De tofste tips voor de eerste week van de zomervakantie

Zomervakantie

Door Willemijn – De zomervakantie is begonnen. Volgens mij zijn er nog veel mensen deze week thuis, voordat de huisjes en de campings bezocht worden. Dus dé kans om leuke dingen te doen. Het wordt fantastisch weer, dus misschien kies je wel voor het strand, een waterspeelplaats of ga je lekker naar buiten. Het is misschien ook fijn om even iets anders te doen. Daarom heb ik een overzicht gemaakt met toffe tips voor deze week.  Er zijn dingen buiten, maar zeker ook uitjes binnen om even wat verkoeling te zoeken. Wil je zien wat mijn kids en ik ondernemen? Check dan mijn insta-pagina.

Maandag

Circus Kosmos in het Zeeheldentheater

In het Zeeheldentheater kun je kijken naar Circus Kosmos. Niet een echt circus, maar wel een toffe voorstelling. Bo en Bobby willen met hun ouders op avontuur, maar vader is opgeslokt door zijn computer en werk en hun koopzieke moeder leeft in haar telefoon. ’s Nachts verstoppen Bo en Bobby met behulp van handpoppen Sunny, Starlett en Luna al die stomme robotspullen diep in hun dromen. Nu moeten hun ouders wel mee op avontuur om alles terug te vinden…
In Circus Kosmos prikkelt Muziektheater Briza de fantasie en verwondering van kinderen met een breed scala aan mooie en gekke liedjes waarop gedanst en bewogen wordt en waarin bijzondere instrumenten voorkomen. En natuurlijk zijn er veel momenten waarop de kinderen mee kunnen doen.

Praktisch: De voorstelling begint om 11 uur en om 14 uur in het Zeeheldentheater. Je kunt kaartjes bestellen via de website van het theater.

moederdagweekend kosmos

Foto: Theater Briza

Dinsdag

Open schilder atelier in Museum Meermanno

In Museum Meermanno hebben ze deze zomer Letterland. Een interactieve tentoonstelling voor kinderen. Op dinsdag en donderdag zijn kinderen welkom om te komen schilderen in het atelier. Kinderen zijn van harte welkom om naar hartenlust komen tekenen en schilderen als een echte kunstenaar. De schildersezels staan klaar.

Praktisch: De workshops zijn doorlopend en reserveren is dus niet nodig. Wel kan het zijn dat je moet wachten als het druk is. Het start om 12 uur. De kosten zijn €5,00 per kind. Met een VakantiePas betaal je €2,50.

Meermanno - Letterpret

SOS Schatzoeken met Muzee

Muzee heeft momenteel een heel actuele expositie. Over de gevaren van de mens op de zee. Best wel indrukwekkend en zeker een bezoekje waard. Misschien dinsdag wel, want dan kun je het combineren met een SOS wandeling vanuit Muzee, samen met Trashure Hunt. Je gaat schat zoeken op het strand. Met alle gevonden schatten maak je bij Muzee bijzondere kunstwerken.

Praktisch: De SOS wandeling start om 14 uur bij Muzee. Ouders mogen wel mee wandelen, aar als er geknutseld gaat worden, dan is het de bedoeling dat kinderen dat alleen doen. Deelname aan deze workshop kost 7 euro. Kaarten zijn te bestellen online op de website van Muzee.

Boerenspelletjes op Boerderij Buytendelft

Op kinderboerderij Buytendelft, achter de Ikea in Delft kun je vandaag meedoen met allerlei boeren spelletjes. De klompen zijn uit de kast voor allerlei oudhollandse spelletjes in boeren thema. Na het spelen bezoek je natuurlijk ook even de waterspeeltuin van Buytendelft voor zomers vermaak.

Praktisch: Je bent tussen 11 en 16 uur welkom voor de spelletjes. De boerderij is te vinden aan de Korftlaan in Delft.

Leren programmeren in Bibliotheek Transvaal

De robots nemen de wereld over, dus dan kun je ze maar beter goed leren kennen en leren hoe je ze het beste kunt gebruiken. Om kinderen al vroeg kennis te laten maken met programmeren kun je in Bibliotheek Transvaal terecht om een robot te bouwen en te programmeren. Ook zijn er demonstraties, bijvoorbeeld met een Beebot, WeDo, Dash & Dot, Mindstorms, MindCuber, Micro:bit en Maqueen.

Praktisch: Deze workshop begint om 13 uur en duurt ca 2 uur. Iedereen is welkom. Deelname is gratis. De leeftijdindicatie is vanaf 5 jaar. Begeleiding van een volwassene is wel nodig.  Reserveren hoeft niet.

Woensdag

Voor de kunst- Knutselen in Museum De Voorde (Zoetermeer)

In Museum de Voorde in Zoetermeer kun je woensdagmiddag een explosie van kleuren ervaren. Felle kleuren, eenvoudige vormen en dieren: Karel Appel en Herman Brood zijn er wereldberoemd mee geworden. In het museum ga je eerst kijken naar hun schilderijen. Daarna gaan de kids zelf aan de slag om ook zoiets moois te maken.

Praktisch: Deze workshop is voor kinderen t/m 12 jaar. Het begint om 14:00 uur en eindigt om 15:30 uur. Een kaartje voor een Voordekids Kunstworkshop kost €5. Dit is incl. materialen en limonade. Aanmelden is verplicht en dat kan via  educatie@museumdevoorde.nl. Kun je deze woensdag niet komen, wees niet getreurd. Er staan op de website van het museum meer toffe workshops.

Plukmiddag bij Pluk

Pluk kennen we als kinderboerderij. Maar er is ook een pluktuin – moestuin bij Pluk. Daar kun je deze woensdag groente komen plukken. Afhankelijk wat al rijp is om te plukken ga je naar huis met heerlijke, biologische groente. Een aanrader om eens te doen.

Praktisch: Het plukken is echt voor kinderen. Dus ouders mogen helpen, maar niet zelf plukken. Het plukken begint om 14 uur. De kosten zijn euro 3,50 per bakje.

De Nietsmasjien in het Zuiderparktheater

Je ontmoet woensdag in het Zuiderparktheater Professor Pruts, de uitvinder in het theater. Hij is niet de meest succesvolle uitvinder, aangezien geen van zijn uitvindingen het goed doet. Maar dan heeft hij het! Hij maakt een De Nietsmasjiene. Een machine die niets doet. Het ziet er wel heel interessant uit: Er beweegt, knippert en bliept van alles. Maar hij doet helemaal niets! Om geld te verdienen moet hij langs de deuren om zijn Nietsmasjiene te verkopen. En gelukkig doet mevrouw Drukjes open, maar zij heeft het veel te druk….. Misschien is de Nietsmasjiene wel een heel goede uitvinding voor mevrouw Drukjes…..

Praktisch: Deze voorstelling is woensdag 24 juli om 15 uur en duurt een uur. Kaarten zijn te koop via de website van het theater. De toegang is 7,75 euro per persoon. Kom je met 4 personen dan is een familieticket goedkoper. De toegang is inclusief een consumptie. Koop je een kaartje aan de deur, dan betaal je 1 euro extra per persoon

Kleine Beestjes wandeling bij het Nutshuis

Ik schreef laatst al over de insectententoonstelling in het Nutshuis. In dat thema kunnen kinderen woensdag deelnemen aan een wandeling door de tuin van het Nutshuis. In de Nutstuin zien de kinderen zien hoe de bladluis, de mier en het lieveheersbeestje op een fascinerende manier samenwerken óf elkaar juist het leven zuur maken. Op hun route door de tuin zullen de insectenspeurders nog veel meer diertjes tegenkomen, vaak met sprookjesachtige namen. Naast alle springlevende insecten waarmee de jonge onderzoekers tijdens hun tocht door de tuin kennismaken, krijgen ze ook les met dode insecten. Hoe ziet een angel van een wesp eruit en waar zit die precies? Hoeveel pootjes heeft een schaatsenrijder? Tussen het inzoomen op alle insecten door drinkt de groep gezellig een sapje en knutselen de kinderen een eigen stadsbeestje.

Praktisch: deze wandeling is woensdag van 14 uur tot 15 uur.  Begeleiding van een ouder/verzorger is verplicht.. Kaartjes voor de wandeling koop je online of bij de receptie van het Nutshuis.

stadsbeestjes in het nutshuis

Ontwerp en knutsel je eigen huis voor de toekomst!

Van afvalmateriaal kun je je eigen huisje ontwerpen en knutselen; jouw eigen eigen huisje voor een groene en leefbare toekomst. Dat staat op het programma in de bibliotheek aanstaande woensdag. Het is de bedoeling dat je een duurzaam huis bouwt, dus met veel groen, groene energie en gemaakt van materialen die natuurlijk zijn hergebruikt.

Praktisch: deelname aan de workshop is gratis en het is niet noodzakelijk om aan te melden. Je bent welkom om 14 uur in de Centrale Bibliotheek. De workshop duurt ongeveer 2 uur.

Maak je eigen Delfts Blauw in Museum Prinsenhof

Museum Prinsenhof ken je misschien als de plek waar Willem van Oranje vermoord werd. Maar een echt Delfts museum heeft natuurlijk ook echt Delfts Blauw. En dat kun je hier woensdag gaan maken. Kinderen en ouders maken samen een mooi vakantiesouvenir, in de stijl van het bekende Delfts Blauw. Inspiratie haal je uit verschillende voorbeelden, je eigen fantasie of natuurlijk uit het museum.

Praktisch: Dit is een inloopworkshop. Reserveren is dus niet nodig. De workshop wordt gegeven tussen 13 uur en 16 uur. De kosten zijn 1 euro per onbeschilderd souvenir. Daarnaast betaal je de normale toegang tot het museum. Het is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Donderdag

Maak je eigen schilderij met goud en zilver – Museum Haags Historisch Museum

De Gouden Eeuw was een periode van veel geld en rijkdom, daarom heet het ook de Gouden Eeuw. Helaas is dat niet helemaal waar. Wist je bijvoorbeeld dat er toen veel bedelaars op straat waren in Den Haag? Tijdens de workshop krijgen de kinderen eerst een rondleiding over de tentoonstelling Glans, glorie en misère, de Gouden Eeuw in Den Haag. Ze leren alles over de échte Gouden Eeuw. Daarna mogen de kinderen zelf oordelen en gaan ze aan de slag: glansde de Gouden Eeuw in Den Haag of was niet alles goud wat er blonk?

Praktisch:  De workshop is donderdag van 13 uur tot 14.30 uur. De kinderen doen de workshop zelf, dus ouders hoeven er niet bij te blijven. Je kunt dus even de stad in of een boodschap doen. De workshop is voor kinderen van 6 – 12 jaar. Deelname is €7,50 per kind. Kaartjes zijn uitsluitend online verkrijgbaar.

Foto: Website Haags Historisch Museum

Vrijdag

Peuterdans in het Zuiderpark (2+)

Lekker dansen, springen en plezier maken op het podium van het theater. Dat kun je elke vrijdag komen doen onder leiding van dansdocente Florence Rapati. Een echte aanrader en razend populair. Normaal geeft Florence peuterdanslessen in Theater de Nieuwe Regentes, maar in de zomermaanden trekt ze erop uit en danst en springt ze in het Zuiderparktheater. Deze ochtenden zijn speciaal voor peuters van 2 tot en met 4 jaar en hun ouders. Samen dans je op onder meer Disney- en K3-liedjes. De muziek helpt de kinderen bij het ontwikkelen van hun bewegingsvaardigheden en motoriek. Maar het is natuurlijk vooral heel leuk om samen met je kind te dansen.

Praktisch: Deze lessen zijn geregeld uitverkocht. Nu al reserveren voor een vrijdag is aan te raden. Wanneer de les om 10:00 uur uitverkocht is, wordt er soms om 11:00 uur nog eentje ingepland. Kaartjes kosten 4 euro. Je hebt een kaartje nodig voor jezelf en voor je kind.

Maak een zonnebeestje bij Science Centre Delft

In Science Centre Delft wordt weer fijn geknutseld. En daar weten de technische studenten wel hoe je echt moet knutselen. Zondag kun je een zonnebeestje maken. Ontwerp en bouw hem helemaal zelf. Zoals een echt beestje, kan deze ook lopen. De weersvoorspelling ziet er goed uit, lekker veel zon de komende dagen om je beestje te laten lopen.

Praktisch: Science Centre Delft vind je aan de Mijnbouwstraat in Delft. Reserveren voor deze workshop is niet mogelijk, je kunt je aanmelden bij de balie tijdens je bezoek. De workshop wordt gedurende de hele dag gegeven, de eerste sessie start rond 12:00 uur. De workshop kost € 6,50 bovenop de toegang van het museum. Museumkaart is hier geldig. Deze workshop is voor kinderen vanaf 8 jaar

Foto: Science Centre Delft

Kindercollege: Reis naar de Maan

Het is zo’n moment in de geschiedenis, waarvan alle oude mensen nog precies weten waar ze waren: de landing van de eerste mens op de maan. Dit jaar is dat precies vijftig jaar geleden: Op 21 juli om precies te zijn zette Neil Armstrong zijn eerste voet op de maan. Is dit thema helemaal hot bij jullie thuis, dan is dut kindercollege in de Bibiotheek van Loosduinen wel een aanrader. Er valt heel veel te vertellen over onze maan. Niet alleen over het hemellichaam zelf maar ook de spannende reizen naar de maan.

Praktisch: het kindercollege start om 10.30 uur en duurt anderhalf uur. Het eerste uur is een doe-lezing. Na de pauze gaan de kidszelf aan de slag. Ze gaan de Maan namaken van klei en bedekken met echte lavasteentjes. Het college is voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Aanmelden is verplicht en er is een maximum aantal deelnemers. Aanmelden kan via telefoonnummer:070-3537740 of per E-mail:loosduinen@bibliotheekdenhaag.nl

Deze tips zijn objectief gekozen. Ranja en rosé ontvangt geen geld of vergoeding voor vermelding in de tips. 

Delen:

Bekijk alle hotspots op kaart

Wil je in één oogopslag zien waar de meeste hotspots te vinden zijn? Op deze kaart zie je direct alle leuke plekken in Den Haag .

Bekijk op kaart