitsfabriek gefietst. En evenzo vaak nam ik me voor eens binnen te kijken. Na meerdere mensen enthousiast te hebben gehoord over de huidige tentoonstelling, besloot ik een kijkje te gaan nemen. En daar heb ik geen spijt van. De Elektriciteitsfabriek is van buiten prachtig. Van binnen is dit enorme complex zo mogelijk nog mooier. Althans, als je houdt van grote, intimiderende rauwe bouw. De centrale hal heeft iets surrealistisch. Dat komt door de beperkte lichtinval, de enorme omvang, de onnoemelijke hoeveelheid ijzer en stalen bruggen; trappen en andere constructies. Het deed mij – raar maar waar  – denken aan een wandeling die ik ooit door voormalig Oost-Duitsland maakte. Extra bijzonder: Naast de oude fabriekshal loeit nog altijd de werkende stadscentrale.

‘Achtbaan voor kunstwerken’ en ‘Dansende Zuilen’

In de fabriekshal zie je twee bijzondere kunstwerken. Allereerst zijn daar de ‘Dansende Zuilen’ (naam door mij bedacht). Dit zijn enorme grote rode ‘dansende’ poten of zuilen die om de paar minuten gaan bewegen. Je kunt er tussen door lopen en zien hoe ze bewegen. Vooral de enorme omvang van dit kunstwerk is prachtig. Dan is er de ‘Achtbaan voor kunstwerken (ook een naam die ik zelf op dit kunstwerk heb ‘geplakt’). Op een echte houten achtbaan rijden diverse karretjes rond met daarin kunstwerken. Deze kunstwerken maken letterlijk een ritje in de achtbaan, inclusief looping. Het is een raar maar ook bijzonder leuk tafereel om naar te kijken.

Bij de buren: NEST en ‘Verwende NESTen’

Na deze indrukwekkende installaties bekeken te hebben; brachten we ook nog een bezoek aan NEST, gelegen direct naast de Elektriciteitsfabriek. Daar geniet je nu van de tentoonstelling Fluid Desires. Voor kinderen (Verwende NESTen) zijn er maandelijks kunstworkshops. Deze zijn leuk en de moeite waard. Let op: het betreft wel een serie van maandelijkse workshops, waarvoor je je kind vooraf moet opgeven!

Praktisch

De tentoonstelling VOLTA in de Elektriciteitsfabriek is te bezoeken op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Kijk hier voor de openingstijden.

 

Deze tip is objectief gekozen. Ranja en Rosé ontvangt hiervoor geen geld. We hebben de toegang zelf betaald.

Delen:


Bekijk op kaart

Volta: Achtbaankunst in de Electriciteitsfabriek – Bewegende kunst op een rauwe, intimiderende locatie

De Constant Rebecqueplein 20, 2518 RA Den Haag, Nederland

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart